Suomen Kuvalehti on kunnostautunut viime viikkoina Helsingin opetustoimen päätösten uutisoinnissa. Tuoreimmassa jutussaan SK kertoo että:
Helsinki__Kouluja_lakkauttavan_opetusviraston_uudet_tilat_maksavat_miljoonia_-_Suomenkuvalehti_fi
Vierailin tänä aamuna Puistolanraitin ala-asteen Nurkkatien koulussa. Sielläkin nousi esiin se että ”miten voi olla mahdollista että kouluja lakkautetaan ja samalla Opetusvirasto käyttää 43 miljoonaa hallintobyrokraattien tiloihin”.

Ottamatta kantaa kouluverkkoa koskeviin päätöksiin, nyt on pakko oikoa faktoja virastotalon suhteen.

Opetusvirasto toimii tällä hetkellä Hämeentiellä yksityiseltä taholta vuokratussa kiinteistössä. Nyt on tarkoitus muuttaa kaupungin omistamaan kiinteistöön, jota tietenkin käyttöä varten remontoidaan.

Suurin väärinymmärrys lienee se että Opetusvirasto maksaisi ensin 43 miljoonan remontin ja sen jälkeen vielä vuokraa. Näin ei ole. Opetusviraston tulevaisuudessa maksama vuokra sisältää remontin kustannukset.

Uusiin tiloihin siirryttäessä Opetusviraston maksama vuokra laskee noin 440 000 euroa vuodessa. Eli tulevaisuudessa Opetusvirasto käyttää vähemmän rahaa byrokraattiensa tiloihin ja maksaa sisäistä vuokraa kaupungille yksityisen vuokranantajan sijaan.

Tilankäyttöä myös tehostetaan – neliömäärä per työntekijä laskee ja koko toimitilojen järjestely on modernimpi ”monitilakonsepti”. Kokonaisuudessa viraston neliömäärä laskee noin kolmanneksen.

Tämän lisäksi Teollisuuskadun varrella sijaitsevaan kiinteistöön tulee muutakin kuin ”paperinpyörittäjiä”. Sinne sijoitetaan yli 900 opiskelijapaikkaa Stadin ammattiopistolle, jonka osuus korjauskustannuksista suhteessa neliömääriin on noin kaksi kolmasosaa. Näitä lisäpaikkoja kaivataan Helsinkiin kipeästi jotta kykenemme toteuttamaan nuorisotakuuta! Tässä niitä saadaan erinomaiselle sijainnille sekä opiskelijoita että ammattiopistoa ajatellen – läheiset toiminnot tukevat toisiaan. Erinomaista.

Närää ovat herättäneet myös Opetusvirastolle läheisestä pysäköintilaitoksesta vuokrattavat 58 parkkipaikkaa – edellisessä kohteessa pärjättiin 40:llä. Tämä päätös ei ole kuitenkaan opetuslautakunnan tai opetusviraston, vaan johtuu suoraan kaupunkisuunnittelulautakunnan pysäköintinormista. Tätä normia me Vihreät olemme yrittäneet vuosikausia muuttaa järjellisemmäksi, valitettavan heikoin tuloksin. Tämä on kokoomuslaisen parkkipaikkasosialismin lopputulos.

Kouluverkkoa koskevat päätökset herättävät ymmärrettävästi kuumia tunteita. Tätä hanketta ei kuitenkaan ole yhtään mitään syytä vastustaa. Syntyy sekä aitoa säästöä että erittäin tarpeellisia lisäpaikkoja nuorille opiskelijoille.