Ohessa Vihreän puoluekokouksen poliittisessa keskustelussa pitämäni puheevuoro.

Arvon puoluekokous, rakkaat toverit, haluan puhua teille eräästä omaa ammattikuntaani, freelance-muusikoita, koskettavasta ongelmasta. Ja HUOM! Kerrankin kyse ei ole tekijänoikeuksista, tästä voi olla Sairasen Heikkikin samaa mieltä!

Muusikot toimivat hyvin erilaisissa tehtävissä. Jollain saattaa olla julkisesti tuettu orkesterivirka, joku voi soittaa markkinaehtoisesti toimivassa tanssiorkesterissa, ja joku voi työllistää itsensä soittamalla monissa bändeissa, opettamalla, tuottamalla ja vaikkapa säveltämällä. Työnkuvien kirjo on huikea.

Yrittäjiä vai palkansaajia?

Yrittäjiä vai palkansaajia?

Nyt Verohallinto on tuoreesti tulkinnut, että muusikko esiintyessään toimii lähtökohtaisesti työsuhteessa, vedoten eräisiin hallinto-oikeuksien ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiin. Verohallinnon linjaukset ovat paikkakunnittain ristiriitaiset, sillä esim. pääkaupunkiseudulla muusikkoyrittäjien toimintaan ei verotarkastuksissa olla puututtu, päinvastoin kuin esim. Sisä-Suomen yritysverotoimistossa. Freelance-muusikot eli muusikkoyrittäjät ovat siis veroviranomaisen lähes sattumanvaraisen tulkintamielivallan alaisia!

Tässä ei ole yhtään mitään järkeä. Muusikon toiminta täyttää kaikki yrittäjyyden tunnusmerkit. Verohallinnon tulkinta on huolestuttava myös monien muiden luovan alan pienyrittäjien asemaan liittyen. Tartutaanko seuraavaksi muotoilijoihin, graafikoihin, käsityöläisiin, arkkitehteihin?

Monet puolueet ovat pitäneet ääntä ”pakkoyrittäjyydestä”. Ollaanko tässä nyt menossa toiseen äärilaitaan? Olemmeko menossa kohti pakkotyösuhteita vaikka muusikot haluaisivat olla yrittäjiä?

Toivon puolueemme kansanedustajien kätkevän nämät sanat sydämeensä ja tarkastelevan niitä. Somebody do something! Kiitos.