Suomalaisten haavekodeista

Eilen valtuusto hyväksyi yleiskaavan. Ja tänään Yle julkaisi uutisen, jonka mukaan ”Suomalaisen haavekoti on maaseudulla”. Jahas.

No, ohitetaan nopeasti se että ihmisten todellinen asumismuoto on harvemmin täsmälleen haaveiden täyttymys, vaan se on monien kompromissien ja taloudellisten realiteettien summa. Itse esimerkiksi haluaisin asua Jupiterin neljänneksi suurimman kuun Europan kiertoradalla sijaitsevassa habitaatissa. Valitettavasti tähän ei ole vielä mahdollisuutta.

Tuolla olisi hyvä Oskalan elää ja yrittää. (Kuva: NASA, ESA, and M. Kornmesser)

Tuolla olisi hyvä Oskalan elää ja yrittää. (Kuva: NASA, ESA, and M. Kornmesser)


Ylen juttua on käytetty some-keskusteluissa vastalauseena tuoreelle Yleiskaavalle. Ja miksipäs ei. Onhan juttuun haastateltavaksi pyydetty jälleen kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara, jonka lausunnot kulkevat tuttuja uria:

– Tekisin sellaisen tulkinnan, että siitä huolimatta että meillä tiedotusvälineet ja tietyt urbanistit, iso osa asiantuntijoistakin, kertovat, että maailma on muuttumassa radikaalilla tavalla, tällaista muutosta ei oikeastaan ole nähtävissä – ei kansainvälisesti eikä Suomessa.

Vaattovaara toteaa, että kansalaisten mielipide pitäisi ottaa vakavasti viimeistään nyt. Suomi kaupungistuu hänen mukaansa edelleen – mutta toivottavasti niin, että asumistoiveet täyttyvät.

– Vaikka meitä kuinka opetetaan kaupunkilaisiksi asumaan pienissä yksiöissä kantakaupungissa, tulokset ovat itsepintaisesti tällaisia.

– Mielestäni tulos pitäisi ottaa vakavasti ja miettiä, mitä se voisi tarkoittaa kaupungin kehittämisen näkökulmasta, Vaattovaara sanoo.

Eli yleiskaava uusiksi kun se ei vastaa suomalaisten asumishaaveisiin? Miksei Helsinki kaavoita maaseutua kun siitä kerta unelmoidaan?

yle_asumishaaveetKoko jutun lähtökohta on älytön. Ei ole olemassa “keskimääräistä suomalaista”. On olemassa erilaisia suomalaisia, joilla on erilaisia haaveita ja unelmia.

Ylen kyselyn mukaan vain 11% haluaa asua ensisijaisesti suuren kaupungin keskustassa, joka tuntuu vähältä jos maaseudulla asuisi mieluusti 30%. Mutta se 11% on kuitenkin 600000 ihmistä. Ja se on enemmän kuin meilä on tällä hetkellä tarjota asuntoja “suuren kaupungin keskustasta”, jonka ainakin itse ymmärrän urbaaniksi kantakaupungiksi. Siksi Helsingin keskusta-alueen asuntojen hinnat nousevat raketin lailla muun Suomen asuntojen hintakehityksestä välittämättä. Siksi uusi yleiskaava rakentaa lisää urbaania kantakaupunkia. Siksi Helsingin tulee rakentaa lisää keskustaa, eikä maaseutua tai haja-asutustaajamaa.

On tyystin absurdia ajatella että pyrkisimme kaikkialla toteuttamaan kaikkien kuvitteellisten ”keskiarvoisten” suomalaisen unelmia. Eihän siinä olisi mitään järkeä. Suomessa riittää vaikka kuinka lääniä toteuttamaan maaseutuasujien haaveita. Antakaa palaa, siitä vaan! Eläkää! Raivatkaa korpea jos se tekee teidät onnelliseksi. Suomi on vapaa maa, sinne vaan mökkiä pellolle hus! En estä, kannustan. Ja pikkukaupunkeja ja taajamiakin Suomessa piisaa.

Mutta älkää perhana sentään tulko sössöttämään että minun unelmieni kaupunkia ei saisi edes kaavoittaa. Meitä on 600 000 ja vihdoin meillekin rakennetaan lisää unelmien kaupunkia, Helsinkiä.

Kommentit

 1. Tommi Forsström sanoo

  Tuo gallup lisäksi tyystiin unohtaa sen, ettei maailma ole valmis.

  Väitän, että nuo prosenttiluvut muuttuvat olennaisesti, jos ”suuren kaupungin keskustassa” asuminen tuo elämään esimerkiksi kaiken kotiinkuljetettuna, transport-as-a-servicen ja muut kivat kehitysmahdollisuudet, samalla kun haja-asutusalueella porskutetaan megaisella ADSL:llä.

  Noiden valintojen detaljit kehittyvät joka vuosi. Miksi tätä ei tulisi ottaa huomioon?

 2. Vihreä sanoo

  Kyllä on härskiä! Hakusanalla Vaattovaara yrität saada näkyvyyttä! Tätä on valitettavsti vihreä liike nykyään – tietävät paremmin, eivät kysy

  • sanoo

   Tuota noin. Ööh. Mitähän ihmettä. Otin tagin ”vaattovaara” pois kun hän sitä itse pyysi, mutta että yritän saada näkyvyyttä? Haloo. Nuo tagit ovat tuossa lähinnä omaa indeksointia varten. Ja kyllähän ”vaattovaara” kieltämättä tämän jutun ”asiasanoja” on. Mutta että härskiä? No ei kyllä ollut tarkoitukseni olla härski tässä yhteydessä, monessa muussa ehkä kyllä.

 3. Urbaaneja unelmia sanoo

  Ei ole olemassa keskimääräistä helsinkiläistäkään. Yleiskaavan perusteella näytää tosin siltä, että on olemassa vain joukko kaupunkilaisia, jotka ovat haltioituneet omista urbaaneista unelmistaan.

  • sanoo

   Ei ole keskimääräistä helsinkiläistäkään. Se on ihan totta. Mutta uskallan väittää että keskimääräinen helsinkiläinen arvostaa keskimääräistä suomalaista enemmän urbaaneja iloja.

   • sanoo

    11-06-11 SS or use $1/2 Glade Premium Room Sprays, any 9.7 oz – 11-06-11 SS or use .55/1 Glade Premium Room Spray, Any – Cos.onupcom or use $1/2 Glade 4-oz. Jar Candles, Any – Coupons.com =$1.95 each -$2.17 each after

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *