amsterdamin kirjasto

Kuten kaikki tätä blogia lukevat varmaankin tietävät, yritetään Helsinkiin saada aikaiseksi vuoteen 2017 mennessä uusi ja uljas keskustakirjasto, ”tietojen, taitojen ja tarinoiden talo”. (Tsekatkaa noilta sivuilta ainakin todella kuumottava promovideo.)

Kannatan hanketta jyrkästi. Kaupungin keskustaan pitää saada julkinen, pääosin epäkaupallinen tila; kohtaamispaikka, jossa tarjoillaan sivistystä kaljan sijaan. Kirjaston käsite on jossain määrin hämäävä; tulevaisuuden kirjasto on lainattavia fyysisiä objekteja sisältävän paikan lisäksi myös paljon muuta – yhteinen olohuone, jossa kävijät voivat tyydyttää tiedonjanoaan tai muita sivistyksellisiä tarpeitaan asiantuntijoiden avustuksella.

Helsingin keskustakirjasto on samalla myös koko Suomen kirjastolaitoksen näyteikkuna – hanke on mielestäni kansallinen, ei vain Helsingin.

Maailmalla ehkä kiinnostavin esimerkki ”tulevaisuuden kirjastosta” on Amsterdamin vuonna 2007 avattu pääkirjasto.

Luvut ovat massiivisia:

The new Central Library will annually have contact at least 2.5 million times with visitors looking for information, culture, communication and education. million visitors per year, on average 7,000 per day, indicates the importance Amsterdam Public Library has for the city and the region.

– 200 staff members
– 84 opening hours per week: 7 days per week, 12 hours per day from 10am until 10pm
– 1375 seats in both large and small scale spaces
– quick-reference counter with expert advisors
– 50 multimedia workplaces
– 110 catalogue terminals
– 26 lending machines
– print and photocopying facilities
– Pin and Chip payment possible
– Education room for 50 participants
– Accessible by train, bus, tram, metro, car and bike
– 28.000 m2
– 1,000+ seats (600 with PCs/internet/MS Office)
– 270 seats in the Library Theatre
– 6 Meeting Rooms (space for 25-75 participants)
– Meeting places (Foyer, Restaurant, 2 reading cafes)
– www.oba.nl = online 24/7
– 1.200 parking places
– 2.000 secure bike racks

Miltä siellä sitten näytti ja tuntui?

Ihan mahtavalta. Tahtoo tällaisen meillekin!

Keskustakirjasto sijaitsee noin 500 metrin päässä Amsterdamin rautaiteasemalta, hiukan oudosti ”syrjässä”, mutta kaupungin maantieteen huomioon ottaen varmaankin keskeisimmällä mahdollisella paikalla. Kirjastossa ja sen terasseilla oli keskiviikkoiltapäivänäkin runsaasti ihmisiä ja elämää.

Aulaa, palvelutiski heti sisäänkäynnin jälkeen vasemmalla

Kirjaston vieressä on Amsterdamin konservatorio - ilmeisesti 'avoin piano' toimii. Ainakin tuo vanha hippi soitteli ihan mukavaa taustamusaa. Helsingissä keskustakirjaston vieressä olisi musiikkitalo. Toimisiko meilläkin?

Lehtivalikoima oli vaikuttava.

Lainaus- ja palautusautomatiikka vaikutti kehittyneeltä. Ilmeisesti lajitellut kirjat nousivat automaattisesti oikeisiin kerroksiin hyllytettäväksi.

Yleisöpäätteitä oli paljon (600 kpl!) ja niillä oli selvästi myös kysyntää – suurin osa vaikutti varatuilta. Yleisökoneiden lisäksi kirjastossa oli tietysti ilmainen langaton internet ja myös ”tyhjiä” työpisteitä, joissa ihmiset työskentelivät omilla koneillaan.

Pidin ylipäätään rakennuksen muotokielestä. Valoisaa.

Myös perinteistä kokoelmaa löytyi:

Kuolevan formaatin hylly.

Pieni leffateatteri

Kirjaston sisällä oli myös useampia ravintoloita: italialaistyyppinen lounasravintola ja pieni kahvila pohjakerroksesa, ylimmässä kerroksessa aivan uskomaton ”food market”… Ravintolat ovat ilmeisen toimivia yksityisyrityksiä. Helsingissäkin olisi hienoa saada katolle ravintola ja tietenkin yleinen sauna! (Tuo saunamajuri Helistön ajatus on muuten niin mahtava, että sitä pitää rummuttaa joka kerta kun kirjastoa käsitellään mm. lautakunnassa.)

Helsinkiläisessä keskustelussa keskustakirjasto ja hieno lähikirjastoverkkomme asetetaan usein vastakkain. Ilkeä keskustakirjasto syö kiltit lähikirjastot! Johtopäätös tuntuu osalla päättäjistä olevan se, että keskustakirjastoa ei pidä rakentaa.

Käynti Amsterdamin pääkirjastossa vahvisti tunnetta siitä, että vastakkainasettelu on hedelmätön ja keinotekoinen. Meidän tulee vaatia yhtäaikaisesti sekä lähipalvelutehtävän säilyttämistä että upean modernin keskustakirjaston rakentamista. Keskustakirjaston rooli on eri kuin lähikirjaston. Ilman lippulaivaa koko kirjastolaitos näivettyy. Sivistystä ei ylläpidetä tulevaisuudessa pelkällä BitTorrentilla tai näivettyneillä kirjavarastoilla, vaikka niitä olisi joka niemenmutkassa.

Kommentit

 1. hannuoskala sanoo

  Kirjastoseuran pj. Relander tiesi eilen Kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlassa kertoa, että maailman modernein kirjasto ei ole Amsterdamin vaan hollantilaisen Delftin kaupungin. Kieltämättä näyttää aika hyvältä:

  http://theshiftedlibrarian.com/archives/2008/03/19/visiting-the-most-modern-library-in-the-world.html

  http://dok.info/index.php?cat=pagina&pagina_id=110

  http://www.flickr.com/photos/shifted/sets/72157604142377648/

  http://www.flickr.com/photos/39841872@N00/archives/date-posted/2008/03/26/

  http://www.infotoday.com/mls/mar08/Boekesteijn.shtml

  Paljon hyviä ideoita.

 2. sanoo

  Terveiset erään onnistuneen keskustakirjastohankkeen kaupungista, nimittöin Turusta. Voisi olla hyvä tutkia esim täkäläisen keskustelun sävyjä ja käänteitä enne ja jälkeen uuden kirjaston valmistumisen. Sieltä saisi varmasti vinkkiä hankkeen viestintään. Ja tietty Jätkäsaari ja Kalasatama ovat jokaisen Helsinkiin rakentavan tarkkailulistalla.

  En itse ole ihan yhtä hybriksessä Amsterdamin kirjastosta kuin sinä, mutta kyllä se hieno on ja aivan selvää on, että Helsinki tarvitsee uuden keskustakirjaston. Eiköhän tehdä se!

 3. sanoo

  Laitan nyt minäkin sen kestoideani aiheesta. Keskustakirjastolle oikea paikka on Päärautatieaseman itäsiipi. Ensimmäinen kerros aukeaisi luontevasti asemalaiturille ja nyt vähän kuollellee Rautatientorille, ihmisvirta on jo ja tuolla voisi esimerkiksi odottaa junaa tai bussia. Siipeen sisältyy myös sisäpiha josta saa rauhallisen suljetun tilan, jonkinlaista laajennusta Kaisaniemeen puistoon päin voisi myös harkita, sattumoisin ainakin Helistö säännöllisin väliajoin ehdottelee taloa sen Kaisaniemen puiston altaan tilalle. Tuo myös tekisi siitä puistosta vähemmän syrjäisen.

  Noissa tiloissa on nyt lähinnä VR:n pääkonttori. VR voisi rakentaa uudeen Töölönlahdelle tai vaikka Pasilaan. Kustannustenjako niin että valtio antaa tuon tilan erilliselle keskustakirjastosäätiölle, Helsinki taas maksaa rempan. Minusta tuollaiseen säätiöön voisi hakea myös yksityistä rahaa, voisi turhamaisuuttaan tehdä lahjoituksen vaikka omaa nimeään kantavaan riippumattoon. :)

 4. hannuoskala sanoo

  Toi on Teemu on loistava idea, mutta valitettavasti ton ”juna meni jo” noin viisi-kuusi vuotta sitten kun keskustakirjaston sijaintipaikkoja selvitettiin. Nyt ollaan edetty jo hankesuunnitelmaan, ja jos se tönö on tullakseen, niin se tulee tohon Töölönlahdelle. Itse olisin mieluusti selvityttänyt Hakaniemi-vaihtoehtoakin. Tila ei olisi ollut niin rajoitettu ja johonkin siihen torin laitaan rannalle olisi sopinut joku vähän waumpi pytinkikin. Vaikka osittain veden päälle.

  VR:n pääkonttorin pitäisi kyllä joka tapauksessa sijaita muualla. Luulisi noista kiinteistöistä saatavan aika hyvää vuokraakin.

 5. sanoo

  Joo, mutta katotaan nyt miten sen rahoituksen kanssa käy. Jos menee puihin, niin kuin pelkään, niin sitten voidaan taas kaivata vaihtoehtojakin. Mutta sun luottamustoimiin liittyen, se aseman laitureiden alikulku on kokolailla karu ja vähän turvaton, mutta toisaalta sieltä kulkee paljon ihmisiä. Voisiko sinne keksiä jotain? Siitä saisi puolilämpimän tilan ihan vaan asentamalla ovet.

Paluuviitteet

 1. Keskustakirjastoa ajetaan epämääräisin perustein…

  Kyselin puolitoista kuukautta sitten, että mihin Helsingissä tarvitaan keskustakirjastoa. Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jäsen, varavaltuutettu Hannu Oskala (vihr) vastasi kysymykseeni eilen. Keskustakirjaston kannattajilta on ollut vaikea repiä irt…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *