Olen saanut sähköposteja, joissa kysellään kantojani eri asioista. Ohessa vastauksiani. Jos sinulla on lisää kysymyksiä, voit lähettää minulle sähköpostia osoitteeseen hannu.oskala@vihreat.fi, tai laittaa kysymyksen suoraan vaikka tämän blogauksen kommenttiketjuun, Facebookkiin tai Twitteriin.

Moi Hannu!

Etsin itselleni ehdokasta Kunnallisvaaleihin 2012. Tästä syystä toivon, että viitsisit vastata näihin muutamaan minulle tärkeään kysymykseen:

Helsinkiin voi ja suorastaan pitää rakentaa korkeita asuintaloja niille sopiville paikoille. Kyllä/Ei/pidempi vastaus?

Keskustakirjasto on syytä rakentaa vaikka valtiolta tai muulta ulkopuoliselta rahoittajalta ei saataisi 50% rahoitusta. Kyllä/Ei/pidempi vastaus?

Helsingin pyörätieverkoston laajentamista ja kehittämistä pitää jatkaa. Kyllä/Ei/pidempi vastaus?

Paljon kiitoksia ja mukavaa päivää!

Hei Xxxxxxx,

kiitos kysymyksistä. Vastailen parhaani mukaan.

1. Korkea rakentaminen

Olen vastannut tähän kysymykseen, että korkea rakentaminen on joillain uusilla alueilla (Kala-Satama & Keski-Pasila) ihan ok. En vastusta. Sen sijaan vanhan kantakaupungin alueelle en olisi täydennysrakentamassa pistetorneja.

Korkealla rakentamisella tavoitellaan korkeaa asukastiheyttä. Yksittäistä tornitaloa vastaavaan tehokkuuteen päästään myös perinteisellä tiiviillä korttelimallilla. Itse toivoisin että Helsinkiin kaavoitettaisiin ja rakennettaisiin lisää ”Töölöjä” – tiiviitä ja kohtuullisen korkeita umpikortteleita. Eli ns. ”perinteistä kaupunkia”.

Korkean rakentamisen suunnittelussa olisi kaikkein tärkeintä huomioida miten korkeat talot toimivat maan pinnalta tarkasteltuna. Pistemäiset tornit eivät luo miellyttävää kaupunkiympäristöä, päin vastoin. Tornitalot tulee suunnitella siten, että ne muodostavat ympärilleen toimivia katuja tyhjien aukioiden sijaan. Keski-Pasilan kaava on tässä mielessä huomattavasti Kala-Sataman kaavaa heikompi.

Muutama aiheeseen liittyvä kirjoitukseni kaupunkisuunnittelusta:
Kaupunkisuunnittelua linnunpaska-metodilla
Kaupunki ei ole ongelma

2. Keskustakirjasto

Pidin aina valtion 50% osuutta Keskustakirjaston rakentamiskuluista optimistisena toiveena. Mielestäni Keskustakirjasto tulisi rakentaa vaikka Helsingin rahoitusosuus olisi korkeampikin. Helsingillä on varaa sekä Keskustakirjastoon että lähikirjastoihin. Uusi vuosituhat ansaitsee uudenlaista julkista tilaa.

Tutustuin joitain vuosia sitten Amsterdamin pääkirjastoon. Blogasin aiheesta: Amsterdamin kirjasto.

Vaalivideoni Keskustakirjastosta:

3. Pyörätieverkosto

Ehdottomasti tulee jatkaa. Erityisesti kantakaupungin alueelle ja suurimmille väylille tulee saada tasoerotellut pyöräkaistat mahdollisimman pian. Esimerkkikaupunkina Kööpenhamina. Kiireellisimpiä ovat mm. Hämeentie ja Mannerheimintie.

Muutama blogauksiani pyöräilystä ja pyörätieverkostosta:
Sokos, pyöräilyn musta aukko
Pyöräkaista Hämeentielle

Videoni pyöräväylien tasoerottelusta.

t.Hannu Oskala
Helsingin Vihreiden pj.
puh. 0445303712

On 16.10.2012, at 21.31, Xxxxxx Xxxxxxxxxx wrote:

Hei Hannu,

Haluaisin tietää minkälaisia ratkaisuja sinulla olisi ilmastonmuutokseen tai hyvinvointivaltion rappetumiseen?

Terveisin,
Xxxxxx Xxxxxxxxxx

Hei Xxxxxxx,

kiitos viestistäsi. Kysehän on kunnallisvaaleista, joten yritän keskittyä vastauksessani niihin ratkaisuihin, joihin Helsingin kaupunginvaltuustolla on valtaa vaikuttaa.

1. Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutosta ei tietenkään pysäytetä yksin Helsingissä – kriisi on globaali. Meillä on kuitenkin erään maailman rikkaimman valtion rikkaana kaupunkina erityinen moraalinen vastuu omasta tontistamme. Jos meillä ei ”ole varaa” vähentää päästöjämme, miten kenelläkään olisi?

Konkreettisesti ilmastonmuutoksen torjunta tarkoittaa esim. sitä, että Helsingin tulisi nostaa päästövähennystavoitettaan, joka on -20% vuoteen 2020 mennessä, vähintäänkin tasolle -30%. Vihreät esittivät tätä valtuustossa 26.9.2012. Kokoomus ja Demarit eivät ehdotusta kannattaneet, vaikka olemme jo nyt saavuttaneet -15% tason vuoden 1990 päästöihin verrattuna. Eli saavutamme -20% tason todennäköisesti tekemättä mitään lisätoimenpiteitä! (Autokannan uusiutuminen kuittaa tuosta jo suuren osan.)

Lisäksi ilmastonmuutoksen torjunta Helsingissä tarkoittaa satsaamista hiilivoiman sijaan uusiutuviin energiamuotoihin ja energiansäästöön.

Myös tehokkaan kaupunkirakenteen kaavoittaminen ja rakentaminen on äärimmäisen tärkeää – Helsingissä käytetään noin kaksi kertaa enemmän energiaa liikkumiseen kuin vastaavilla kaupunkiseuduilla Euroopassa. Helsingin kaavoittamisesta päättää Helsinki.

Minulle ilmastonmuutos on koko ihmiskunnan tärkein kysymys, se läpäisee kaikkea päätöksentekoa ja mitä pikemmin ryhdymme toimiin sen parempi. Ilmaista tämä ei tietenkään ole. Mutta silti se on tehtävä. Haluan että tämä planeetta on elinkelpoinen vielä 2100-luvullakin.

Lisää ajatuksia löytyy blogiltani. Esim. ilmastonmuutos ja kaupunkisuunnittelu.

2. Hyvinvointivaltion rappeutuminen

Hyvinvointivaltion puolustaminen on kuntatasolla erittäin konkreettista duunia, koska suomalaiset kunnat hoitavat kansainvälisesti vertailtuna aivan huikean osuuden palveluista. Monissa maissa esim. perusterveydenhuolto on valtion vastuulla. Helsingissä siitä vastaa Helsinki.

Käytännössä tämä on Vihreiden toimesta tarkoittanut mm.:
– Opettajien lomautukset vältettiin tänä vuonna 13 miljoonan lisäsatsauksella. (Peruskoulutuksesta huolehtiminen)
– Vihreät toivat ns. positiivisen diskriminaation mukaan koulujen rahoitukseen. Eli suomeksi ”ongelmakoulujen” lisärahoituksen.
– Lähikirjastoja ei lakkautettu. Sivistys on olennainen osa hyvinvointivaltiota.
– Taantumaan vastattiin maltillisella lainanotolla ja veronkorotuksella peruspalveluiden leikkaamisen sijaan.
– Olemme saaneet aikaiseksi miljoonien lisäpanostukset päivähoitoon, ja näin saaneet alle 3-vuotiaiden ryhmiin lisää väljyyttä.

Mielestäni myös Vihreiden keskusteluun nostama perustulo-malli uudistaisi sosiaaliturvamme uuden vuosisadan haasteisiin vastaavaksi. Jos kokonaisuutta ei uudisteta, vaan jatketaan 80-luvun mallilla, lähes vääjäämätön seuraus on hyvinvointivaltion tasainen alasajo.

Tasa-arvoinen hyvinvointivaltio on myös välttämätön, jotta ilmastonmuutosta voitaisiin ylipäätään torjua. Vain hyvinvoivassa ja tasa-arvoisessa yhteiskunnassa löytyy varaa ja riittävää konsensusta ympäristön suojeluun.

Toivottavasti vastauksissani oli jotain järkeä näin yömyöhällä pitkän työ- ja kampanjapäivän jälkeen. Kysy lisää, jos on kysyttävää!

Hyvää syksyn jatkoa!

t.Hannu Oskala
Helsingin Vihreiden puheenjohtaja
puh. 0445304712