Huomenna kokoontuu kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, jonne pääsen sijaistamaan. Ohessa listan tärkeimmät asiat. Koko lista (julkisine) liitteineen löytyy täältä.
Asia/3 Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2018 tulosbudjetin ja toimintasuunnitelman erittely
Kun lautakunta 16.1. käsitteli toimialan tulosbudjettia, emme olleet aivan tyytyväisiä tapaan ja tarkkuuteen, jolla budjetti tuotiin lautakunnalle. Se ei mielestämme sisältänyt riittäviä tietoja ja tarkkuutta toimialan seurantaan, valvontaan ja mahdolliseen ohjaamiseen.
Tuolloin ohjasimme toimialaa valmistelemaan esityksen, joka kertoisi paremmin:
1) lyhyen yleiskuvauksen jokaisesta palvelusta ja taloudellisesta tilanteesta
2) päätöksenteon kannalta keskeisiä tunnuslukuja toimialan jokaisesta palvelusta
3) tarkemman erittelyn henkilöstöstä
4) toimintasuunnitelman toimenpiteiden selkeämmän erittelyn ja niiden seurannan
5) arvion lähivuosina toteutuvien investointien merkityksestä käyttötaloudelle
6) Lisäksi lautakunta edellytti tulosbudjetin ja toimintasuunnitelman liitteeksi myös lautakunnan jaostojen tekemät vuoden 2018 suurimmat avustuspäätökset.
Harjoite on tuottanut tulosta ja on parempi kuin tammikuussa. Kommentteja:
1)
Yleiskuvaus lyhyehkö, olisi mukavaa saada kuitenkin edes lauseen verran tulevan vuoden haasteista ja kehittämisen painopisteistä. Esim. ”Kaupungin taidemuseo pyrkii vuonna 2018 erityisesti x, y ja z.”. Nyt esim. Itäisen nuorisotyön yleiskuvaus on: ”Itäinen nuorisotyö huolehtii nuorisotyöstä kaupungin itä- ja kaakkoisosissa sekä nuorisojärjestöjen ja nuorisotoiminnan tukemisesta.”, joka on vähän ”no shit, Sherlock” -matskua.
Kun on kyse tulosbudjetin ja toimintasuunnitelman hybridistä, niin olisi kiva saada tietää vähän että mitä yksiköt aikovat puuhata. Toki salaisena (miksi?) liitteenä olleesta toimintasuunnitelmasta näitä saa selville, mutta A ) se ei ole julkinen (miksi?) ja toisaalta B ) aika hankalasti luettavassa formaatissa, enemmän virastoa ohjaava kuin poliittisen päättäjän dokumentti.
2)
Tunnusluvut ok. Miksi ”Tunnuslukuja”, joita on mahdollista seurata on vähemmän kuin mitä palvelujen yhteydessä esitellään? Miksi esim. HAM:sta kerrotaan että:
• 253 522 kävijää
• 250 julkista veistosta
• 9 159 teosta kokoelmassa
• 18 näyttelyä
, mutta tunnuslukuna vain kävijät. (Ja miksi esittelyssä vuosi 2016 luku?)
3)
ok. Myös työllistettyjen sijoittuminen eri palveluihin olisi kiva nähdä. Hallinnon kohdassa oli myös tavoite vuodelle 2019, mutta ei muiden osuuksien, miksi? Sukupuolijakauma löytyi toimintasuunnitelmasta.
4)
ok. Kovin selkeä tämä ei ole, mutta liitteenä olevasta toimintasuunnitelmasta saa päättäjä halutessaan tarkemman kuvan toimenpiteistä ja niiden seurannasta.
5)
Paperi toteuttaa pyynnön tavoitteen, eli kertoo:
”Vuokramenot kasvavat vuonna 2019 noin 3 332 600 euroa edelliseen vuoteen verrattuna:
Uusien, 2018 alkavien tilavuokrien vaikutukset vuokriin vuodelle 2019: +4 052 000 euroa”
Tämä on jo parempi kuin ei ennakointia ollenkaan. Mutta jos tilavuokrien nousu 2019 (Varmaan enimmäkseen Keskustakirjasto) on neljä miljoonaa euroa, niin olisiko mahdollista että tuon nousun aiheuttavat kiinteistöt lueteltaisiin.
Ja kun kaupunkimme investointeja suunnitellaan 10 vuoden jänteellä, niin olisiko aivan mahdotonta saada esim. viiden vuoden hahmotelma toimialan tilahankkeista ja niiden vaikutuksista tulosbudjettiin?
6)
ok.
Asia/4 Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintakertomus 2017
ok. Tämä varmaankin taitetaan vielä. Aikooko esim. museo tehdä vielä erikseen oman kertomuksen?
Asia/5 Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tilinpäätös vuodelta 2017
ok. Toimiala on nettobudjetoitu eli siltä odotetaan toimintakatteessa pysymistä. Toimintakate (tulojen ja menojen erotus) on yhteensä noin 94 miljoonaa euroa.
”Toimialan tilinpäätöksessä tulot ovat 17 240 358 euroa ja menot 110 755 655 euroa. Tulot ylittävät budjetin 2 885 358 eurolla ja menoylitys oli 2 700 000 euroa. Toimintakate ylittyy 188 703 eurolla eli toimiala pysyi taloustavoitteessa.
Tulojen ylitys aiheutui saatujen avustusten budjetin ylityksestä ja taidemuseon ennakoitua suuremmista kävijämääristä. Menoissa saatiin alitusta, koska rahankäytössä oltiin säästäväisiä ja pyrittiin siten varautumaan toimialamallin tuomiin muutoksiin.
Taloustavoite saavutettiin siitä huolimatta, että budjettiin ei saatu lisäyksenä kirjaston ulkopuolisen rahoituksen aiheuttamaa menorasitetta, joka on miljoona euroa. Tämä summa säästettiin toimialatasolla.”
Hyvä.
Asia/6 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Mari Holopaisen ym. valtuustoaloitteesta koskien englannin ottamista Helsingin kaupungin kolmanneksi asiointikieleksi
ok. ”Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta ehdottaa selvityksen tekemistä englannin ottamisesta kolmanneksi asiointikieleksi.” Eli suomeksi (pun intended) suhtautuu aloitteeseen positiivisesti.
Asia/9 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Emma Karin ym. valtuustoaloitteesta Vartiosaaren virkistyskäytön kehittämiseksi ja kulkuyhteyksien parantamiseksi
Toimiala lausuu että:
”Kaupunkiympäristölautakunta esittää omassa lausunnossaan, että uuden laiturin rakentamisen sijaan, kaupunkiympäristön toimiala voisi jo tulevana kesänä parantaa rantautumismahdollisuuksia osoittamalla nykyisellään kaupungin kiinteistöjä palvelevan laiturin yleiseen käyttöön, mikäli laiturin kunnossapito siirtyisi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan mielestä järjestely olisi järkevä ja tarkoituksenmukainen.”
, mutta suhtautuu ”kevytrakenteisen sillan rakentamiseen” nihkeästi. Tätä ehkä pitää yrittää viilata. Silta parantaisi saaren virkistyskäyttömahdollisuuksia todella merkittävästi.
Asia/12 Etsivän nuorisotyön palveluntuottajille vuonna 2018 maksettavien avustusten myöntämisen valtuuttaminen pohjoisen nuorisotyön -yksikön aluepäällikölle
ok. Etsivä nuorisotyö siirtyi opetusvirastolta kulttuuri- ja vapaa-aika-toimialalle hallintouudituksen myötä. Toiminta on jatkuvaa hallinnollisesta muutoksesta huolimatta.
”Opetusvirasto kilpailutti etsivän nuorisotyön järjestämiseen liittyvän yhteistyösopimuksen ajalle 1.1.2017–31.12.2018. Kyseessä on puitejärjestely, johon valittiin 2–4 soveltuvuusvaatimukset täyttävää ja tarjouspyynnön mukaista tarjouksen jättänyttä toimijaa.”
Eli tämä vuosi jatketaan tämän kilpailutuksen spekseillä ja tulevat etsivän nuorisotyön muodot päätetään kesään mennessä.