Timo Soini kirjoitteli Iltalehden plokissaan Vihreiden “myrkynvihreästä” asialistasta. Aamukaffit pullahtivat näppikselle tästä kappaleesta:
Muutama vuosi sitten vihreät pelottelivat otsonikehän ohenemisella. Mitä sille maailmanlopun asialle on nyt tapahtunut?
No Timo. Ensinnäkin “muutama vuosi sitten” oli 1980-luvun puoliväliä, josta on jo 25 vuotta. Toiseksi se otsoniongelma hoidettiin kuntoon. Wikipedia kertoo meille:
Montrealin pöytäkirja otsonikerrosta heikentävistä aineista on kansainvälinen sopimus, jolla pyritään otsonikerroksen suojeluun vähentämällä otsonikatoa aiheuttavien aineiden valmistusta ja käyttöä. Se hyväksyttiin 16. syyskuuta 1987, ja se astui voimaan 1. tammikuuta 1989, kun sen oli allekirjoittanut 29 valtiota sekä Euroopan yhteisö[1]. Sittemmin sopimusta on täydennetty neljä kertaa: Lontoossa 1990, Kööpenhaminassa 1992, Montrealissa 1997 ja Pekingissä 1999.
Montrealin pöytäkirjaa on luonnehdittu yhdeksi onnistuneimmista kansainvälisistä ympäristösopimuksista. Se on ainoa aidosti globaali ympäristösopimus, kun Itä-Timor viimeisenä allekirjoitti osallistumisensa 16.9.2009.
No miksi tällaiseen valtaisaan prosessiin ryhdyttiin? Annetaan Wikipedian jatkaa:
Nykyisen otsonikadon on osoitettu johtuvan ihmisen ilmakehään päästämistä kemiallisista yhdisteistä, joista vapautuu kloori- ja bromiatomeja stratosfääriin. Näistä yhdisteistä tärkeimmät ovat halogenoidut hiilivedyt, pääasiassa CFC-yhdisteet eli freonit ja halonit. Ensimmäisen kerran niiden otsonikerrosta tuhoava vaikutus ennustettiin 1970-luvulla. 1980-luvun alussa näytti siltä, että huoli otsonikerroksesta oli ollut aiheeton, mutta vuonna 1985 maailmaa hätkäytti uutinen, jonka mukaan otsonipitoisuudet Etelämantereen yllä olivat vähentyneet kymmenessä vuodessa jopa 40 %.
Koska otsonikerros estää haitallisten UV-säteilyn aallonpituuksien (270–315 nm) pääsyä Maan pinnalle, otsonin väheneminen on aiheuttanut maailmanlaajuista huolta. Otsonikadon estämiseksi solmittiin vuonna 1987 Montrealin pöytäkirja, jolla rajoitettiin CFC-yhdisteiden ja muiden otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttöä.
Päästörajoitusten avulla näiden aineiden pitoisuudet ilmakehässä on saatu laskuun, ja otsonikerroksen toipumisen toivotaan alkavan viimeistään 2020-luvulla.
Eli sopimus solmittiin koska oli kiistatonta tieteellistä näyttöä otsonikehän heikentymisestä CFC-yhdisteiden vuoksi. Ja UV-säteilyn lisääntymisestä olisi kärsinyt koko maapallomme pinnalla hyrräävä elämä. Myös Timo Soini.
Homma on siis hoidossa. Siksi siitä ei tarvitse “pelotella” tai vouhottaa. Montrealin sopimus antaa voimaa uskoa että ihmiskunta kykenee ratkaisemaan muitakin globaaleja ongelmia.
Vastaava tieteellinen konsensus vallitsee myös ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Siitä “pelottelua” siis jatketaan. Miksi? Koska se nyt vaan on ihan pirun tärkeää tämän planeetan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta.
Seuraavan kerran kun Timo kirjoitat plokiisi, niin kokeilepa Google-hakua. Se on oikein näppärä ja kansanomainen konsti löytää tietoa monista asioista!
Vaalien lähetessä Soinin “sutkautukset” alkavat olla jo niin matalaotsaisia, että koko hahmo vaikuttaa enemmän Jope Ruonansuun “imitaatiolta” kuin aidolta ihmiseltä.
Öhö öhö. Nimittäin. Ilimaston, kilimaston, muutos, puutos. Öhö öhö.
Kuinka paljon omia kannattajiaan voi aliarvioida?
Omia kannattajia? Niille Soinin sana, on jumalasta seuraava. Eli ei pelkoa.
Tiesitkös muuten, että Suomi24:n vaaligallupissa persujen kannatus on 36 %. Gallupiin vastanneista miehistä 45 % ja naisista 27 % äänestäisi perussuomalaisia.
Seuraaviksi sijoittuivat kokoomus ja SDP molemmat 9 prosentilla. Keskusta, vasemmistoliitto ja vihreät saivat kukin 7 % kannatusta.
Gallupiin osallistui 1987 henkilöä, joista 998 oli miehiä ja 989 naisia.
Olisi erittäin kiinnostavaa, jos muutkin mediat toteuttaisivat vastaavat lukijagallupit ja kertoisivat tulokset julki.
Martti haloo. Älä nyt heitä vaalikirvestästi kaivoon. Noihan nyt on ihan naurettavia otantoja.
Otsonikadon vastaiset toimenpiteet, ja sitä ennen lyijytetyn bensiinin ja asbestin kielto ovat antaneet jotain toivoa siitä että ihmiset pystyvät korjaamaan virheitään. Mutta että nämäkin asiat tarkoituksella sivuutetaan, se taas saa pelkäämään että ihmislaji loppujen lopuksi on yleisesti ottaen vailla järkeä.
Tosin tässäkin voi olla kyse siitä, että Soini et al. puhuvat kannattajiensa kieltä, ja sanomiset voi käsittää kahdella tavalla. Tästä kahden näkökulman ilmiöstä sopii esimerkiksi lause ”kaikkea ne tutkijat tutkivat” – tämä on jonkun mielestä paha solvaus (”hukkaan heitettyä rahaa”), toisen mielestä taas on hieno juttu että kaikkea tutkitaan (”maailmaa ymmärretään taas vähän paremmin”).
Otsonikadon pysäyttämisen onnistumisesta on kirjoitettu paljon. Sen osoittaminen todeksi ja ihmisten aiheuttamaksi ilmiöksi oli paljon yksinkertaisempaa ja suoraviivaisempaa kuin ilmastonmuutoksen. Poliittisen prosessin nopeutta lisäsi se, että vaikutukset oli suoraan mitattavissa mm. Australiassa, jossa siis ns. länsimaiset ihmiset kärsivät lisääntyneestä UV-säteilystä. Kaiken kukkuraksi ratkaisukeinot olivat helppoja: esim. freonin ja ponnekaasujen korvaaminen haitattomilla aineilla ja menetelmillä kävi nopeasti ja pienin kustannuksin, eikä se edellyttänyt ihmisiltä elämäntapamuutoksia.
Nasan mukaan UV-säteily olisi lisääntynyt 650% vuoteen 2065 mennessä, jos CFC-yhdisteiden käyttöä ei olisi rajattu. Huh.
http://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a000000/a003500/a003586/index.html
Tähän liittyy myös mielenkintoinen TV-dokumentissa näkemäni onnekas sattuma. DuPont, silloin yksi maailman suurimmista CFC yhdisteiden käyttäjistä ilmoitti, että he eivät lopeta CFC yhdisteiden käyttöä ja valmistusta ennen kuin on aukottomasti todistettu niiden aiheuttavan otsonikatoa. (Vaatimus aukottomasta todistamisesta kertoo yleensä haluttomuudesta otaa asiaa vakavasti, sillä minkään aukoton todistaminen on yleensä mahdotonta). Kutenkin tällä kertaa kävi flaksi. Asia pystyttiin osoittamaan yhdellä mittauslennolla Etelä-Amerikasta Antarktikselle. Kun ympäröivän ilman CFC-pitoisuus kasvoi, vastaavasti otsonipitoisuus aleni. Kun tutkimustulos julkaistiin, DuPont toimi lupauksensa mukaisesti. CFC-kaasut oli helppo korvata muilla yhdisteillä, jotka olivat marginaalisesti kalliimpia.
Tilanne on täysin yhtenevä nykyiseen ilmastonmuutoskeskusteluun. Aukotonta näyttöä tuskin tullaan saamaan yhtä helposti, mutta nykyinen tieteellinen ymmärrys ihmisen osallisuudesta lienee riittävä. Edelleenkin kysymys on melko marginaalisista lisäkustannuksista, joihin raha löytyy heti, kun ongelman vakavuus otetaan todesta. Kuitenkin joka päivä voimme lukea kirjoituksia, joissa Soinin kaltaiset pellet antavat ymärtää, että olisi jotenkin mahdollista olla tekemättä mitään. Miten tällaisten väitteiden mahdottomuus voidaan tehdä selväksi heti siloin kun ne esitetään? Pitäisi, sillä se, että joku apina ei lue muuta kuin iltalehteä, ei muutta todellisuutta toiseksi. Helsingin Hanasaaren hiilivoimaloiden säilyttämistä puoltava demari tai autoileva Kokkeli elävät ilmeisesti jollain eri planeetalla.
Näinpä.
En kyllä ole aivan samaa mieltä ilmastonmuutoksen pysäyttämisen vaatimista kustannuksista. Mielestäni ne ovat selvästi ”marginaalista” suurempia, onhan kyse koko läntisen elintasomme ja elämäntapamme ytimessä olevasta energian kulutuksesta. Se vaikeuttaa muutosta eksponentiaalisesti. (Mutta toki toimeen pitäisi ryhtyä lyhyen jänteen kustannuksista välittämättä.)
Blogasin tähän keskusteluun tangentilla liittyvästä herrasta:
http://hannuoskala.fi/2011/03/20/hieno_mies/
Hahaa! Neroutta! En tienny että tämmönen saitti on olemassa.
http://lmgtfy.com/?q=otsonikato
Ihan hyvä kirjoitus. Täytyy kuitenkin muistaa, että ainakin Soinin ”kannattajissa” (lue: se heille hän kelpaa) on paljon henkilöitä jotka pitävät vihreitä esimerkiksi elitistisinä. Toki tämmöinen tieteellinen konsensus, joka ilmastonmuutoksen liittyy, ja tämäkin artikkeli ei ole elitistinen, mutta joillakin saattaa tulla tällainen mielikuva.
Esimerkiksi siksi, että maallikoilla menee usein sekaisin ”kasvihuoneilmiö”, ”ilmastonmuutos”, ”otsonikato” sekä hiilidioksidista johtuva ilmaston lämpeneminen.
Soini toki on populisti.
Ja Jukka Relanderia en tunne, mutta ainakin hänen työkaverinsa Radio Helsingissä Tuomas Nevanlinna on jonkinsortin ”elitisti” tai ainakin liian tukevasti ilmassa. <—En tiedä oliko asiallinen kommentti. Kunhan heitin.
@Tatu: noinhan tuo on. Tänään uutisoitiin Uschanovinkin kirjassaan mainitsema tieto siitä, että kolmannes suomalaisista luulee demareiden olevan hallituspuolue. Tee tossa tilanteessa sitte ylipäätään faktoihin pohjaavaa vaalikampanjaa…
Elitismi on todellakin muodostunut lyömäaseeksi ja ilmeisesti poliitikkojen pitää lähes kilpailla siitä kuka on vähiten ”eliittiä”.
Turhaa ja typerää.
Puoluejohtajiemme tuleekin olla sekä poliittista että älyllistä eliittiä. En ainakaan minä toivo että Teboilin sökörinki päättäisi ensi vuoden budjetin yksityiskohdista. Kyllä se on oikeasti parempi että asiantunteva eliitti tekee ne päätökset.
Sitten kansanvaltaisesti pidetään huolta että siellä eliitissä on myös sellaisia tyyppejä, jotka eivät tuijota vain omaan napaansa.
Tuomas Nevanlinna on takuulla eliittiä ja Jukka Relander myös. Siksi minä aionkin Jukkaa tulevissa vaaleissa äänestää. Me tarvitsemme sivistynyttä ja valistunutta eliittiä edustamaan meitä lyhytnäköisten eturyhmäpoliitikkojen sijaan.
Soinilaisesta näkökulmasta lähes mikä tahansa tavanomaisesta poikkeava, kohti jotain parempaa kilvoitteleva on elitismiä. Suomi tarvitsee enemmän elitismiä. Ja sellaista rohkeaa tunnustuksellista elitismiä.
Minä kuulun ainakin suomalaisen kansanmusiikin ”eliittiin” ja olen pirun ylpeä siitä. Mihin eliittiin sinä kuulut? Mihin eliittiin haluaisit kuulua?
Mikäs on muuten – tästä asiasta poiketen – vihreiden kanta tuon EU:n vakausrahaston suhteen? Tuostakin roskasta voisi lohkaista jo melkoisen siivun oikeasti hyödylliseen käyttöön – vaikkapa ympäristötyöhön.
Juurihan se uutisoitiin, joki 12mrd siivu tuo on. Tuohan ei käsittääkseni ole mitenkään menetettyä rahaa vaan lupaus siitä että rahaa löytyy siinä tapauksessa että yhdessä päätetään ottaa rahasto käyttöön. Näinollen se ei varsinaisesti olisi pois mistään, tässä on taas uutisoitu asioita päin honkia jos tuosta tulee semmoinen kuva että taas EU vie meidän rahat.
Toki tuo varautuminen jotenkin varmaankin vaikuttaa tuleviin budjetteihin.
Suuret tuloerot ovat tulleet takaisin. Olemme palanneet 70-luvulle. Juuri uutisoitiin, että Suomessa on n. 700 000 köyhää! Heille 100e/kk/nuppi on vasta 840 miljoonaa. Mutta ei vaan tunnu löytyvän ei sitten millään. Ehkä Persut löytää?
Vilkaisepa jaakko miten pankit toimivat tällä hetkellä – rahaa lisää kriisimaihin. On AIVAN varmaa, että nyt perustettava ”jatkuva” rahasto tullaan imemään tyhjiin ja tuskin valitettavasti riittääkään.
Asia on uutisoitu siinä mielessä päin honkia, että tuon rahaston ollessa ns. pysyvä, ei jatkossa ole mitään rajaa sille miten paljon siihen pitää varoja pumpata jotta kaikki kriisit vältetään. Lainaa ottavat kaikki edelleen lisää jopa kiihtyvällä tahdilla joten parannusta ei valitettavasti näköpiirissä ole.
Vihreidenkin pitäisi arvojensa puolesta ajaa mahdollisimman pitkälle talouspolitiikkaa joka ei perustu jatkuvaan kasvuun, ja siten torpata kaikki tällaiset järjettömyydet. Jatkuva kasvu, sen lisäksi että on jo syntyessään mahdoton ajatus saati toteuttaa, ajaa yhteiskunnan kiihtyvällä syklillä näihin talousongelmiin ja siinä sivussa menee sitten ympäristökin.
Jos Vihreät ryhtyisivät ihan tosissaan ajamaan vihreitä arvoja kestävällä tavalla sekä kansalaisten kuluja järjettömästi lisäämättä olisin mielelläni myös heitä äänestämässä. Nyt tuo mainostettu hyvinvointi Suomessa kyllä tapetaan järjettömästi kasvaneilla kustannuksilla energiaverojen yms. muodossa.
Ehkä mä sitten haluisin kuulua intellektuelli-eliittiin jonne lasken myös Tuomas Nevanlinnan. Ainakin haluaisin olla intellektuelli, määrittelyvalta ei vain ole minulla.
Taidan lähteä hiihtämään, mulla on mp3-soittimessa ladattuina noita Tukevasti Ilmassa -ohjelmia, joissa siis Nevanlinnan työparina on Jukka Relander. Jukka Relanderia parempi perhokalastaja en ehkä haluaisi olla, ainakaan en jaksa nähdä vaivaa asian eteen. Toki arvostan perhokalastustakin.
Ja kosket pitäisi jättää rauhaan, terveisiä vaan Mauri Pekkariselle jos lukee tätä.
Mutta Nevanlinnasta vielä sen verran, että ehkä hän on minun makuuni liian intellektuelli. Relanderista en tiedä vielä, olen hiukan arpovalla kannalla. Huumorintajua onneksi molemmilta löytyy, olkoonkin että osa vitseistä on ehkä liian akateemisia.
(hiukan asian vierestä ehkä tämä postaus. Sitä ainakin ihailen noissa akateemisissa, että he pysyvät aika usein asiassa ja osaavat tarttua olennaiseen)
@MikkoO:
Siteeraan Anni Sinnemäkeä:
http://www.vihreat.fi/node/6643
Tää on mun mielestä oikeesti rehellisin ulostulo tähän mennessä. Katainenkin, vaikka on tasan samaa mieltä, vain kiertelee ja kaartelee.
Kannattaa tosiaan muistaa, kuten ”Jaakko” totesi, että ei tuo raha ole ”menetettyä”. Kreikalle lainattukin saatetaan saada ajan myötä korkojen kera takaisin. Jos vaihtoehtona olisi ollut koko Euroopan laajuinen pitkittynyt taantuma, niin kyllä se on ihan selvää, että näin olisi toimittu, oli hallituspohja mikä tahansa.
Edes sellaista Persuvetoista hallitusta ei tule, jossa Kokoomus, Kepu tai edes Demarit antaisivat soinilaisen EU-vastaisuuden sekoilla.
Olen ilolla seurannut sitä, miten Soini on linjannut itseään pois Kokoomuksen ja Vihreiden linjoilta.
Niin, tuo raha ei ole vielä menetettyä, mutta aika sinisilmäinen saa olla jos uskoo, että tämä ”kriisi” päättyy ennenkuin sille pistetään stoppi. Kaikki ”asiantuntijat” joita on kuultu ja joiden lausuntojen pohjalta nyt toimitaan, ovat pankkisektorin edustajia, eikä heidän intreseissään taida olla tämän rahasammon rikkominen? Kun tällainen mekanismi on käyttöön otettu, on se itsessään jo vakuus siitä, että pankit ajavat voimallisesti valtioita tuon piiriin – sieltähän saa varmasti rahat takaisin, valtiot itse eivät niitä pysty maksamaan. Ainoa oikea keino on laittaa sijoittajat ja pankit vastuuseen ja unohtaa kaikki populistiset julistukset siitä, miten koko järjestelmä kaatuu ja tulee maailmanloppu jos niitä ei pelasteta.
Rehellisyys tuossa ulostulossa siis päättyy toiseen lauseeseen. Ja on jopa typerää sanoa, että muuta vaihtoehtoa ei ole, kun niitä todellakin on. Omituista on se, ettei niistä edes saada käyntiin kunnon keskustelua. Itse olen toisaalta vähän pettyneenä seurannut sitä, miten persut ja vihreät etääntyvät toisistaan. Toivoisin, että saataisiin aikaan hallitus, joka ottaisi asiakseen hoitaa oman maan asiat kuntoon taloudellisesti ja pitkällä tähtäimellä myös ”vihreät arvot” suuressa osassa. Valitettavasti tuo ei millään toteudu kun kansalaiset ja teollisuus laitetaan maksamaan kovia ”vihreitä veroja” jotka heikentävät kilpailukykyä ja kansalaisten ostovoimaa ja estävät ”hyvinvointivaltion” ylläpysymisen – ja jotka maailman mittakaavaan suhteutettuna tuntuvat jopa naurettavilta.
Lisään vielä edelliseen kommenttiini, että itse toivoisin menon järkiintyvän niin, että tämänhetkinen malli, joka perustuu (ja pysyy pystyssä ainoastaan) kiihtyvään kulutukseen ja tätä kautta jatkuvaan kasvuun (kuolleena syntynyt ajatus) tulisi tiensä päähän mahdollisimman nopeasti. Hyvä keino olisi katkaista tämä velkapelleily nyt, ja ryhtyä oikeasti kestävällä pohjalla suunnittelemaan tulevaisuutta. Niin kauan kuin mennään näiden jatkuvan kasvun periaatteiden mukaan sokeasti, voi heittää hyvästit kyllä ”vihreälle ajatusmaailmalle” – nämä eivät kertakaikkiaan sovi yhteen. Vihreä ajatusmaailma josta esim. Suomessa maksetaan kova hinta lentää romukoppaan kun mennään edes vähän itään päin. Lännestä löytyy myös maailman talousmahti joka viittaa kintaalla näille asioille. Näiden tosiasioiden vallitessa sitten pieni Suomi maksaa itsensä kipeäksi ja tappaa kilpailukykynsä. Kannatan kyllä kaikkea ympäristöä säästävää toimintaa, mutta mielestäni lähestymistapa on väärä.
Luin muuten jonkin mielenkiintoisen tutkimuksen jokin aika sitten, että Kiinassa olisi hylättyjä kivihiilikaivoksia joiden hiilipäästöt ovat suuremmat kuin USA:n teollisuuden. Tämä oli jonkun vuoden vanhaa tietoa, mutta kertoo siitä missä oikeasti mennään.
Liekö Soini kuitenkin viitannut todella ’muutaman vuoden taakse’, tämän hallituspaikan eteen koko ideologiansa uhranneen puolueen vaaliteemoihin.
Jospa lukaisette vaikka 2007 julkaistun Vihreiden pumaskan
http://www.heikkikorpela.fi/uploads/graafiset-materiaalit/viilentaja.pdf
Nyt en kyllä Sami tajunnu yhtään.
Ostatko Hannu ekosähköä vai saastutako ostamalla kivihiilisähköä?
Taitaa siinä sähkösopimuksessa joku ympäristöpenni olla.
Ota esiin kasa erivärisiä Legoja. Muodosta niistä ensin Suomen energiakulutusta vastaava kasa. Luo sitten toinen kasa, jossa on kaikki Suomen energiatuotanta ja käytä värejä kuvaillen eri energiamuotoja. Kasaa palikat ottaen huomioon voimaloiden halutun ajojärjestyksen; luo Legoista sinun ihanne-Suomi.
Ota sitten myös yksi Lego kuvaamaan sinun sähkön ostoa (kyllä palikka on suhteettoman suuri). Pohdi sitten edellisen tehtävän valossa syyllistytkö itsepetokseen.
Parahin Kimmo,
ymmärrän toki miten sähköverkko toimii. Ja kauhistus, lattekahvini valmistuu marginaalituotannolla, eli hiilivoimalla.
Mitä sitten yksilön pitäisi markkinataloudessa tehdä? Kyllä kuluttajan valinnoillakin on merkitystä. Jos mielestäsi ympäristöystävällinen kulutuskäyttäytyminen on itsepetosta, niin kerropa mikä olisi parempi konsti.
http://www.helen.fi/slj/ymparistopenni.asp
Voit konkreettisesti säästää maailmaa kuluttamalla vähemmän. Vähempi kulutus ei ole viherpesty sähkö, joka tuotantorealiteettien valossa on puhdas hölmölän peitto. Ellei lankaa tule,niin peitto ei pitene, vaikka kuinka purkaa toisesta päästä. Älä myöskään hanki turhaan koiraa, enempää kuin yhtä lasta tai kulje bussillakaan yhtään turhaa matkaa (sekään ei luuloista poiketen suodata ilmasta haitallisia yhdisteitä).
Niin kauan kuin päästötöntä sähköä (tuuli-, aurinko-, vesi- ja ydinvoima) ei ole kattamaan kulutusta, niin sen ostaminen ei vähennä yhtään Suomen(kaan) päästöjä. Joka muuta väittää pitää lähettää takaisin ala-asteelle opiskelemaan matikan pitkää linjaa…
That’s a brilliant answer to an intsneetirg question