Lähetimme Otson kanssa oheisen mielipidekirjoituksen perjantaina Hesariin, mutta eivät vielä tänään, kun asia on ajankohtaisimmillaan, julkaisseet kirjoitustamme, joten laitan tämän tänne blogille myös.

Kulttuuripolitiikkaa ei pidä tehdä rakennusvirastossa

Kaksi ensi kesäksi suunniteltua kulttuuritapahtumaa on kariutumassa Helsingin perimiin korkeisiin maavuokriin.

Tervasaareen suunniteltu juhannusjuhla jää pitämättä (HS 6.4), koska kaupunki pyysi kahden päivän tapahtumasta vuokraa 34 000 euroa. Nyt myös Musiikkitalon taakse kaavailtu Taste Festival of Helsinki uhkaa kaatua vuokriin.

Kummassakin tapauksessa noudatettiin rakennusviraston hyväksyttyä vuokrahinnastoa. Hinnat vaan olivat liian korkeita, jotta toiminta olisi taloudellisesti mahdollista. Kustannuksia kaupungille ei synny, vaan kyse on korvauksesta siitä, että kansalaiset eivät saa pariin päivään nauttia tyhjästä aukiosta.

Tilanne on täysin järjetön. Päätökset siitä, millaisia kulttuuritapahtumia helsingissä saa järjestää tehdään virkamiespäätöksinä rakennusvirastossa eikä kulttuurin asiantuntijoita kuulla prosessissa!

Ymmärrettävästi rakennusvirasto ei halua lähteä tapauskohtaiseen harkintaan paljonko miltäkin festivaalilta voi veloittaa. Se on kulttuuripolitiikkaa, eikä kuulu rakennusviraston toimenkuvaan. Sen sijaan Helsingin kulttuurikeskuksen alaan ja osaamiseen se kuuluu.

Kulttuuritapahtumien maavuokrista tulisikin päättää kulttuurikeskuksessa. Rakennusvirasto vastaisi edelleen maa-alueen ja yksityiskohtien sopimisesta niin, ettei puistoja tarpeettomasti vahingoiteta sekä perisi maksut. Toimintatavan muutos olisi tehtävissä kaupunginhallituksen päätöksellä.

Laskennallisesti kaupungin tulot laskisivat, kun vuokrat sovitettaisiin maksukyvyn mukaan. Tosiasiassa ne silti nousisivat, koska tapahtumat jotka perutaan eivät maksa vuokraa lainkaan. Ja Helsinki olisi taas hiukan mukavampi paikka elää ja asua.

Otso Kivekäs
Yleisten töiden lautakunnan jäsen

Hannu Oskala
Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jäsen

Mitä on kirjoituksen taustalla?

Mm. Tavastian ja Ruisrockin omistaja Juhani Merimaa sai alkuvuodesta 2011 loistavan idean: Helsingistä puuttuu juhannusjuhla – Seurasaaren tarjonta kun ei kaikkia kiinnosta. Minifestarille sopiva paikkakin oli näköpiirissä: Tervasaari aivan Helsingin keskustan kupeessa ja hyvien liikenneyhteyksien äärellä.

Merimaa haki kaupungilta lupaa järjestää festivaali Tervasaaressa ja sai vastaukseksi kaupungilta noin 25 000 euron vuokrapyynnön. Hinta on aivan tolkuton, jos paikalle mahtuu maksimissaan noin 2500 ihmistä – pelkkää tonttivuokraa siis noin 10€ per kävijä!

Festivaalin järjestäjät hakivat vuokran kohtuullistamista ja kokouksessaan 17.5. yleisten töiden lautakunta kohtuullistikin vuokran noin 7000 euroon. Kaikki hyvin? Ei. Byrokratian rattaiden naksahteluun oli kulunut liikaa aikaa ja festivaalia ei enää kyetty kesälle 2011 järjestämään.

Vahingosta viisastuneena järjestäjät hakivat vuokrapäätöstä juhannusta 2012 varten rakennusvirastosta jo syyskuussa 2011 (26.9.). Eli noin yhdeksän kuukautta ennen tapahtumaa.

Samaan aikaan kun hakemusta käsiteltiin, yleisten töiden lautakunta hyväksyi uudet julkisten alueiden vuokrataksat.

Marraskuun lopulla palaverissa rakennusvirasto sitten kertoi järjestäjille että hakemusta pitäisi täydentää, vaikka edellisellä kerralla samat tiedot olivat riittäneet ja että uuden normin mukainen vuokra olisi noin 35 000€, eli vielä kymppitonnin enemmän kuin edellisenä keväänä!

Miettikää nyt tätä. Oikeasti. Virkamies, joka on tasan tarkkaan tiennyt lautakunnan tahtotilan, eli sen että juhannusjuhla olisi hyvä juttu ja että vuokraa olisi hyvä kohtuullistaa, läimäisee tiskiin entistäkin korkeamman vuokrapyynnön. Tämä on tietenkin täysin sääntöjen mukaista. Mutta toinen, aivan yhtä mahdollinen vaihtoehto olisi ollut viedä tapahtuma uudestaan lautakuntaan, kun kerran tiedossa oli että poliitikot halusivat ymmärtää yrittäjää.

Olivat kuulemma virastosta kysyneet myös että ”miksi ette järjestä tapahtumaa Rautatientorilla?” – sen päivävuokra kun olisi normienkin mukaan vain 2000€ per päivä! No mietitäänpä yhdessä hetki miksi juhannusjuhla järjestettäisiin mieluummin meren rannalla kuin rautatientorilla? Niin. Ehkä juuri sen takia että kyseessä on juhannusjuhla.

Tämä on aivan käsittämätöntä – sekä valtuusto- että kulttuuristrategian vastaista. Ja perhana sentään, kaupunkilaisjärjen vastaista. Turun Ruisrockista perimään vuokraan verrattuna tonttivuokraehdotus on yli 50-kertainen! Normi ja järki tappeli – normi voitti.

Helsingin kaupunki lupaa tuoreen ”tapahtumayksikkönsä” sivulla seuraavaa:

Helsinki haluaa olla tapahtumakaupunki omaleimaisella ja rennolla tyylillään. Yhteistyössä Helsingistä tulee viihtyisämpi ja houkuttelevampi helsinkiläisille, yrityksille, työntekijöille ja matkailijoille.

Tapahtumayksikkö kehittää kaupungin strategian mukaisesti Helsingistä vetovoimaista tapahtumakaupunkia.

Omaleimainen ja rento tyyli, indeed. Tai no, ainakin omaleimainen. Virallinen leima.

Taste of Finland ja Tervasaari ovat hyviä ennakkotapauksia ja kertovat selkeästi että joustamaton normi ei vaan kertakaikkiaan toimi jos Helsingistä halutaan aito ”tapahtumakaupunki”. Toivon, että kaupunginhallitus alistaa lautakunnan päätöksen ja kohtuullistaa vuokran kokouksessaan tänään.