Valtuustossa on huomenna lyhyehkö lista. Mielenkiintoisinta on heti alussa oleva ensimmäinen uusimuotoinen kyselytunti. Saapa nähdä onko keskustelu elävämpää! Koko esityslista liitteineen löytyy täältä.

3 Kyselytunti

Tällä kertaa kyselytunti ensimmäistä kertaa siis ”spontaanimpana versiona”. Puheenjohtajisto pyytää että käsiteltävät kysymykset lähetetään sähköpostilla kyselytuntipäivänä viimeistään klo 17.00. Näistä kysymyksistä sitten puheenjohtajisto valitsee käsittelyyn noin kolme kiinnostavimmaksi ja ajankohtaisimmaksi nähtyä. Puolivuosittain puheenjohtajisto tarkastaa että kaikista ryhmistä tulleita kysymyksiä on käsitelty.

Itseäni kiinnostaisi ehkä tietää hiukan kaupungin ja Senaattikiinteistöjen suhteesta – Kaartin lasaretin puutalojen tilanne hiertää pahasti. Senaattikiinteistöjen tapa kohdella kiinteistöjä on kyllä valitettava. Toinen hyvä aihe voisi olla päiväkotien muskarit. Tuleeko blogin lukijoille jotain muuta kysymisen arvoista mieleen?

4 Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan varajäsenen valinta

ok. Petra Jääskeläinen Risto Kolasen varajäseneksi. (SDP)

5 Kaupunginhallituksen johtosäännön muuttaminen sekä kaupunginhallituksen johtamisen jaoston ja tietotekniikkajaoston asettaminen

ok. Vihdoinkin saamme tämän asian liikkeelle. Kaikenlaista pientä tuolileikki-tyyppistä säätöä oli ilmassa…

Erinomaisen hienoa on havaita että valtuustoryhmät selvästikin ottavat johtamisen jaoston tosissaan. Sen jäseniksi on valittu kaikista ryhmistä ryhmäjohtajat ja muita vaikutusvaltaisia poliitikkoja. Puheenjohtajana toimii Kokoomuksen Lasse Männistö. Meiltä ryhmään valitaan ryhmäjohtajamme Emma Kari ja kh-ryhmän jäsen, valtuutettu, Kallio-liikkeen kalifi ja yleisesti ottaen sangen mukava mies Erkki Perälä. Helppoa ryhmän vääntö ei varmasti tule olemaan – niin eri linjoilla monissa kysymyksissä ollaan ja valta-asemista pidetään mieluusti kiinni, mutta uskon että demokraattisempaan suuntaan ollaan menossa.

Tietotekniikkajaostoa tulee puheenjohtamaan Otso Kivekäs, joka on takuulla koko valtuuston pätevin valinta tähän hommaan. Hyvä, jaoston jäsenten toivoisi olevan substanssiosaajia – sen takia se on perustettu. Meiltä toinen jäsen on Minerva Krohn. Minut nimetään Mimmon varajäseneksi.

6 Kaupunginvaltuuston kokoontuminen vuonna 2014

ok. Kokouspäivät ensi vuodelle. Hyvä että tulee ajoissa. Tiedän mitä teen ensi syksynä sit.

RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖTOIMI

7 Helsingin kaupungin pelastustoimen johtosäännön muuttaminen

ok. Kaupunginhallituksessa 30.9..

ok. Vaikuttaa fiksulta. Taustalla on organisaatiomuutos, jonka tavoitteena on keventää pelastuslaitoksen hallintoa. Esittelystä:

Nykyisellä osastojaolla laitoksen resurssien jakaminen suunnittelu- ja kehittämistoimintojen kesken ja niiden priorisointi on vaikeaa. Kuva pelastustoimen kehittämisestä kokonaisuutena on puutteellinen. Asioita suunnitellaan ja tehdään osittain päällekkäin ja keskinäisessä tiedonkulussa on puutteita. Hallinto-osastolle kuuluu mm. henkilöstöjohtamisen ja viestinnän kokonaisuus, mutta osastolla ei ole resursseja niiden kehittämiseen.

KAUPUNKISUUNNITTELU- JA KIINTEISTÖTOIMI

8 Sörnäisten tonttien 10587/1-3 ja 10 asemakaavan muuttaminen (nro 12189, Sörnäistenniemi)

ok. Kaupunginhallituksessa 30.9..

1000 kerrosneliömetriä lisää rakennusoikeutta korttelikaavaan Kalasatamassa. ”Asemakaavan muutos mahdollistaa asuinkerrostalojen rakentamisen toiminnallisesti ja taloudellisesti sekä arkkitehtonisesti tarkoituksenmukaisella tavalla.”

www.hel.fi_static_public_hela_Kaupunginhallitus_Suomi_Esitys_2013_Halke_2013-09-30_Khs_34_El_215FAE44-3153-4E70-A1FB-B1B28DDF2756_Liite.pdf

9 Lauttasaaren tontin 31038/12, katualueen ja maanalaisten tilojen asemakaavan muuttaminen (nro 12079, Lauttasaaren ostoskeskus)

ok. Kaupunginhallituksessa 16.9. ja 23.9..

Lauttasaareen rakennetaan ostoskeskuksen paikalle uusi ja uljaampi, johon liittyy myös asumista. Samaan yhteyteen tulee myös Länsimetron sisäänkäynti. Hyvältä vaikuttaa. Kaavaa on edellisestä kierroksesta muutettu siten että liiketilaa on vähemmän, asuntoja enemmän ja asunnot saavat olla pienempiä. Myös parkkipaikkoja on vähemmän. Tällöin rakentamisesta tulee kannattavampaa. Hankkeella alkaa olla jo vähän kiire kun Länsimetro uhkaa kuitenkin jonain päivänä valmistua.

www.hel.fi_static_public_hela_Kaupunginhallitus_Suomi_Esitys_2013_Halke_2013-09-23_Khs_33_El_AE58CF13-FB18-4BFB-B742-D4E23EC125DC_Liite.pdf

10 Laajasalon korttelien 49287- 49297 ja puisto-, vesi- ja katualueiden sekä venesataman asemakaavan hyväksyminen (nro 12130)

ok. Kaupunginhallituksessa 23.9..

Kruununvuorenrantaa kaavoitetaan pala palalta. Nyt tiheimmin rakennettua osaa. Koko alueen tehokkuus 0,65 ja tonttitehot 1,72. Ei tää nyt ihan mitään Kamppia ole. Pitäisi pyrkiä tehokkaampaan. ”Citius, Altius, Fortius”, sano roomalainen. Tällaista kaavaa on vaikea myöhemmin tiivistääkään.

www.hel.fi_static_public_hela_Kaupunginhallitus_Suomi_Esitys_2013_Halke_2013-09-16_Khs_32_El_B1C56CFD-5BFA-409B-A7CE-A57480091487_Liite.pdf

Mutta näyttäähän tämä kuitenkin enemmän kaupungilta kuin lähiöltä. Kaavan ”erityisalueelle” (violetti) on tarkois rakentaa ”merellinen tukikohta”, joka olisi liikuntaviraston ja rakennusviraston ympäristötoimiston ja mahdollisien muiden toimijoiden koko lähisaaristoa palveleva keskus.

Untitled__Liite_copy___page_59_of_77_

Alueelle rakennetaan 89 200 k-m2 asuntoja, 2 400 k-m2 toimitiloja sekä 1 200 k-m2 kokoinen omalle tontille sijoittuva päiväkoti. Ja hieno silta. :)

SIVISTYS- JA HENKILÖSTÖTOIMI

11 Taidemuseon johtajan virkaan ottaminen

ok. Kaupunginhallituksessa 23.9..

Maija Tanninen-Mattila

Maija Tanninen-Mattila

Peräkkäisissä kokouksissa päästään valitsemaan väkeä kulttuurielämän johtopaikoille! Tällä kertaa valitaan johtaja Taidemuseolle Janne Gallen-Kallelan-Sirénin tilalle. Esittelijä ehdottaa museon johtokunnan valinnan mukaisesti virkaan Maija Tanninen-Mattilaa 6 800 euron palkalla. Tanninen-Mattila on varmasti oikea valinta, johtajakokemusta on jo Taidehallin ja Ateneumin johtajana ja näytöt selviä.

12 Opetustoimen johtosäännön muuttaminen

ok. Johtosääntöä muutetaan mahdollistamaan palvelusetelien käyttöönotto.

13 Läntisen alueen ruotsinkielisten koulujen hallinnollinen yhdistäminen

ok. Kaupunginhallituksessa 23.9..

Vaikuttaa fiksulta. Haga lågstadieskola, Kårböle lågstadieskola, Munksnäs lågstadieskola, Sockenbacka lågstadieskola ja Munksnäs högstadieskola yhdistetään hallinnollisesti yhtenäiseksi peruskouluksi.

Tehdyt arvioinnit tukevat siirtymistä yhtenäiseen peruskoulun malliin sekä hallinnollisesta että pedagogisesta näkökulmasta. Projektissa on luotu hyvä toimintamalli ja koulujen välille syntynyt yhteistyö koetaan positiivisena ja merkityksellisenä sekä opettajille että oppilaille. Palaaminen ennen pilottiprojektia vallinneeseen tilanteeseen (eli viisi koulua, joilla jokaisella oma rehtori, johtokunta ja budjetti) ei ole tarkoituksenmukaista.