Auto ei ole yksilö

Mielipidepalstoja selaamalla saa helposti kuvan että ehdotettu satelliittipaikannukseen perustuva kilometrivero tuhoaa suomalaisten yksityisyydensuojan crome browser herunterladen. Väitteeseen on himppasen vaikea suhtautua vakavalla naamalla.

Jokaisella meistä on jo nyt henkilökohtainen seurantalaite, jota kannamme ilomielin mukanamme joka päivä: matkapuhelin spiele puzzle kostenlos downloaden. Matkapuhelinliittymiä oli Suomessa jo vuonna 2006 enemmän kuin mitä maassamme on asukkaita ja elokuussa 2013 maamme kotitalouksista 98%:ssa oli matkapuhelin kostenlose bvb bilder downloaden.
Tilastokeskus_-
Kännykkää seuraamalla voidaan todeta esimerkiksi että jos minä liikun moottoritietä pitkin 120 kilometrin tuntinopeudella Helsingistä Tampereen suuntaan, niin silloin aika lailla todennäköisesti istun autossa matrix-mod from cod. Matkapuhelimilla siis voidaan todentaa paikan lisäksi kuka liikkuu missä, miten ja milloin. Ja tämä kaikki jo nyt. Ilman mitään satelliitteja download whatsapp images but do not save them.

Ja tästä pääsemmekin päivän epistolaan. Minusta on aivan käsittämätöntä että huomattavan fiksut ja koulutetutkaan ihmiset eivät kykene erottamaan yksityisyydensuojaa nauttivaa yksilöä ja ajoneuvoa toisistaan steam client download kostenlos. Näiden välisiä eroja ovat mm.:

Yksilö:
– tavallisesti n. 2-200kg painava
– biologinen älyllinen olento, valmistettu rakkaudella
– juo vettä

Ajoneuvo:
– tavallisesti n applications for free. 500-50000 kg painava
– mekaaninen, ei tietoinen, valmistettu pääasiassa alumiinista, teräksestä, muovista ja lasista
– juo useimmiten fossiilisia polttoaineita

Sama vielä yksinkertaisuuden vuoksi kuvana:
yksilo_ajoneuvo
(Kuvat: shanelkalicharan ja Morten Schwend, Flickr cc-lisenssi)

Ymmärrän että tehtävä on hankala, mutta luotan yhä, näin PISA-romahduksen jälkeenkin, kansamme kykyyn havaita ero näiden kahden välillä gold rush herunterladen.

Ajoneuvoilla ei ole vastaavaa yksityisyydensuojaa kuin yksilöllä. Ei vain ole. Ne ovat vain koneita, jotka liikkuvat julkisilla teillä ja niiden käyttöön liittyy merkittäviä rajoitteita: ajamiseen pitää olla lupa, ajoneuvon tulee olla kunnossa, vakuutettu ja merkitty ja liikennesääntöjäkin täytyy noudattaa Download vlc media player for windows 7 for free. Auto ei ole oman kodin ja yksityisyyden piirin jatke, vaikka usein jonkin muun jatke onkin.

Onko koko maan kattava satelliittipohjainen järjestelmä sitten ajankohtainen Download adventsbilder for free? Markkinoilla ei järjestelmiä vielä ole, joten autoverotuksen muuttaminen kilometriperustaiseksi tapahtuisi joka tapauksessa vasta 2020-luvulla. Sitä ennenkin olisi etenkin pääkaupunkiseudun autoliikenteen kasvua ohjattava kestävämpään suuntaan. Tämä on helpointa toteuttaa ihan perinteisillä tietulleilla, jollaisia maailmalta löytyy kymmenistä kaupungeista. Järjestelmä maksaisi itse itsensä takaisin muutamassa vuodessa ja hankinta voidaan aloittaa vaikka huomenna, jos vain laki sallisi sujuvuustaksan keräämisen.

Satelliittipaikannusta vastaan voi olla hyviäkin argumentteja, itselleni tulee heti mieleen mm. teknologian keskeneräisyys. Yksityisyydensuojan menettämisellä ei kuitenkaan kannata pelotella. Se nimittäin meni jo. Eikä tää meidän maa ihan kauhealta orwellilaiselta dystopialta tunnu.

Kommentit

 1. treblinka sanoo

  Lapsellinen mädättäjätorakka ja typerää propagandapaskaa.Kuinka tuoretta…

 2. sanoo

  Hyvä kirjoitus, Hannu! Itse asiassa kilometriveron vastustajat ovat tosin riemumielin tyhjentämässä maaseutua, sillä jos ei sen tavoin keinotekoisesti halvenneta maaseudulla ajelua, siellä tulevilla polttoaine yms verotustasoilla ei autolla tule kuin Nalle vastaan. Mutta ko porukka ei välttämättä murehdikaan hyvinvointivaltion tulevaisuutta, vaan omaa lompakkoaan – mieluiten torpaten kaikki autoilusta ja yleensäkin maksetut verot.

 3. anonyymi sanoo

  Kyllä näkee että olet musiikkialalla. Sen verran heikkoa on tuo ymmärrys ja argumentointi.

 4. anonyymi sanoo

  Moi!

  Tietokoneesi ei myöskään ole yksilö, joten on varmaan myös ok, että valtio seuraa kaikkea toimintaasi netissä?

  Vakavammin, oikeampi suunta olisi rajoittaa mainitsemiesi matkapuhelinten teletunnistetietojen keräämistä, säilyttämistä sekä viranomaisten pääsyä niihin. Nyt tuntuu siltä, että tulevaa vääryyttä perustellaan olemassaolevalla vääryydellä.

  • sanoo

   Matkapuhelinten teletunnistetiedot ovat osa järjestelmää, niitä on vähän vaikea poistaa. Voitaisko me saada vettä joka ei olis märkää?

   Mutta siis, millä tapaa teletunnistetiedot ovat ongelmallisia? Onko niitä käytetty väärin? Onko suomalainen kansalaisyhteiskunta ja sananvapaus uhattuna? No eipä oikeastaan.

   Mulla on diktatuureihin vähän sellainen näkemys että diktatuurin pystyttäminen ei riipu härveleistä. Sellainen pistetään pystyyn jos ihmisiltä unohtuu ihmisyys ja puuttuu rohkeutta. Niitä on nimittäin ihmiskunta osannut perustaa kivi&keppi vaiheesta aina sirppi&vasara -vaiheeseen.

Paluuviitteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *