Perjantaina 28. syyskuuta 2001 kello 13 eduskunta käsitteli viimeisen kerran ”lakiehdotusta virallistetusta parisuhteesta”. Varsinainen keskustelu käytiin kuitenkin jo aiemmin keskiviikkona 19.9. ja tiistaina 25.9..
eduskuntatalo
Puheenvuorot kuulostavat todella tutuilta. Perussuomalaisten Raimo Vistbacka jyrisi:

”Arvoisa puhemies! Perussuomalainen eduskuntaryhmä ei millään muotoa voi hyväksyä nyt esitettyä parisuhdelakia. Katsomme, että esitys on myös mahdoton hyväksyä niin kristillisestä perinteestä ja perhekäsityksestä kuin myös sen esimerkkivaikutusten seurausten pohjalta.”

Kristillisten Jouko Jääskeläinen puolestaan kertoi että:

”Avioliitto on tarkoitettu puolisoiden ja lasten turvaksi, ja se on yhteiskunnan perussolu. Sellaisena se tarvitsee meidän kaiken tukemme. Raamattu kertoo, että meidät on luotu mieheksi ja naiseksi. Tämä puhuu meille paljon ja johtaa ajatuksemme oikeaan suuntaan. Eivät nämä muut mallit menestykseksi koidu. Voimme tulla samaan johtopäätökseen jo katsomalla vähän ympärillemme. Niin kuin eri vastalauseista havaitsemme, voimme perustellusti motivoida päätöksemme miettimällä hetken yhteiskunnan turvallisuutta ja tulevaisuutta.”

Päivi Räsänen puolestaan ennakoi jo tulevaa:

”Jos halutaan estää kehitys kohti samaa sukupuolta olevien parien adoptio- ja hedelmällisyyshoito-oikeuksia sekä kirkollista vihkimistä, tämä aloite on syytä hylätä nyt. On sinisilmäistä kuvitella, että kehitys kohti virallistetun parisuhteen täydellistä rinnastamista avioliittoon pysähtyisi tähän, ovathan hallituksen omat ponnet jo edellyttämässä adoptio-oikeuden jatkotyöstämistä. Muut Pohjoismaat ja esimerkiksi Hollanti ovat varoittava esimerkki tästä kehityksestä. Ruotsissa on jo valmisteilla esitys kirkollisesta vihkimisestä homopareille. Hollanti on edennyt pisimmälle avaamalla avioliiton kaikkine oikeuksineen samaa sukupuolta oleville henkilöille. Jos tämä laki nyt menee läpi, on selvää, että hyvin pian joudumme tässä salissa käsittelemään esitystä samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeudesta ja oikeudesta hedelmällisyyshoitoihin.”

Oikeassahan Päivi oli. Ei kehitys kohti tasa-arvoisempaa Suomea päättynyt vuonna 2001 kuin seinään. Epätasa-arvoinen laki on kuin kengässä hiertävä kivi. Riittävän pitkään ärsytettyään kulkija pysähtyy, ottaa kengän jalasta ja ravistelee sen pois.

Myös lain puolustajien argumentit olivat tuttuja. Irina Krohn manasi valtionkirkkoa ulos eduskunnasta, Vasemmistolaiset totesivat että ei avioliittokaan velvoita lisääntymiseen tai seksuaalisuuden toteutumiseen ja Vihreät, erityisesti Kirsi Ojansuu, yrittivät kammeta pöljimpiä asiavirheitä ulos keskustelusta.

Lakiehdotus hyväksyttiin selvin numeroin. Se sai 99 jaa- ja 84 ei-ääntä, yhden kansanedustajan äänestäessä tyhjää ja poissa oli 15.

Ehkä merkittävin ero, ainakin näin luettuna tekstinä, vuoden 2001 ja tuoreen eduskuntakeskustelun välillä oli se että varhaisempi keskustelu oli asian herkkyyden huomioonottaen kohtuullisen asiallinen.

Tai sanotaan se suoraan: viime viikon keskustelu oli aivan käsittämätöntä dadaa verrattuna aiempaan. Ei vuonna 2001 kukaan olisi kehdannut eduskunnassa horista suihkukoppifantasioistaan tai ”heteroiden ihmisoikeuksien menettämisestä”. Jotain siellä Arkadianmäellä on muuttunut. Eikä parempaan suuntaan. Vain pop cornin tukkukauppiaat nauravat koko matkan pankkiin.
A-studio__21_02_2014_21_00___Tv___Areena___yle_fi-3
2001 monet eduskunnassa olivat sitä mieltä että parisuhteen rekisteröinti johtaa perinteisen perhekäsityksen murenemiseen. Laki astui voimaan 1.3.2002. Parisuhteita on siis rekisteröity jo noin 12 vuotta. Se on sen verran pitkä aika että merkkejä perinteisen heterosuhteen murentumisesta pitäisi jo näkyä.

Tässä taulukossa avioliittojen ja avioerojen määrä vuodesta 1990, joka on pysynyt kutakuinkin ennallaan. Avioerojen määrä jopa hiukan laskenut viime vuosina. Pinkki viiva vuodesta 2003 on rekisteröityjä parisuhteita: niitä solmittiin vuonna 2012 329 kappaletta. Ei tämä nyt aivan murskaantuneelta instituutiolta vaikuta.
Untitled_6
Entä sitten se lisääntyminen? Nytkö vain sodomiaa harjoitetaan ja pihan keinut heiluvat tuulessa tyhjyyttään siemenen valuessa hukkaan?
Untitled_7
No ei ihan siltäkään vaikuta. Syntyvyys kasvoi yhtäjaksoisesti vuodesta 2003 vuoteen 2010.

Voitaisiinko jo vähitellen hyväksyä että ”homoliitot” eivät vaikuta ”heteroliittoihin” yhtään millään tavalla. Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole keneltäkään pois, mutta se korjaisi selkeän epäkohdan. Arvon kansanedustajat, korjatkaa laki. Nyt on jo aika.