Tänään kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee telakkarannan asemakaavaa. Kuten olen jo aiemmin todennut, kaavahan on upea ja suunnitellut uudisrakennukset näyttävät todella hienoilta. Tyylikästä uutta vanhan kantakaupungin kylkeen. Hyvä.hietalahdenlaiturilta_telakkaranta_160412Nyt käsittelyssä olevassa kaavamuutoksessa on kuitenkin asia, joka hiertää: Elmun ns. konepajahallin tilanne.

Elmuhan on siis vuonna 1978 perustettu yhdistys, jonka tehtävä on ”musiikkikulttuurin ja nuorison hyvinvoinnin edistäminen”. Tätä tarkoitusta Elmu on sitten toteuttanut järjestämällä tapahtumia, mm. Kaivo- ja Alppipuiston kansanjuhlia. 1979 elmulaiset valtasivat Ruoholahdesta Lepakon, jossa Elmu toimikin aina vuoteen 1999, josta sitten toiminta siirtyi Nosturiin Telakkarantaan. Nyt tämän kaavan myötä sitten Nosturin paikalle haluttaisiin rakentaan vähintään 10-, toivottavasti ainakin 12 -kerroksinen asuintalo.

Aluetta gryndaava Skanska sopikin alunperin kaupungin kanssa luovan ratkaisun: Elmu luopuu Nosturista ja saavat tilalle läheisen ja alueeseen kuuluvan sekä suojellun Konepajahallin, jonka Skanska sitten maanvaihtosopimuksen kautta remontoi. Win-win-win. Kaikki voittavat, Helsinkiin tulee upea sali ja asuinalue! Tällä puheella kaava myös valtuustoryhmille myytiin.
konepaja
No ei vaikuta menevän ihan kuten Strömsössä. Nyt kaavamerkintää ollaan muuttamassa ja konepajahallin alue haluttaisiin muuttaa merkinnästä ”Teollisuushistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas julkisten rakennusten korttelialue” (Y/s) merkintään ”Teollisuushistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas palvelu-, liike- ja toimitila rakennusten korttelialue (PK/s). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että Skanska voisi rakentaa tilaan Elmun salin sijaan varmasti kannattavamman konttorihotellin tai jotain muita liiketiloja.
www.hel.fi_static_public_hela_Kaupunkisuunnittelulautakunta_Suomi_Esitys_2013_Ksv_2013-12-03_Kslk_33_El_0556CDA8-02BD-4690-85A4-9E7FBFDFD949_Liite.pdf-5
Ongelman ydin on hankkeen hinta. Alkuperäinen arvio korjauskustannuksista on moninkertaistunut. Osasyy tähän on kuitenkin myös prosessi ja kiinteistöviraston toimintatapa. Elmunkin laskelmien mukaan 25 miljoonan hanke on kallis. Siksi Elmu on ehdottanut budjetin avaamista säästökohteiden löytämiseksi. Kiinteistövirasto ei ole kuitenkaan neuvotellut asiasta vaan ehdottanut Elmulle Suvilahdesta nykyisen Nosturin kokoisia tiloja, joiden vuokra olisi moninkertainen. Lisäksi Suvilahdessa on jo vastaavia toimijoita aivan riittämiin. Yhtälö ei toimi.

25m€ kokonaisuus pitää sisällään konepajahallin lisäksi myös kaksi muuta rakennusta. Varsinaisen Konepajan korjauskustannus olisi noin 19m€. Ja se tarkoittaa siis nykyisten suojelumääräysten mukaista korjausta lattiasta kattoon.

Tila on mahtava!

Tila on mahtava!


Olisi hyvä että tätä erinomaista hanketta ei nyt haudata. Tila ja paikka on upea! Konserttisali toisi myös koko alueelle elämää ja palveluita muulloinkin kuin toimistoaikaan. Eikä hanke nykyiselläänkään mitenkään täysin tappiollinen meille olisi. Elmun mukaan:

”Vuoden 2012 hankesuunnitelman pohjalta tehtyjen laskelmien mukaan Elmu pystyy maksamaan kaupungille vuokrana 17,4 miljoonaa euroa 30 vuoden sopimuskauden aikana. Lisäksi Konepajan työntekijöiden kunnallisverotus, Elmu-konsernin ja alihankkijoiden maksamat yhteisöverot sekä matkailutuotot kartuttavat kaupungin kassaa 23,5 miljoonalla.
Konepaja tuo siis Helsingille sopimuskauden aikana yli 40 miljoonaa euroa, joten kaupunki saa sijoitukselleen tuottoa vähintään 15 miljoonaa euroa.Lisäksi kiinteistön ja tontin arvo nousevat.”

Tämän lisäksi tietenkin Helsingistä tulee hauskempi tapahtumakaupunki, joka on kirjattu strategiaankin tavoitteeksi.

Mitä sitten tulisi tehdä? Jos olisin diktaattori etenisin seuraavasti:
1. Säilyttäisin nykyisen kaavamerkinnän, jotta hanke pidetään suunnitelmissa.

2. Tutkitaan mahdollisuudet löysentää suojeluvaatimuksia siten että korjauskustannukset alenevat. Hyvä esimerkki ovat ikkunat, jotka nykyisellä suojelumerkinnällä on korjattava käsin ruutu kerrallaan. Turun Logomossa, joka on vastaava kohde, toteutettiin kunnostus huomattavasti kustannustehokkaammin siten että sisäpuolen ikkunat käännettiin ulospäin ja sisäpuolelle laitettiin koko ikkuna-aukon peittävä lasi, joka eristää myös ääntä ja lämpöä hyvin. Edullisempi ja parempi ratkaisu. Näyttää ulospäin täsmälleen samalta kuin alkuperäinen.
konepaja (2)
3. Avataan hankkeen budjetti siten että se voitaisiin pilkkoa. Halli saataisiin peruskäyttökuntoon kohtuullisen nopeastikin selvästi 19 miljoonaa pienemmällä summalla. Peruskuluja on mm. myrkkyjen poisto, joka maksaisi noin 3,3m€. Sitten pala ja kerros kerrallaan lisää.

4. Tutkitaan myös muut mahdolliset rahoittajat. Olen antanut kertoa itselleni että valtiokin voisi perusinvestointiin jollain summalla osallistua.

Kysyntää tilalle Helsingissä olisi. 1000-3000 hengen salia ei oikein löydy ja siihen rakoon suuri osa maailmaa kiertävistä artisteista kuitenkin loksahtaa. Elmun mukaan viikottain joutuu tarjoamaan ”eiootaa”. Maailmalta löytyy vastaavia vanhoja tiloja, jotka on remontoitu konserttikäytttöön. Toivottavasti Helsinkiinkin saataisiin tällainen.
Palladium_kuvat-2
Tän lisäksi pakko todeta ihan vaan fiiliksellä että tila on todella upea. Ja olisi todella todella todella sääli jos se vajoaisi vain toimistohotelliksi.

Lisäksi Helsingillä on mielestäni erikoissuhde Elmuun. Ensin vietiin Lepakko, nyt jyrätään Nosturi – ei me voida jättää Elmua tyhjän päälle. Kyse on myös kaupungin uskottavuudesta sopimuskumppanina.