Tasaista tuulivoimaa?

Tuulivoima on kasvanut Euroopassa viimeisen vuosikymmenen aikana aivan valtaisasti. Viime vuonna rikottiin sadan gigawatin ”haamuraja” – Euroopassa on nyt tuulivoimaa 106,5 gigawatin edestä.

Trendi on sama maailmanlaajuisestikin. Valitettavasti Suomi ei ole oikein pysynyt muun maailman vauhdissa mukana.

Tuulivoimaan liittyy tietenkin myös haasteita, ilmiselvimpänä se että tuuliolosuhteet vaihtelevat eikä tyynellä synny sähköä. Belgiassa kehitellään tyystin uudenlaista ratkaisua tuulivoiman vaihtelevuuteen.

Belgian valtionvarainministeri Johan Vande Lanotte ehdottaa että muutaman kilometrin päähän Belgian rannikosta rakennettaisiin noin 2,4 kilometriä leveä keinotekoinen saari, joka toimisi ”energiavarastona”. Kun sähkön kulutus on matalaa, mutta tuulivoiman tuotanto korkealla, myllyjen sähkö pyörittäisi pumppuja, jotka nostaisivat merivettä noin 15 metriä merenpinnan tason yläpuolelle. Sitten taas vastaavasti tyvenellä vettä laskettaisiin turbiinien läpi. Saari toimisi ikäänkuin valtavana akkuna.

Myös hollantilaiset ovat tutkineet vastaavaa ratkaisua jo aiemmin. Heidän mallissaan saaren vallien keskellä tosin olisi noin 50 metriä syvä monttu, johon vettä laskettaisiin. Energian varastoinnin perusidea on kuitenkin sama. Hollantilaisten laskelmien mukaan saari voisi tuottaa maksimissaan noin 2.000-2.500 MW tehon ja varastoida yhteensä jopa 30 GWh.

Eikä ajatus ole uusi ja kummallinen. Ensimmäiset samaan periaatteeseen perustuvat voimalaitokset aloittivat toimintansa jo 1890-luvulla Italiassa ja Sveitsissä. Uutta on vain ajatuksen yhdistäminen tuulivoimaan ja keinotekoiseen saareen.

Suomessa tämä ratkaisu ei välttämättä ole käytännöllinen, mutta idea on hyvä esimerkki siitä miten ihmiskunta kykenee keksimään uusia vastauksia haasteisiinsa. Uusiutuvan energian pullonkaulat ovat ratkaistavissa kunhan vain tahtoa löytyy.

”Cleantech”, eli uusi ympäristöystävällinen teknologia työllistää Suomessa jo 50000 ihmistä, eli noin 30 kertaa enemmän väkeä kuin Turun STX, ja kasvupotentiaali on huikea. Ala voisi työllistää maassamme kaksinkertaisen määrän ihmisiä 2020 mennessä. Rohkea rokan syö – Suomen kannattaisi olla uuden puhtaan teknologian edelläkävijä. Se tarkoittaa sekä työpaikkoja että parempaa maailmaa jälkipolville.

Kommentit

 1. E.d.e sanoo

  Musiikkialan edustajan kannattaisi olla kommentoimatta sellaisia asioita, joista ei todellakaan mitaan ymmarra.

  Mutta toisaalta tama valheellinen ja vaaristeleva uutisointi ei ole mitaan uutta vihreille.

 2. Satunnainen lukija sanoo

  Valitettavasti uusiutuvan energian pullonkaulojen ratkaisu ei ole pelkästä tahdosta kiinni. Tutkimusta ja kehitystä on tehty vuosikymmeniä, reaalimaailman rajoitukset (fysiikan lait, mittakaavaongelmat, kustannukset, jne.)ovat kuitenkin toistaiseksi osoittautuneet liian suuriksi.

  Eli ei kannata sotkea toiveajattelua ja faktoja. Se että teknologia kehittyy huimasti esim. intermet-maailmassa on aivan eri asia kuin energian tuotannnon isot rakenteelliset muutokset.

  Esitetty vedenpumppausmalli soveltuu myös tapaukseen, jossa sähköa tuotetaan ydinvoimalla, ja vesiallassta käytetään kulutushuippujen tasaukseen (ydinvoima ei ole helposti säädettävää). Eli säätövoiman ongelmaa on yritetty ratkaista jo paljon ennen kuin tuuli- ja aurinkovoimaa alettiin laajamittaisesti hyödyntää, tulokset vaan ovat toistaiseksi olleet heikkoja.

  Tämä ei luonnollisesti tarkoita ettei olisi perusteltua jatkossakin pyrkiä kaikin keinoin toimivia ratkaisuja löytämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *