finnkampen

Suomi—Ruotsi-maaottelu lähestyy. Tänä vuonna kisat järjestetään Stadikalla 9.-10.9..

Minkäs takia minä tällaisesta intoilen? No, pisti silmiin bussipysäkillä maaottelun mainos. Siinä oli pääosassa tämä kuva:

Mainoksen on ilmeisesti tarkoitus olla ”humoristinen”. Ei naurata. Ei yhtään.

Suomalainen kuvataan hiukan ylipainoiseksi ”kunnon jätkäksi”, joka kuitenkin farkutkin jalassaan voittaa ”hintiksi” stailatun ruotsalaisen. Voi herranjestas sentään. Ruotsalaiset, ne on niinku homoja, hehheh. Vuosi oli mikä, 2011? Jaksaako tämä vitsi naurattaa enää edes kohderyhmäänsä? Åttå drinkero -mainokset olivat sentään reilusti övereitä.

Miten maaottelua sitten mainostetaan lahden takana?

Kuvallinen ilmaisu on aika paljon neutraalimpaa ja selvästi vähemmän todella väsyneillä kansallisilla stereotypioilla pelleilevää.Mitä tämä kertoo meistä? Mitä tämä kertoo urheilumainonnasta? Mitä tämä kertoo ruotsalaisista?

En tiedä.

Sen tiedän, että ruotsalaisten mainosten Finnkampeniin voisin mennä, mutta suomalaisten mainosten maaotteluun en lippua kyllä takuulla osta.

Kommentit

 1. sanoo

  Kökköä mainoksessa on mielestäni myös se, että suomalainen juoksee liikuttaen jalkojaan ja käsiään samanpuoleisesti – vasen käsi ja jalka edessä, oikea käsi ja jalka takana. Kyllä meillä nyt sen verran koordinaatioo löytyy, että osataan käyttää kehon kiertoa hyväksemme.

  • Mikko O sanoo

   Tuossa Ruotsalaisten ylimmässä kuvassa taas törkeän rasistisesti on sijoitettu tumma mies huomattavasti muiden edelle ja väheksytään valkoisia? Kaikki samalle viivalle.

   No, eipä tuo Suomalainen mainos kyllä ainakaan hauska ole. En kyllä kiinnittänyt tällaiseen mahdolliseen ”hintti”-viittaukseen huomiotakaan tosin.

 2. Seppo Saijola sanoo

  Siis olet nähnyt tuon mainoskuvan, ja näet sen niin vahvasti että pitää pulttia ottaa. Mielestäni sinun kannattaisi kysyä, mitä tämä kertoo sinusta. Siis ihan totta. Itse en ole yhtään ennakkoluuloinen, en jaksa naureskella vanhoille stereotypioille, olen asunut Ruotsissa, plaaplaa. Tuo suomalainen mainos on lähinnä yhdentekevä, en tiedä mikä idea siinä on, kaverit kiirehtii stadikalle tai jotain. Mutta oikeasti, väkisin haet nyt suuttumisen aihetta siitä. Ei ole tällainen se (paitsi näköjään sinun mielessäsi):

  ”Suomalainen kuvataan hiukan ylipainoiseksi “kunnon jätkäksi”, joka kuitenkin farkutkin jalassaan voittaa “hintiksi” stailatun ruotsalaisen. Voi herranjestas sentään. Ruotsalaiset, ne on niinku homoja, hehheh.”

  • hannuoskala sanoo

   Tietenkin kuvan tulkinta kertoo aina myös katsojasta! Enkä minä ole täällä kotona seinille hyppinyt, en minä niin paljon pultteja jaksa tällaisesta repiä.

   Paljon yksittäistä kuvaa tai edes sen tulkintaa tärkeämpää on mun mielestä kuvien ero. Mistä ero johtuu? Miten suomalainen ”fanituskulttuuri” eroaa ruotsalaisesta jos mainoksen sanoma on selkeästi ruotsalaista kilpakumppania halveeraava?

   Millainen olisi mainos, jota voitaisiin käyttää molemmissa maissa? Olisiko se pelkkä logo?

 3. sanoo

  Molemmanpuolisessa mainoksessa olisi Stefan Holm ja Tommi Evilä nokat vastakkain irvistelemässä toisilleen kuin Mats Sundin ja Teppo Numminen.

 4. Lällä sanoo

  Suomalaisen mainoksen stereotypiat ovat ilmiselviä jos vertaa ruotsalaisen mainonnan neutraaliin tyylittelyyn. Perässä juoksevalla ruottalaishåkanilla on pullottavan verkkarietumuksen lisäksi vielä kutsuvasti avoin suu…

  Ja koska mainonnan kohderyhmänä on nationalistista uhoa puhkuvat juntit penkkiurheilijat – jotka myös muistuttavat kuvan kaljupäistä tupsuleukaa – ei mainoksen viesti ole tästä näkökulmasta yhtään epäonnistunut. Eihän kasvissyöjille mainosteta hampurilaisia.

 5. Persukiller sanoo

  Tuo ruotsalaismiehen karikatyyri on kieltämättä aika päräyttävä, mutta eipä tuo ihraiseksi skinijuntiksi kuvattu suomalaismies ole myöskään ihan tästä maailmasta. Itse en ainakaan suomalaisena miehenä tunnista itseäni tuosta kuvasta, ja ymmärtääkseni tämä mainos on suunniteltu juuri minulle.

 6. hannuoskala sanoo

  mutta eipä tuo ihraiseksi skinijuntiksi kuvattu suomalaismies ole myöskään ihan tästä maailmasta. Itse en ainakaan suomalaisena miehenä tunnista itseäni tuosta kuvasta

  Heh. Minä tunnistan vaikken kalju olekaan. Ehkäpä se just ärsyttikin. :) Suomiverkkaritkin löytyy…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *