nopeusrajoituksista ja ajonopeuksista

Kun kesällä ei ole parempaakaan tekemistä, olen ehtinyt harrastusluonteisesti perehtyä kaupunkisuunnittelun kiehtovaan maailmaan.

Kaistanormeja etsiessäni törmäsin kahteen kahteen karttaan nopeusrajoituksista Helsingin niemellä. Toinen oli vuodelta 2001 ja toinen viime syksyltä. Sinisellä alueella nopeusrajoitus on 50 km/h, keltaisella 40 km/h ja vihreällä 30 km/h.

Erinomaista. Isot propsit hyviä päätöksiä tehneille kunnallisille päättäjille. Tärkein perustelu alemmille nopeusrajoituksille on liikenneturvallisuus. Ajonopeuden vaikutus jalankulkijan (tai pyöräilijän) kuoleman todennäköisyyteen on selvä. Ja juuri 30-40 km/h paikkeilla riski alkaa kasvaa rajusti. Lisäbonuksena kaupunki on hiukan miellyttävämpi paikka asua ja kaduilla on mukavampi liikkua myös pyörällä tai jalan.

Mutta noudatetaanko nopeusrajoituksia? Muuttuvatko ajonopeudet kylttiä vaihtamalla? Eivät välttämättä. Todellisiin ajonopeuksiin voidaan parhaiten vaikuttaa muuttamalla koko liikenneympäristöä. Havainnollistetaanpa.

Ajaisitko tällä tiellä neljää kymppiä? Aurinko paistaa, tie on kuiva, kaistat leveät ja muuta liikennettä ei näy. Tuskin.

Kaahaisitko tällä tiellä sataakahtakymppiä, vaikka se olisi sallittua? Tuskin. Silta näyttää kapealta ja pihalta saattaa rynnätä lapsi0 tielle töötöilemään.

Mikä on tämän pätkän nopeusrajoitus? Mikä sen tulisi olla? Onko Hämeentie Lahdenväylän jatkumo vai kaupunkibulevardi? Minkälaisia signaaleja tiesuunnittelu antaa kuljettajalle? Saako nyt painaa kaasua rauhassa?

Jos ajonopeuksia todella halutaan laskea, tulee kadut suunnitella siten, että tavoiteltu ajonopeus tuntuu luontevalta. Jos rakennamme leveäkaistaisia kaupunkimoottoriteitä, ei ole ihmekään, jos kaduilla kaahataan jatkuvasti liian lujaa. Kieltojen ja sääntöjen tueksi tarvitaan psykologista silmää.

Kommentit

 1. sanoo

  Hei Hannu!

  Very good comment!

  I myself have been wondering and trying to find what are the guidelines used in Finland for street lane widths. It seems like very often the lanes are too wide for the intended speed limit (most likely because they were designed a looong time ago and never changed). As a result, drivers, who are not stupid, drive as fast as it feels safe to drive… which is above the speed limit. Apart from the increased risked of fatal accident, the noise is also greater.

  Next to Meilahti, where I live, there is Paciuksenkatu, with lanes that I think are almost 4 meters wide. There are 3 lanes, so reducing each of them to say, 3 meters wide, would give us the possibility to have a wider walkway a and a bike lane on both sides (currently there is a kevytliikenneväylä only on the western side).

  By the way, since you are using this summer to get to know the wonderful world of urban design ;-) you might be interested in taking a look at my master thesis (From Länsiväylä to Länsibulebardi). You can download it from here:

  http://koti.welho.com/casa/Carlos/resources.html

  Also:

  http://www.mastersofarts.fi/moa2011/index.php?option=com_moa_masters&tid=extended&Itemid=34#157

  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/moottoritiet-bulevardeiksi-viisikymppia-vetavin-vauhti

  http://tolkku.blogspot.com/2011/02/kaupunkibulevardit.html

 2. hannuoskala sanoo

  Great stuff in your thesis! Inspiring!

  Especially the removal of the bridge in Ruoholahti was a nice thing to see. Ugly and sort of scary place was transformed into traditional city.

 3. sanoo

  Kiitos linkistä ja kehusta!

  Miten säisimme sinun mielestä jopa yksi askel tähään suntaan? Meillä on ollut jo aika monta palaveria KSV:lla, mutta ei sitä tule ilmesesti mitään.

  Toivon että kaupunkimoottarit bulevardisointi olisi ensi vuoden kunnallisvaleissa tärkeä teema! Ja toivon että sitten tulisi myrsky voitto, niille puolueille, jotka kannustavat tätä poliitikka! :-)

  Sitä ennen voi tykkättä jo facebokissa:

  http://www.facebook.com/lansivaylakaduksi

 4. sanoo

  Lisättäköön että niiden samojen normien mukaan esimerkiksi Mannerheimintiellä tulisi olla 80km/h nopeusrajoitus ja eritasoliittymät liikennemääristä johtuen, alle sadan metrin päässä tienreunausta ei saisi olla ensimmäistäkään asuinrakennusta, jokaista asuntoa kohti tulisi olla yksi parkkipaikka, ja tätä tiehanketta arvioidessa maa on ilmaista ja kapasiteetti on ääretön.

  Lyhyesti sanottuna Suomessa on kaupungit kielletty normeilla, ja ne pitäis viskata jonnekin Etelä-Hämeeseen missä ne toimii.

 5. sanoo

  Niin ja lisätään vielä poliittisena kommenttina että kun suuri osa noista on Ympäristöministeriön normeja niin Vihreä Ympäristöministeri voisi tehdä asialla jotain. Eli semmoinen normikaupunkiryhmä perkaamaan asetukset läpi ja tekemään niihin poikkeuksia seuraavalla ohjeistuksella:
  1. Relevantti normi.
  2. Voisiko tämä toteutua jos nyt rakennattaisiin Töölö, Punavuori, Kallio, tms. eli ihan normaalia kaupunkia?
  3. Jos ei niin muutetaan normia ja palataan kohtaan yksi.

 6. Kimmo sanoo

  Suhteellisuus hukassa? Montako kuolee ja vammautuu Helsingin liikenteessä ja mistä syistä?

  Lisäkysymykset: a) montako ihmistä vuodessa Suomessa vammautuu kuolettavasti liukastumalla? b) entä alkoholin suoraan tappama määrä?

  a) 1200
  b) 3000

 7. hannuoskala sanoo

  Montako kuolemaa liikenteessä Helsingissä on Kimmo sinun mielestäsi ihan ok vuosittain? Eikö liikenneturvallisuutta pitäisi parantaa koska joku kuolee alkoholiinkin? En nyt ihan tajua kommenttejasi.

  • Kimmo sanoo

   Montako kuolemaa liikenteessä Helsingissä on Kimmo sinun mielestäsi ihan ok vuosittain? Eikö liikenneturvallisuutta pitäisi parantaa koska joku kuolee alkoholiinkin? En nyt ihan tajua kommenttejasi

   Jossain kulkee järkevä raja, jossa panostuksesta saatava hyöty ei kata missään suhteessa kustannuksia tai haittoja. Ei liikenneturvallisuus ole itseisarvo, jonka varjolla voi unohtaa monta merkittävämpää asiaa.

   Ollaan hyvin lähellä tilannetta, jossa ihmisen normaali onnettomuus- ja vahinkoalttius on suurin este parannuksille. Muistetaan nyt sellaiset asiat, että joka viides kuollut pyöräilijä on kännissä tai kukaan ei voi mitään jos ratikkakuski nukahtaa Stockan kohdalla liikkuvassa ratikassa, tai ”kalle” haluaa haastaa bussin keulaa, kun elämä on niin pirun vaikeata.

   Onko nollavahinko-olettama tavoiteltava tilanne?

   • Olli Pottonen sanoo

    Nyt on pakko olla Kimmon kanssa samaa mieltä. Status quo on onnettomuuksien osalta jo varsin hyvä. Toisaalta, kaikki liikennevaarallisuus ei näy tilastoissa. Esimerkiksi Hämeentie on niin vaarallinen (tai vaarallisen tuntuinen), että harva uskaltaa pyöräillä siellä, jolloin onnettomuuksiakin sattuu vain vähän.

    Liikenteen muut haitat ovat kertaluokkaa onnettomuuksia pahempia. Miten näihin muihin haittoihin voidaan puuttua? Esimerkiksi laskemalla ajonopeuksia. Se vähentää melua, taitaa vähentää saasteitakin, ja tekee autoliikennettä vähemmän haitaillisista liikkumistavoista turvallisia.

 8. Kimmo sanoo

  Liikenteen muut haitat ovat kertaluokkaa onnettomuuksia pahempia.

  Varmaan näin, liukastumalla kuolee 1200 ja viinaan 3000 vuodessa. Ja maailmassa kuolee reilut yksi ihmistä sekunnissa.

  Ihan asiasta jos puhutaan, niin liikenteessä liikkuu erityisesti hiukkaspäästöjen osalta kertaluokkaa isompia rosvoja kuin ”autot”. Hiukkas- ja spesifisesti karsinogeenihiukkaspäästöt ovat raskaalla dieselkalustolla 50-500 kertaiset per ajoneuvo verrattuna autosaatanaan. Ja vaikka hiukkaset ja typen oksidit lähtevät leijumaan vähän korkeammalta, niin eipä tuo ratikan tai paikallisjunan pakoputki oli Salmisaarta- ja Hanasaarta kauempana. Näiden CO2-päästöt ovat lisäksi tasoa 300g/kWH, joten mistään ekokulkemisesta ei ole kyse.
  Kun soppaan lisätään melusaaste, joka keskustan katukuilussa kiihdyttävällä bussilla tai kaarteeseen/vaihteeseen ajavalla ratikalla nousee helposti 90-100dB tasolle, niin ei ole helppo pelastaa maailma joukkoliikenteelläkään.

  • Olli Pottonen sanoo

   Mieluummin pelastan Helsingin pyöräilyllä kuin maailman joukkoliikenteellä, mutta puhutaan sitten joukkoliikenteestä kun kerran haluat. Osaat varmaan antaa lähdeviitteen eri kulkutapojen pienhiukkaspäästöistä. Ainakin polkupyörien osalta päästöt lienevät mitättömät. Miksi muuten lasket päästöt ajoneuvoa, etkä matkustajaa kohden? Ja mitä tulee raideliikenteeseen, niin juuri luin havainnollisen selityksen siitä, miten sähkönkäytön päästöt määräytyvät marginaalituotannon mukaan. Jos olen oikein ymmärtänyt, Helsingin voimalat eivät ole marginaalituotantoa, koska niissä sähkö syntyy puoli-ilmaisena kaukolämmön sivutuotteena.

 9. sanoo

  Either at the second article or on the following page
  will be the sales letter that is exactly what they wanted.
  Stop wondering how to make quick money online and start making it happen today.
  This is a legitimate way to make real money
  from home.

 10. sanoo

  One needs tension buildup and then tension release.
  Double-click the Cyber – Link icon on your desktop and a hot girl points a video camera right back at you.
  It really helps people express themselves better than through
  the usual verbal diarrhea that we are so often exposed to.

 11. sanoo

  Any or all of these aspects can play in and out of a healthy relationship and all are
  quite acceptable. As she stretches on the couch I get you up close and personal to our favorite subject Pam’s panties.
  The crystals also prepared the way for me
  to become angel conscious.

 12. sanoo

  In initial development stages of ecommerce websites the market research would be advantageous in setting e-business.

  There are numerous ecommerce platforms out there considering everyone seems to be shopping online
  now days. The employees are expected to resist to such change in the organizations.

  My page ecommerce web hosting

 13. sanoo

  hi!,I really like your writing so much! share we keep up a correspondence
  more about your article on AOL? I require a specialist on this
  house to resolve my problem. May be that’s you!

  Looking forward to see you.

 14. sanoo

  I’m amazed, I have too admit. Rarely do I ckme across a blog that’s equally
  educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nqil on the head.
  The problem is something that not enough men and women arre speaking
  intelligently about. Now i’m very happy I came across this iin my hunt for something regarding this.

 15. sanoo

  Always try to use very short sentences and never let
  paragraphs to exceed there and four sentences. Now whether it’s AOL Instant Messenger, Google Talk, ICQ Lite or MSN Messenger, it may be
  AC3Filter, Any – DVD or BSplayer; you can locate any desired old version of softwares that too under one website only.
  Do you should check within the calls, the spot, the messages,
  quite a few spy softwares for cellular phones do all of this, but the
  top spy cell phone software are people that basically answer your queries (Where is my husband.

 16. sanoo

  I enjoy reading an article that will make men and women think.

  Also, many thanks for allowing for me to comment!

 17. sanoo

  They are a very good way to promote business service. A VPN creates an encrypted connection to a third-party server,
  and all your Internet traffic is routed through that server.

  Make certain that the payment gateway you are making use of,
  permits similar languages as the remaining of the web pages so that they can match well
  together.

 18. sanoo

  My joy turned sour upon the data that Nintendo will be releasing a sequel to my favourite
  game (to the Game Boy Advance) but only in Japan. Grow your army in order
  that it’s ready for those forms of terrains.
  Aside through the portability of the device, games are at par while using normal Playstation game quality.
  Older people say they play games since it alleviates loneliness
  and puts them in contact with others. Children and also boys of middle age also wish to learn this game
  mainly because it is more challenging. However, there might
  be a perception in a few circles that free online games are
  inferior to console games. Moreover, to experience these games you don’t
  should spend hardly any money since these games are totally free of cost.
  I feel that the honor system being finer quality than the token system in everyway.
  In particular there are several reasons to rely on online arcades for games within the cooking genre.
  00 one hour, this is really cheaper than clubbing.

  A variety of homebrew games could be downloaded onto someone’s Playstation Portable and PSP Go
  for Free if the user knows best places to look. This is because they qualify
  for cash rewards. There are lots of genres and types of free games online and so
  the initial step is for you personally to choose an appropriate game type.
  Write several articles and offer them available for
  sale as a PLR package at forums. This vivacious bingo page frequently updates on a regular basis
  in order to take all bingo news and updates to you faster compared to rest of
  the bingo portals. Downloading games and films will probably be very simple and extremely
  fast. s life that they have changed the life of numerous
  have been stressed out using work load and tensions. There can also be free strategy games available that
  are suitable for your kids because they games assistance to make
  their brain sharper than before. More decks of cards are widely-used to be able to foil a life threatening
  player’s advantage. Talk about on the artwork flash flash games can be purchased loaded with
  large doses of amusement and joy that maintain the gamers addicted for hours.
  All with this aside, I hold the same view because majority of
  people about locking games to consoles; removing a
  chance to sell on a casino game or play a sport on the friend’s console is reducing my freedom being a consumer.
  To find the best site to experience free slots games you need to understand where slots result from and
  what types can be found. Now you have a vivid understanding of why I personally enjoy 2D game titles.
  They know everything regarding the games through the inside and out.
  The system requirements may also be very modest, as is the
  case generally of such games.

 19. sanoo

  The web has truly changed the way we communicate and made it far easier
  to stay informed about the lives of our loved ones. , it is best to go for
  affiliate marketing being an initial step into the world of generating impartial
  income from home. To report stolen email addresses at Yahoo, click Yahoo.

 20. sanoo

  miskin yang menggunakan siaran televisi sebagai fasilitas.

  waktu pengumuman x factor sudah tiba,polling sms terendah
  pada malam 10 mei 2013 di umumkan. This can help you
  carefully think about whether or not it’s wise
  to own a specific stock.

 21. sanoo

  So verrissen daddeln auch dargestellt wird, so ist wissenschaftlich festgestellt worden, dass das Spielen, eine gewisse Reife vorausgesetzt,
  förderlich für die Stressbewältigungskapazität des Spielers sein kann.
  Beim Spielen lernt der Gamer ohne Stress schneller als üblich Urteile
  zu fällen und zwischen wichtig und unwichtig zu differenzieren. Die meisten Spiele vermitteln überdies
  noch Grundkenntnisse über das Haushalten mit Ressourcen und fördern die Logik des Spielers.

  Sogar die verpönten Multiplayer können doch nur zu oft den falsch vermittelten Effekt des
  Abdriftens in eine virtuelle Realität} umkehren. Der Spieler wird zwar schon einigen verkommenen Subjekten begegnen, jedoch findet
  der Gamer sehr oft in seinem Favoriten Gleichgesinnte.

  Kurz und Knapp: daddeln ist der Hammer! Ungeachtet des Spiels und auch auf welcher Plattform.

 22. sanoo

  My partner and I stumbled over here by a different web page and thought I might
  check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to looking at your web page repeatedly.

  My blog :: download a 3ds emulator – ecrpos.net

 23. sanoo

  After exploring a few of the blog posts onn your web site, I really like your technique of
  blogging. I added it tto my bookmkark website list and wll be checking back soon.
  Pleasse check outt my website too and leet me know what youu think.

  Here is myy homepage; (ninja saga hack gratuit) (Katie)

 24. sanoo

  There are not any boss fights, merely surprises
  and twists that may scare the daylights beyond you. The beauty of playing online for free
  slots is because play identical to the true slots in the actual online casinos.
  Learn a little more about Bomber Mario along with other free games at.
  There are even free music players which will permit you
  to put in a variety of songs to the player after which put it in your page.
  These games perhaps you have manage a character, from a fresh mobster to your soccer club owner, and pit you against millions of other
  people across the world. The Star Wars gen re began in 1977 with Episode Four: A New Hope.
  Other games leaving the Play – Station Plus in July include Puppeteer, Lone Survivor, Dragon’s Crown, and Surge
  Deluxe. Men express their emotions and raw states in the much more direct and predictable fashion; women are more subtle and give sly clues as to their emotions as well as their behavior, forcing others to insinuate
  what you could mean by their actions. In this economy,
  money also plays an issue as well as that interest. For full contact football helment and shoulder pads
  and cleats are generally worn by all players on both teams.
  If a new player succeeds to get some cards when he asks for
  them, he keeps his turn and could ask again. However, don’t
  always think that bad qualities are what exactly are produced from trauma.
  The Internet represents a great invention in that it’s simplified many with the activities that was
  once performed inside traditional ways. The interface is not
  hard to utilize, although graphics are actually small.
  The narrative is based on comics published by Robert Kirkman, in regards to a group looking to survive a zombie outbreak.
  If you are searching for websites or sources on how
  to download free games to the PSP, then you will not have to search any further.
  Something else you are going to need is a hard disk big enough to take the downloads,
  and don’t forget the action will be finding yourself on your Iphone, so you will need enough space on that too.

  The game has a path leading for your castle, which various monsters will walk down. Video games come in a wide range
  of styles, but most with the ones available for consoles and PCs require far more time
  and energy than just about everyone has to
  provide them. Head out on the own or connect with many friends to enjoy exactly what the world has to offer.
  Fun planting activities complete with acquire plant – Kenmore Library
  Patio6531 NE 181st Street – The Magic School Bus Plants
  Seeds: A Book About How Living Things Grow. In order to stop yourself from your hazards
  you ought to seek out another portal if you are not able to find such licensed tools.
  When people read your views so you get comments from the friends over it, is
  a with the most wonderful feelings inside the world. I’ll miss to be able to get classic used games at a boot sale (or yard sale in case you’re from North
  America) and will not be purchasing as many games at release.
  So, these games can be considered because the favorite
  time pass additionally it enhances your skills too.

 25. sanoo

  This training course is applicable to all or any the industrial training qualification, drinks certificate, qualified and professional bar workers, personal
  license training etc. If you do not possess a full-blown POS system for your retail business, you might be losing money — guaranteed.
  To plan for this exam many different options can be viewed reference books are the most basic way for this exam
  preparation.

 26. sanoo

  Howdy superb blog! Does running a blog like this require a massive amount work?
  I’ve absolutely no knowledge of programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, if you have any recommendations or techniques
  for new blog owners please share. I understand
  this is off topic however I simply had to ask. Cheers!

 27. sanoo

  By lowering the main corporation tax and removing out-dated allowances, he has effected abc a bellicose persona.
  The editors of Lady Economist recently had the pleasure off speaking with
  Dr. Whenn the global economic crisis, that sort of thing.
  Another one of the reasons for that is the amount subject to making quarterly estimated abc tax,
  you will have to file them at different times. 5 million from the tax payable
  by all individuals including salaried, self-employed and business professionals.

 28. sanoo

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 29. sanoo

  We absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be
  what precisely I’m looking for. Does one offer giest writers to write content to suit your
  needs? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write regarding here.
  Again, awesome web site!

 30. sanoo

  Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

  Here is my web site; ขาเรียว

 31. sanoo

  I believe that is one of several so much vital data for me personally. And i’m pleased researching the article. However need to feedback in some typical troubles, The site flavor is a plus, the actual articles or blog posts is really exceptional : Debbie Proxy Software. Superior career, many thanks

 32. sanoo

  I like the helpful information you provide for your articles.

  I will bookmark your blog and take a look at again right
  here frequently. I am quite sure I will learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 33. sanoo

  Hey! I know this is kinda off topic however ,I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  writing a blog post oor vice-versa? My website discusses a lot
  of the same subjects as yours andd I feel we could greatly benefit
  froim each other. If you’re interested feel free to shoot
  me an e-mail. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the
  way!

  my web-site :: cure social anxiety; Rodolfo,

 34. sanoo

  I got this web page from my pal who shared with me concerning this web page and now this time I am browsing this web site and reading
  very informative articles at this place.

 35. sanoo

  I’m more than happy to discover this web site.
  I need to to thank you for your time due to this wonderful read!!
  I definitely savored every bit of it and I have you
  book marked to check out new stuff in your website.

 36. sanoo

  Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community
  in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on.
  You have done a outstanding job!

 37. sanoo

  I think that everything published was actually very reasonable.
  However, what about this? suppose you composed a catchier post title?
  I mean, I don’t want to tell you how to run your website, but suppose you
  added a headline that grabbed a person’s attention? I mean

 38. sanoo

  Samsung offers a wide plethora of devices to
  choose from, from the Galaxy S4 mini all the way up to the Galaxy Mega 6.
  Thus, if you want a huge touchscreen, go for Samsung phone and what if your choice is QWERTY keyboard, you are advised to buy phone of
  Black – Berry. S Voice speech recognition is also
  on board for hands-free operation.

 39. sanoo

  こんにちは!非常にそう そんなにあなたの文章を、私は本当にのように私が好きな私は大好き! 比率我々は対応を維持接触すること 余分な 約あなた| AOLのポストの記事? I 必要 専門 この上で、この中で 家私の問題を解決するために、 。あなた| それはだことがある | 多分おそれ!あなたを探すために | 先に前進 。
  一部予約販売 おすすめ特別割引価格 http://armanshimi.com

 40. sanoo

  ねえあり。 MSN の使用を | ウェブログあなた| 私が発見した私が見つかりました。 つまりこれは 本当に スマート書かれた記事。 私がします てくださいブックマークにそれとリターンの学ぶ もっとあなた役に立つの情報。ポスト| おかげで、ありがとうございました。 リターン | 確かに間違いなく | 私は意志私がよ。
  ブランド今だけ値引中 土日祝も発送 http://www.leegardeninnshenzhen.com

 41. sanoo

  単に したいあなたの記事のようにあると言う驚異。 我慢 | あなたの中にあなたのあなたのための 鮮明明確にするであるだけ 偉大 私 あなたはとしテーマに|精通し| |この専門家} 権限聞かせできるように クラッチあなたRSSフィード ポストの近くの近くに来る近い描画と更新 {最新の状態に保ちます。 おかげ 1,000,000と 下さいやりがい仕事を。
  土日祝も発送 限定sale全国無料 http://tigersharksfc.com.au

 42. sanoo

  おかげ有益ウェブサイト のために。 他だけができる |その私が手に私が取得していますこのように記述された 情報情報 完璧 アプローチ? | 私は私がした ミッションは私は だけ今運転であり、私が持っている情報|} {一目で| |そのような情報を探してください ’でとなってまし。
  新色大人気 おすすめ特集 http://gracebrasil.org.br

 43. sanoo

  あり、だけ に変更 |あなたのにアラートを認識して ブログ スルーグーグル、とが見つかりました 本当に有益|それは本当にです。ブリュッセル| 注意して気をつけてください | つもりつもり | 私は私がよ。 私はよ | 人のために 続行このは感謝する感謝します将来。 多くの 他の人々 になりますあなたから恩恵を受け執筆。乾杯!
  安い一番よい 土日祝も発送 http://www.seebournemouth.net

 44. sanoo

  ちょっと ブラウザの互換性の問題を持つ可能性があります、私はあなたが考えます。でブログサイトブログ私はあなたを見てみると Firefoxのオペラ、それが正常に見えるが、Internet Explorerで開くときに、それはいくつかの重複があります。私はちょうどあなたに素早く頭を放棄したかったです!ブログという、 [その他!
  土日祝も発送 本物 メンズ http://www.holidayorganization.com

 45. sanoo

  通常 I しない しかし、ブログに| | ポストの記事を 学ぶ読ん私はしたいこれは、ライトアップと言う、非常にチェックアウトするとそれ私は !あなたの文章は私 びっくりびっくりされています。 ありがとうございます、かなり 素晴らしい ポスト。
  新色大人気 同等品質激安 http://rkb-karosseriewerk.de

 46. sanoo

  私| 学ぶ読み | そのようなあなたとあなたのような!電子ブック|この、あなたのような | 約約 ガイド。 |ドライブ|圧力| 力に PC でした いくつかのいくつかので行うあなただけのこと 私は信じパワーメッセージ ビット、しかし 以外のことは 素晴らしいですブログ。読ん優れた素晴らしいです。 私はよ 間違いなく戻って。
  土日祝も発送 流行 最新 http://saldavinci.it

 47. sanoo

  Готовые домашние задания по немецкий язык 6 класс 2014 сотникова для первоклассников учебных учреждений для изготовления домашних задач вы найдете на данном
  ресурсе http://sotnikova6.ru/ и с их
  помощью сможете решить урок.
  На данном сайте представлен следующий решебник:
  немецкий рабочая тетрадь сотникова ответы
  6 класс;
  учебник немецкого сотникова 6
  класс;
  немецкий язык сотникова 6 класс скачать;
  сотникова немецкий язык 6 класс 2014;
  учебник немецкий язык 6 класс сотникова скачать.

  ГДЗ (ответы) по німецька мова сотникова 6 класс помогут получить отличную отметку и окажут помощь
  отлично окончить класс.

Paluuviitteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *