Maailma pelastetaan

kaupunki kerrallaan

Maailma pelastetaan kaupunki kerrallaan

Think BIG

Kaksi kautta kaupunginvaltuutettuna ovat muuttaneet ajatteluani Helsingin roolista Suomessa. Vaikka Helsingin ydintehtävä on pitää huolta peruspalveluistaan – kouluista, päiväkodeista, terveysasemista,kulttuurista, kaduista, kaavoituksesta – on minulle yhä vahvemmin tullut selväksi että Helsingin pitää ajatella isosti. Mitä se tarkoittaa?

Helsingin pitää ajatella isosti Suomessa. Me olemme Suomen pääkaupunki, jossa kuntapolitiikka vaikuttaa koko valtion politiikkaan – mitä Helsinki edellä, sitä valtio perässä. Miltä Helsinki näyttää kansainvälisesti, siltä näyttää Suomi.

Mutta Helsingin pitää ajatella isosti myös koko Itämeren alueella ja Euroopassa. Miten kisaamme turisteista, yrityksistä ja talouskasvusta muiden Itämeren metropolien kanssa. Emme me Espoon tai Lahden kanssa kilpaile. Jos keskitymme vain peruspalveluihimme, käperymme samalla Euroopan Kainuuksi. Vähän kaukana kaikesta – kesällä kaunis ja hyttysiä.

Helsingin pitää edistää junatunnelia Tallinnaan, joka sitoo meidät osaksi tulevaa koko Euroopan kattavan supernopeiden junien verkostoa. Ja samalla meistä tulee asema Euroopan ja Venäjän välillä. On tuhannen miljardin euron kysymys Helsingille kulkeeko Pietari-Pariisi -superjuna vain Tallinnan vai Helsingin ja Tallinnan kautta.

Helsingin pitää etsiä ja hakea uusia avauksia, matkailua, startuppeja, kulttuuria. Rohkeita juttuja. Helsinki tarvitsee kuuraketin. Tai kaksi.