Hannu Oskala

  • Blog
  • Kuka Hannu?
  • Yhteystiedot

gazasta

18/01/2009 : hannuoskala 5 kommenttia

(Kirjoitin tämän jo männä viikolla ennen tulitaukoa.)

Gazan tilannetta ei voi seurata välinpitämättömänä. Miehittäjävaltion huippuvarusteltu armeija aiheuttaa siviiliväestölle kohtuutonta tuskaa ja hyökkääjän julkilausutun tavoitteen (Hamasin ”tuhoaminen”) saavuttaminen muuttuu päivä päivältä mahdottomammaksi.

Useimmiten palestiinalaisalueiden kriisin syypääksi osoitellaan joko Yhdysvaltoja tai Israelia ja sen demokraattisen poliittisen koneiston kykenemättömyyttä laittaa ns. siirtokuntalaisiaan kuriin. Vikaa molemmissa on toki ollutkin; vuosikymmeniä vihollisten piirittämän valtion perspektiiviharha on ymmärrettävä, vaikkakaan ei välttämättä hyväksyttävä. Yhdysvaltain ajama juutalaisvaltion puolustus Israelin toimista riippumatta ei ole myöskään tervehdyttänyt tilannetta.

Karttaa katsellessa ei voi kuitenkaan olla ajattelematta, että keskustelusta puuttuu tärkeä elementti: Israelin naapurivaltioiden osallisuus kriisiin.

Palestiinalaisten pakkosiirtoa vuonna 1948 kutsuttaisiin nykyisin etniseksi puhdistukseksi eikä kansainvälinen yhteisö toivoakseni voisi enää hyväksyä sitä missäään tapauksessa. Palestiinalaisten täysi palaamisoikeus on kuitenkin mahdoton tavoite. Muutaman vuosikymmenen kuluttua alkuperäisiä pakolaisia ei enää ole edes jäljellä.

Noista tapahtumista on jo yli 60 vuotta. Miksi palestiinalaiset yhä elävät leireillä vailla perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia? Onko syy vain Israelin?

Mielestäni kriisin pitkittymiseen syypäitä ovat myös Israelin naapurit – erityisesti Egypti ja Jordania, joiden maa-alueisiin palestiinalaisalueet rajautuvat.

Google Maps antaa mielenkiintoista perspektiiviä. Ilmasta käsin Gazan rajan Israeliin erottaa peltojen loppumisesta – Egyptin ja Israelin rajan taasen viljellyn alueen päättymisestä ja tyhjän autiomaan alkamisesta. Myös Länsirannan rajalla Jordaniassa (Itäranta?) on autiota.

gaza

Jos Israelin arabinaapurit olisivat todella kiinnostuneita palestiinalaisten hyvinvoinnista, tulisi myös niiden avata rajansa palestiinalaisasutukselle tai ainakin liikenteelle ja kaupalle. Näin Palestiinalaisvaltio muodostuisi maantieteellisesti yhtenäiseksi ja elinkelpoiseksi.

Kategoriassa: maailma, politiikkaa Avainsanoilla: gaza, israel

Kommentit

  1. Tuomas sanoo

    19/01/2009 13:21:ssa

    Tämähän oli eräs Kansainliiton virhearvioita 1940-luvulla. Käsityksenä oli, että ne arabit, joille eläminen Israelin mandaatilla ei kelpaisi, siirtyisivät jouhevasti naapuroiviin arabivaltiohin. Nyt elämä on siedettävää vain Israelin arabeille, siinä missä palestiinalaisleirien väkeä ei haluta niin Israeliin, Libyaan kuin Egyptiinkään.

    Vastaa
  2. hannuoskala sanoo

    29/01/2009 12:53:ssa

    Näköjään Thomas Friedman on öbaut samaa mieltä kanssani. linkki)

    Vastaa
  3. Santeri Nemo sanoo

    05/02/2009 10:28:ssa

    Hömppä jatkaa kulkuaan, tarjoan sulle meemiä: http://koiranmutkia.blogspot.com/2009/02/leikkikouluja-ja-mulkosilmakoiria.html

    Vastaa
  4. Mike sanoo

    02/03/2009 21:29:ssa

    Just passing by.Btw, you website have great content!

    ______________________________
    Don’t pay for your electricity any longer…
    Instead, the power company will pay YOU!

    Vastaa
  5. Mike sanoo

    02/03/2009 21:36:ssa

    Just passing by.Btw, you website have great content!

    ______________________________
    Don’t pay for your electricity any longer…
    Instead, the power company will pay YOU!

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Maailma pelastetaan kaupunki kerrallaan.

Aiemmat kirjoitukset

  • WYSIWYG-Presidentti
  • Helsingin juna-asemien opasteet
  • QAnon, Twitter ja sananvapauden uudet haasteet
  • Viestintää kannattaa varoa – toisinaan se voi onnistua
  • Valtuustoaloite: Lähiliikenteen juna-asemien kehittäminen

Haku

Arkistot

Copyright © 2021 · Genesis Sample Theme milloin: Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään