Jos viime viikon lista oli ylitsepursuavainen, on tällä viikolla kaupunginhallituksessa vähemmän asioita kuin aikoihin. Koko lista liitteineen löytyy täältä.
KAUPUNGINJOHTAJA
4 Helsingin kaupungin linjaus kansainvälistä suojelua saavien vastaanoton täsmentämiseksi
Syksyllä linjasimme ilman huoltajaa saapuneiden turvapaikanhakijoiden kuntapaikkakiintiöistä. Nyt linjaamme täysi-ikäisistä. Syytä olisi ehkä linjata myös lapsiperheista – voisi olla perusteltua asuttaa Helsinkiin ne lapsiperheet, jotka ovat jo tänne kotiutuneet tp-prosessin aikana. Määrät ovat kohtuullisia.
KAUPUNKISUUNNITTELU- JA KIINTEISTÖTOIMI
1 Maankäyttösopimus Fastighetsaktiebolaget Siriuksen kanssa poikkeamispäätökseen liittyen
Tässä onkin mielenkiintoinen tapaus. Tai no, tapaus itsessään on täysin tavanomainen: Kaartinkaupungissa talonomistaja haluaa muuttaa 80-luvulla toimistoiksi muutetun talon takaisin asunnoiksi. Sopii museoviranomaisille ja kaupungille. So far so good.
Tämän vuoksi on käyty tavanomaiset maankäyttösopimusneuvottelut, jonka tuloksena talon omistaja maksaisi Helsingille korvauksena ”135 000 euroa osallistumisena yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin”. So far so good.
Mutta sitten:
”Korkeimman hallinto-oikeuden 10.6.2016 tekemän ratkaisun (KHO 2016:89) mukaan maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) mukainen maankäyttösopimusmenettely ei koske poikkeamislupia. Kaupunginhallituksen maankäyttösopimuksia koskevassa päätöksessä 9.6.2014 (685 §) poikkeamispäätös taas rinnastetaan kaavamuutokseen arvonnousun kannalta.
Tämän yksittäisen tapauksen kohdalla päätös ei ole kovin merkittävä, mutta ennakkotapauksena on, jos maankäyttösopimusmenettelyt poistuvat poikkeuslupien osalta. Silloin kokonaisuutena puhutaan jo todella isoista summista. Tästä pitää kysyä ja tarpeen vaatiessa linjata yleisemmin, ehkä potkia lainsäätäjiä asian tiimoilta.
2 Sopimus ja esisopimus GoK Oy:n ja Spoki Oy:n kanssa Kuninkaantammenkallion alueen asemakaavan muutosehdotuksen johdosta
ok. Asemakaavan muutosehdotus maanomistajan aloitteesta liikkeelle ja Helsingille korvausta ”yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin yhteensä noin 3,8 miljoonaa euroa”. Asuntoja syntyy noin 900 uudelle helsinkiläiselle.
Kysymys ei voi olla mistään turvapaikanhakijoiden asuttamisesta, koska olen ymmärtänyt että Helsinkiin ei tarvitse asuttaa ketään. Kaikki muuttavat tänne vapaaehtoisesti ja mielellään, koska kaupunki on niin urbaani. Mieluiten muutetaan kantakaupunkiin, jossa on jo valmiiksi paljon pöhinää.