talvihäät

Tein isäni Pertin kanssa vuonna 2000 Kaustisen kansanmusiikkijuhlien häävalssikilpailuun ”Talvihäät”-nimisen kipaleen. Sitä kysellään yhä silloin tällöin sähköpostitse ja puhelimella. Männä viikolla löysin Youtubesta ko. biisin otsikolla ”Oksalan talvihäät”. Olin samanaikaisesti otettu siitä, että joku oli tykännyt valssistamme ja toisaalta kyynisesti huvittunut videon cheesyistä tuotantoarvoista.

Eipä sikäli, kyllä teokseen oli siirappia vuodatettu ämpärikaupalla myös sävellys- ja sanoitusvaiheessa. Olen oppinut kyynisemmäksi ilmeisesti vasta opintojen myötä. (Tuolloin olin vielä kirkassilmäinen ensimmäisen vuosikurssin opiskelija.)

Talvihäät-mp3

Sain viime kesänä sattumalta käsiini myös biisin kadonneet stemmat. (Kiitos Ritva Talvitie!)

Laitan stemmat, nuotin ja mp3-tiedoston jakoon tänne pilveen, jos joku haluaa häitään biisillä juhlistaa. Demolla laulaa sooloa Mikko Vihma, viulut soitteli Emilia Lajunen, mandoliinia rimpautti Riku Kettunen ja loput instrumentit soitti allekirjoittanut.

Talvihäät, sanat Pertti Oskala, sävel Hannu Oskala

A 1: On taivaanrannassa talven taikaa.
Niin kuulas on sää.
Pakkasilmassa kello kaikaa,
hääkutsu helähtää.
Niin puhtaan kaunis on lumen pinta,
jää kristallinen,
Hääpäivää ihaninta
ei haittaa kylmyys pakkasen.
Soi häävalssi loitolle sen.

A 2: On taivaanrannassa talven taikaa.
Niin kuulas on sää.
Pakkasilmassa kello kaikaa,
hääkutsu helähtää.
Ei vuodenkiertoa saata estää,
ei aikaa seisauttaa.
Tää liitto kyllä kestää.
Sen tuiskutuulet lujittaa,
kun valkoisen vaipan saa maa.

B: Kun kietoutuu huntuun huurteiseen puu,
se parhaimpiinsa hääjuhlaan pukeutuu.
Jääpeitteissään järvi käy säihkymään,
kun talvihäät vietetään.

A 3: Pian taittuu talvi ja lumet haihtuu,
vaan rakkaus jää.
Se säilyy, syksyyn kun kesä vaihtuu,
taas talveen vierähtää.
Ei vuodenkiertoa saata estää,
ei aikaa seisauttaa.
Tää liitto kyllä kestää.
Sen tuiskutuulet lujittaa,
kun valkoisen vaipan saa maa.

B

Stemmat: piano, basso, 1. viulu ja 2. ja 3. viulu. Kuvatiedostoina myös flickrissä. Olkaa hyvät.

Kommentit

 1. T sanoo

  Mielestäni olisitte voiton ansainneet vuonna 2000. Ilman teidän Talvihäät -kappalettanne meidän talvihäissämme tuskin tanssittaisiin valssia ollenkaan :)

  Erittäin iso Kiitos, että kappalettanne, sanojanne ja nuottejanne saa käyttää!

 2. Jaana Nuutila sanoo

  Meillä oli häät vuonna 2011 helmikuuta ja ulkona oli melkein 30 astetta pakkasta ja lunta lähes puoli metriä. Tämä valssi oli ainut siihen tilanteeseen sopiva emmekä olisi suostuneet sitä vaihtamaan mistään hinnasta. Me molemmat ihastuimme siihen heti ensi kuulemalta.

 3. Sars sanoo

  Ihanaa löytää tämä kappale pitkästä aikaa! Menimme naimisiin tammikuussa 2006 ja edelleen mieheni mummi jaksaa muistella kuinka oli niin kaunis häävalssi. Löysimme kappaleen hääfoorumilta ja stemmat paikasta x. Kiitos sävellyksestänne! Monta kertaa olen miettinyt, että löytyyköhän sitä enää mistään, kun häiden jälkeen en vain sitä löytänyt.
  Meille sanat ovat olleet kuin nenä päähän. :) Kiitos teille!

 4. Heidi sanoo

  Lähes kuusi vuotta sitte tanssimme omia häitämme tämän iki-ihanan valssin tahdissa. Tänään kaivoin nuotit esiin ja soitin pianolla läpi. Meni kylmät väreet.
  Kiitos ihanasta valssista <3

 5. Sari sanoo

  Voih, tulin fiilistelemään hääpäivää ja eipä ole enää valssi kuultavissa :/ Tämä ei ehkä ole tekijänsä suuri ylpeyden aihe, mutta meille talvihäitä viettäneille tämä on ainoa oikea häävalssi <3

  • sanoo

   Kas! Kiitos huomiosta näköjään hävinnyt kun luovuin ”oskala.net”-serveristä. Pitääpä kaivaa mp3 jostain. Hmm. Missähän mahtaa olla :)

 6. Katariina sanoo

  Hei! Saisiko talvihäät kappaleen mp3 kuunneltavaksi? Häät tammikuussa ja mikä olisikaan ihanampaa kuin tanssia valssia kappaleen tahdissa. <3

 7. Emilia sanoo

  Tänään 28.2.19 vietetään 10v hääpäivää ja kymmenen vuotta sitten tanssittiin tätä häissämme! Haluttiin talviaiheinen valssi ja tämä löydettiin internetin ihmeellisestä maailmasta :) vähän orkesteri nikotteli alkuun biisin ”vaikeutta”, mutta eriomaisesti sujui – myös tanssi! Kiitos siis ihanasta valssista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *