Kaupunkisuunnittelulautakunta ”merkitsi tiedoksi” 27.1. kokouksessaan selvityksen keskusta-alueen liikenneratkaisujen sujuvoittamiseksi ja kävelykeskustan laajentamiseksi.

Käytännön ehdotuksena ksv ehdotti Esplanadien muuttamista yksikaistaisiksi.

Itse olisin pitänyt parempana vaihtoehtona liikenteen ohjaamista kokonaan Etelä-Esplanadille ja Pohjois-Esplanadin muuttamista kävelykaduksi. Silti yksikaistaisuuskin olisi parempi kuin nykytila – kaupungin upein bulevardi on moottoritien keskellä. Ja moottoritiemäisiä liikennemäärät todellakin ovat:

Esplanadien muuttamista yksikaistaisiksi vastustettiin kuitenkin Hesarin yleisönosastoa myöten. Kuulemma pysäyttää liikenteen tyystin. Ja me vihaamme autoilijoita. Ei. Tällä kertaa ei todellakaan ole kyse Vihreästä autovihasta, jos sellaista ylipäätään on olemassa.

Kyse on välityskyvystä. Esplanadien ruuhkia ei nimittäin säätele Espan kaistojen määrä vaan Pohjois-Espalla Mannerheimintien risteyksen ja Etelä-Espalla Kauppatorin risteyksen vetokyky. Stockan nurkalta ei vaan kertakaikkiaan voi kääntyä enempää autoja kuin nyt kääntyy, jollei koko Mannerheimintietä muuteta motariksi ja jalkakäytäviä lisäkaistoiksi.

Liikennettä voi verrata veden virtaukseen: vaikka putki olisi kuinka suuri tahansa, ei pienestä suuttimesta tulee vettä ulos yhtään nopeammin. Askartelin asiaa havainnollistamaan tällaisen giffin:

Esplanadi ei vetäisi liikennettä yhtään nopeammin vaikka molemmat puolet olisivat 6-kaistaisia. Lisäkaistoille vaan mahtuu enemmän autoja tyhjäkäynnillä vartomaan vuoroaan. Pakokaasut eivät suoranaisesti lisää puistoalueen viihtyisyyttä.

Pelottavaa P-sanaa ei kuitenkaan ksv:n esityksessä ollut. Mielestäni ensisijaisen tärkeää, jopa tärkeämpää kuin toisen ajokaistan poisto, olisi poistaa Esplanadilta kadunvarsipysäköinti.

Noita paikkoja ei pitäisi enää tarvita yhtään mihinkään. Toissa vuonna Stockmannin alle valmistui uusi 600-paikkainen pysäköintilaitos. Autot parkkiin maan alle ja pois ihmisten jaloista, kiitos. Liikkeiden asiakkaiden tarpeellinen lastausliikenne voidaan hoitaa sitä varten varatuilla erikoispaikoilla. Tällaiseen merkintään törmäsin viime kesänä Trentossa:

Espa on jo nyt kaupungin paras mesta. Se voisi olla vieläkin upeampi. Liikennemäärien vähentämisen lisäksi unelmoin yhä ”autottomista sunnuntaista”. Kaupunkisuunnitteluviraston tuottamasta ”Liikennemäärät Helsingin pääkatuverkossa” -pdf:stä löytyy mielestäni hyvä graafi, joka mielestäni osoittaa melko selkeästi että autottomat sunnuntait heinäkuussa eivät pahasti haittaisi liikennettäkään.

Ääh. Ei tässä kaupungissa kuitenkaan koskaan mitään tällaista tapahdu. Harmautta vain. Eikö edustuksellinen demokratia osaa unelmoida?

Edit: Tpyyluoman kommentissaan mainitsema linja-autojen nopeuskartta:

Linja-autoliikenteen matkanopeudet keskustan suuntaan aamuruuhkassa syksyllä 2005 .