tanssin talo hernesaareen?

Kokoustimme kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kanssa viime tiistaina Hernesaaressa ns. Fordin talossa. Samalla tutustuimme kätevästi rakennukseen, josta Tanssin talo -työryhmä on kiinnostunut.

Pia Ilonen esitteli meille talon historiaa ja arkkitehtuuria

Mikä Tanssin talo, mikä tanssin talo -työryhmä?

Nykytanssi on noussut vasta viime vuosikymmeninä hyväksytyksi taiteeksi muiden joukossa. Tästä johtuen suomalaisen kulttuuripolitiikan valuviat näkyvät tanssin kohdalla erityisen selvästi: vaikka tanssin kenttä on tehnyt todella korkealaatuista työtä ja tanssitaiteilijoiden määrä on koulutuksen kautta kasvanut voimakkaasti, ei tuki ole noussut lähestulkoonkaan samassa suhteessa. Tanssin osuus niin VOS-teattereista kuin muistakin pysyvistä tukirakenteista on sen suhteelliseen merkittävyyteen ja osaamiseen nähden vähäinen. Suuri osa alasta sinnittelee projektista ja apurahasta toiseen.

Lisätukea tarvittaisiin niin harjoitteluun, organisaatioille, esityksiin kuin työtiloihinkin. Paremmat perusresurssit mahdollistaisivat usein nykyistä paremman oman varainhankinnankin. Tanssin talo -hanke olisi vastaus ainakin osaan akuuteista tarpeista.

Konsepti ei ole uusi: tanssin talosta on Helsingissäkin puhuttu jo kymmeniä vuosia. Ensimmäisen kerran ajatuksen tanssille tarkoitusta rakennuksesta esitti Suomen tanssitaiteilijain liitto jo perustamisvuonnaan 1937!

Maailmalla ”Tanssin taloja” löytyy kaikista merkittävistä kulttuurikaupungeista. Pohjoismaissa tanssin talo löytyy niin Tukholmasta, Oslosta, kuin Kööpenhaminastakin. Olisi jo aika saada talo tanssille myös Helsinkiin.

Vuonna 2008 Helsingin kulttuurikeskus julkaisi selvityksen tanssitaiteilijoiden työ- ja esiintymistiloista. Raportti on yhä ajankohtainen ja hyvää luettavaa aiheesta kiinnostuneille. Olen itse pitänyt aihetta esillä lautakunnassa mm. ”Tanssin Stoa” -aloitteeni kautta.

Viime keväänä järjestetyn keskustelutilaisuuden tiimoilta tanssin kenttä sai (vihdoin) hynttyynsä yhteen ja perusti laajapohjaisen työryhmän ajamaan taloasiaansa. Työryhmän toiminta ei ole jäänyt vain vahvasanaisten tiedotteiden tasolle, vaan he ovat onnistuneet löytämään myös konkreettisen ehdotuksen sijainniksi.

"Paraatiovi"

Mahdollinen rakennus, vuonna 1947 valmistunut Fordin talo, löytyi Hernesaaresta, johon seuraavan kymmenen vuoden aikana tullaan rakentamaan uusi asuinalue neljälle tuhannelle asukkaalle. Kulttuurikeskus, jonka ympärille luontevasti syntyy myös muuta elämää, olisi varmasti toimiva osa kokonaisuutta. Myös liikenneyhteydet ovat kunnossa: ratikka tulee kymmenen vuoden kuluttua aivan oven eteen!

Funkkishenkinen aula

Kiinteistö oli vaikuttava. Sen valtaisaan keskushalliin mahtuu helposti useampikin esityskäyttöön tarkoitettu sali. Pääsalin seinustalta löytyy neljä pienempää tilaa, jotka on kuin tehty harjoitussaleiksi.

Lisäksi talosta löytyy muitakin tiloja: komeat 50-lukulaiset toimistot suorastaaan huutavat luovan alan yrittäjiä sisäänsä!

Yhteensä tilaa oli noin 7000m2 ja neliövuokra kuulosti edulliselta. Alustava arvio mahdollisista remonteista oli se, että ainakin ilmastointijärjestelmiä pitäisi parantaa, jotta mm. harjoitussaleissa sitten jaksaisi jumpata aamusta iltaan.

Jotenkin tosta paikasta tuli heti hyvä fiilis! Vanhassa teollisuuskiinteistössä on hyvää pöhinää!

Tänä keväänä kulttuurikeskuksen johdolla valmisteltavassa kulttuuristrategiassa tanssin talon on oltava. Tämänhetkisessä luonnoksessa Fordin talo mainitaan ”vanhojen rakennusten uusiokäyttö” -kohdassa Tanssin talona. Eräs päätavoitteistani strategian valmistelussa onkin pitää Tanssin talo tulevista priorisoinneista huolimatta agendalla.

Kuntapäättäjien Guggenheim-känni tulisikin kääntää tanssijoiden hyödyksi: taidemuseo-konsepti kaipaa vierelleen myös uudenlaista esittävää korkeakulttuuria! Tähän saumaan kustannustehokkaasti toteutettu Tanssin talo sopisi mahtavasti. Hankkeena Tanssin talo on toki valtakunnallinen, joten valtion täytyy myös lähteä mukaan.

Loppukevennykseksi Don Johnson Big Bandin musiikkivideo ”L.L.H”, jonka pääosassa on Tero Saarinen. Video on kuvattu Fordin talossa. Siellä siis tanssitaan jo!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tY-7EglvWns]

Kommentit

 1. sanoo

  Kiitos Hannu havainnollisesta kirjoituksestasi! Tanssin talo -työryhmä järjestäytyi viime kesänä rekisteröidyksi yhdistykseksi. Yhdistyksemme ajaa esitys- ja harjoitustilojen korkeatasoisen kokonaisuuden saamista tanssitaiteilijoiden ja yleisön käyttöön Helsingissä. Fordin talossa on paljon potentiaalia, mutta myös paljon on selvitettävää. Kaupunkisuunnitteluvirasto onkin
  tilannut yksityiseltä arkkitehtitoimistolta rakennushistoriallisen selvityksen. Kun se valmistuu tiedämme, voiko tätä suojeltua rakennusta muuttaa tarpeisiimme soveltuvaksi.

  On hienoa että hankkeemme on saanut näin myönteistä huomiota luottamusmiesten taholta!

  Tuomo Railo, Tanssin talo ry.

 2. sanoo

  Kiitos Hannu sitoutumisestasi asiallemme, mukavaa kuulla muidenkin lautakunnan jäsenten positiivisesta asenteesta. Pieni muistutus tanssinkentän aktiivisuuden noususta. Tanssiväki on ”lyönyt hynttyynsä yhteen” talo-asiassa jo 2004, tuolloin perustettiin laajapohjainen Tanssintalo-työryhmä, ryhmän aloitteesta sitten syntyi mm. kaupungin teettämä tilaselvityskin. Tanssintalo yhdistys perustettiin sitten viimevuonna, yhdistyksen hallituksen jäsenistä puolet oli nk. vanhan talo-työryhmän jäseniä. Näin hienosti ja pitkäjänteisesti myös tanssin kenttä on sitoutunut hankkeeseen.
  Odotamme mielenkiinnolla Fordin talosta valmistuvaa rakennushistoriallista selvitystä.
  Alpo Aaltokoski

 3. Tommi Pelkonen sanoo

  Tilat ovat todella makeat – tämän voivat vahvistaa kaikki ne lähes tuhat siellä kymmenisen vuotta vaikuttutta ex-Satamalaista :)

  Toivottavasti saatte tästä hyvän diilin – tiloilla on mahtava oma luonteensa.

  Tsemppiä neuvotteluihin.

 4. hannuoskala sanoo

  @Alpo: En tiennytkään tuosta aiemmasta ryhmästä! Kiitos oikaisusta. Luulin selvitysprosessin lähteneen liikkeelle Päivi Lipposen & co -valtuustoaloitteesta. Mutta pitihän se arvata, että kyllä siellä joku taustapiru kuitenkin luurasi. :)

  @Katja: Marssijärjestys menee nyt siis siten, että ensin Arkkitehtitoimisto Talli (Pia Ilonen) valmistelee rakennushistoriallisen selvityksen, jonka pohjalta museovirasto antaa sitten lausunnon muutoksista, joita tilaan saa tehdä.

  Samanaikaisesti kuitenkin kaupungin kulttuuristrategiaprosessi etenee ja hanketta pidetään siellä. Eli jos Fordin talo suojelullisista syistä ”kosahtaa”, on kuitenkin Tanssin talo kirjattu strategiaan ja muita vaihtoehtoja voidaan hakea.

  Pia Ilonen oli muuten vastaava arkkitehti myös Kaapelitehtaan ja Lasipalatsin muutostöissä, joten uskoisin selvityksen olevan hyvä.

  Ehkä Tuomo voi kertoa mistä Tanssin Talo -työryhmän työskentelystä saa läheisempää tietoa tai pääsee jopa osallistumaan? En itse löytänyt ainakaan nettisivuja.

  @Tuomo: Mulla on sellainen perusfiilis, että tämä lautakunta ymmärtää tanssin tarpeita. Saimme tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös tanssin perusopetuksen tuen piiriin. Katsotaan mitä isommat pojat/tytöt tykkää…

  • Tuomo Railo sanoo

   Hei Hannu ja Katja!

   Tanssin talo ry:llä ei vielä ole nettisivuja, mutta tanssintalo.fi -domain on varattu tulevaisuuden tarpeisiimme. Yhdistyksemme tulonmuodostustus on toistaiseksi vain jäsenmaksujemme varassa, mutta kunhan ensimmäisen apurahan toimintaamme saamme, nettisivut pystytämme tottakai. Jo ennen sitä yhdistykseemme voi liittyä lähettämällä minulle asiasta spostiviestin osoitteeseen tuomo.railo@glimsgloms.com. Henkilöjäsenten jäsenmaksu on 30 euroa vuodessa, yhteisöjen 100 euroa.

   Syy siihen että hankkeestamme on ollut vähän tietoa saatavilla, on yksinkertaisesti se, ettei päätöstään odottavista hakemuksista ole järkevää tiedottaa. Myöhemmin keväällä toivomme voivamme tulla ulos kaapista myönteisten uutisten kera.

   Tuomo Railo

 5. sanoo

  Jos kaikki menee hyvin (toivotaan), niin millä aikataululla talo avaisi ovensa? Minulle ei aivan selvinnyt, puhutaanko nyt ensi vuodesta vai kymmenen vuoden päästä. Jos talo saadaan käyttöön jo pian, sitä ratikkaakin voisi koittaa kiirehtiä; ennen sen tuloa kun yhteydet eivät ole kovinkaan hyvät.

  ps. ”Video sisältää kumppanin UMG sisältöä. Sitä ei saa toistaa tietyissä sivustoissa.” Et ole Universalin suosiossa vissiin.

 6. sanoo

  Hannu, kyllä selvitysprosessi lähti todenteolla liikkeelle siitä kun Päivi Lipponen teki tanssin tila-asiasta valtuustoaloitteen(vai oliko se kysely). Tein edellisten eduskuntavaalien alla kyselyn ehdokkaille(60 ehdokasta), lähes kaikki vastanneet olivat erittäin tanssimyönteisiä ja näkivät asianmukaisten tilojen puuttumisen epäkohtana joka pitäisi korjata. Päivi tarttui tomerasti asiaan ja teki syksyllä valtuustokyselyn. Tämän jälkeen talo-työryhmä laati esityksen kult.lautakunnalle tilaselvityksen aikaansaamiseksi.
  Alpo

 7. hannuoskala sanoo

  @Otso: Nopeus riippuu monesta seikasta mutta ennenkaikkea poliittisesta tahdosta. Kuten G:n kohdalla on nähty, rahaa löytyy tarvittaessa vauhdikkaastikin.

  Nopeimmillaan taloon päästäisiin varmaan jo 2013, mutta silloin tähtien pitää olla suotuisasti myös hallitusneuvotteluissa. Mulla on vähän sellainn fiilis että Persuista ei paljon tällaisen kulttuurin ystäviä löydy…

 8. sanoo

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful information particularly the last part :) I care for such info much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and good luck.

  Here is my weblog … Gutschein Otto

Paluuviitteet

 1. Valokuvia Fordin talosta Hernesaaressa…

  Fordin autojen entinen kokoonpanotehdas ja yhtiön Suomen-toimintojen pääkonttori oli avoin yleisölle viime torstaina, kun Open House Helsinki -kaupunkitapahtuma avasi taas ovia normaalisti suljettuihin paikkoihin. Kävin siellä minäkin ja otin valokuvia…

 2. […] ERINOMAISTA! Tanssin talo hanke etenee! Lisäksi Fordin talon nappaaminen kulttuurikäyttöön toisi uuteen Etelä-Helsinkiin (Jätkäsaari/Hernesaari) myös oman kulttuurikeskuksen. Olen kirjoittanut Fordin talosta aiemminkin. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *