Anniskelualueista

Avasin festarikesän Sonispheressä toukokuun lopussa. Hienoja bändejä ja upeaa musaa, mutta ilmojen herra jätti vähän toivomisen varaa – vettä tuli vaakasuoraan ja tuuli mereltä tuntui vain yltyvän. Sadetakki, kurahousut ja pipo eivät olleet liioittelua.

WELKAM TU FINLAND! NAU IS SAMÖ! NAU VI FESTIVAL!

Ihmetystä aiheutti jälleen kerran myös anniskelu Download pc building simulator for free. Kalja-alue oli sijoitettu noin 150 metrin päähän lavasta.
sonisphere
Siellä sitä sitten tihrustettiin kaukana siintävää Slayeria ja juotiin kädenlämpöistä kaljaa huomattavasti viileämmässä kevätsäässä. Välillä kävi mielessä tykkäänkö minä todellakin näin paljon hevistä. Tai kaljasta.

Viime kesänä käväisin Saksan suurimmilla kansanmusiikkifestareilla Rudolstadtissa herunterladen. Sielläkin oli yleisöä ja anniskelua. Anniskelualueet vaan puuttuivat. Toisin sanoen koko festivaalialue, saksalainen pikkukaupunki, oli yhtä ”anniskelualuetta”. Saksalaisella festivaalilla oli ihan normaalia ostaa kojusta olutta tai vaikkapa pullo paikallista valkoviiniä. Yleisössä oli väkeä vauvasta vaariin scribus für mac herunterladen. Sehr gut.
rudolstadt_weingut
Kävin tällä viikolla Suomen suurimmilla kansanmusiikkijuhlilla Kaustisella. Olutteltan anniskelulupahakemus oli kuulemma tullut keväällä bumerangina takaisin kun ”katsomoon ei saa anniskella”. Ongelma ratkaistiin luovasti laittamalla lavan ja yleisön väliin aita amazon herunterladen mac. Näin sitten on erikseen katsomo, jossa ei juoda olutta ja erikseen se alue, jossa noin 90% yleisöstä istuu ja nauttii virvokkeita. Sitä aluetta jossa suurin osa yleisöstä on ei Suomessa saa siis kutsua katsomoksi.
kaustinen_anniskelu
Alkoholilain §21:

”Anniskelualueeksi ei saa hyväksyä urheilu-, liikunta-, musiikki- tai muun niihin verrattavan tapahtuman yleistä katsomotilaa.”

Kyllä Download driver for windows xp for free. Ihan oikeasti siellä laissa sanotaan noin.

Otetaanpa tässä välissä pieni syrjähyppy liikennesuunnittelun puolelle. Viimeisen parinkymmenen vuoden suurimpia oivalluksia katutilan suunnittelussa on ollut ”shared space” eli ”jaettu tila”. Pähkinänkuoressa se tarkoittaa suurinpiirtein sitä että katutila suunnitellaan niin että autoilijankin on ”neuvoteltava” liikennetilanteessa muiden tiellä liikkuvien kanssa snapchat data download. Ei saa vaan kaahata sivuille vilkuilematta. Turvallisuus parantuu vaikka liikennemerkit vähenevät.

Kyökkipsykologiaa. Liikenneympäristö suunnitellaan sellaiseksi että ihmiset käyttäytyvät ihmisiksi vaikka ovatkin ratin takana. Loppujen lopuksi ihan loogista.

Sitten takaisin anniskeluun ja Suomeen audials aufnahmen downloaden. Entä jos ympäristö vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen myös yleisötapahtumissa? Entä jos suunniteltaisiin festivaali sellaiseksi että ihmiset käyttäytyisivät ihmisiksi vaikka ovatkin tuopin ääressä?

Oikeastaan ei tarvitse paljon edes suunnitella. Riittää että poistetaan aidat anniskelualueiden ympäriltä ja annetaan kansan vaeltaa tuoppiensa kanssa Download prism video converter for free. Näin muualla maailmassa, jopa Ruotsissa, on jo nyt.

Kun ihmisille annetaan vastuuta, he käyttäytyvät vastuullisemmin. Ja jos eivät siihen kykene, niin sitten luvat pois järjestäjiltä. Sanokaa minun sanoneen, tavoille opittaneen nopeasti. Ja miksei opittaisi, onhan meillä Suomessakin osattu toimia vastuullisesti jo vuosikymmeniä mm youtube video download audio only. Pori Jazzissa, jonka piknikkien kohtaloa on tänä kesänä ollut surullista seurata.
alkoholilaki
Vuonna 1995, tai oikeastaan jo vuonna 1932 säädettyä alkoholilakia oli tulkittu eri puolilla Suomea joustavasti vähän eri tavoin. Käytännössä Jazzeilla poliisiviranomainen ei ollut puuttunut omiin piknik-pulloihin kun järjestyshäiriöitä ei syntynyt. Parempaakin tekemistä heillä lienee, jopa Porissa Download android 5 for free. Tänä keväänä Valvira ojensi poliisia tiukentamaan otettaan. Ja poliisilla ei tietenkään ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin toimia ohjeistuksen mukaisesti.

Onko tässä yhtään mitään järkeä? Näinkö Suomeen luodaan vastuullinen alkoholikulttuuri? Näinkö syntyy se kauan kuulutettu ”keski-eurooppalainen juomatapa”? Ketä piknikkien jatkuminen olisi haitannut?

Alkoholilla on kiistämättömiä kansanterveydellisiä vaikutuksia ja on varmasti hyvä että sen saatavuutta jollain tavalla säännellään. Mutta toisaalta se on myös osa kulttuuriamme ja luontevaa kanssakäymistä. Sääntelyllä ja laeilla tulisi tukea vastuullista käyttäytymistä ja puuttua ongelmiin. Lainsäädäntömme tuntuu kuitenkin näkevän vain valtavan viinapeikon, joka kurkistaa joka kiven alta.

Suomessakin olisi aika siirtyä vain haittoihin keskittyvästä terveyspainotteisesta alkoholipolitiikasta kohti alkoholikulttuuripolitiikkaa, jossa otettaisiin alkoholiin kokonaisvaltaisempi näkemys. Ja ehkä vielä jonain päivänä saamme vaeltaa tuopit kädessä lähemmäksi bändejä. Vettä taivaalta tulee varmasti silloinkin. Sellainen se vaan on, Suomen kesä.

Kommentit

 1. sanoo

  Ei, ketään kiinnosta. Sie ilmeisisti olet vanha festivaalilla käviä, kuten mie, ei ketään kiinnosta.Uudet sukipolvet tulee & bilettäää maksavina asikkaina tätä nyky suomi festifaali-sontaa. Meidän ”oldschollien” pitää vaan jäädä himaan ruikuttaa. Ihan sama millä ulkomaanfestivaalilla sie oot dokanna, nii oon miekin Roskildet yms.nähny, mut meidän aika meni jo

  • Ritva sanoo

   Kiinnostaapas ehottamasti. Kaikki kansalaiset on melkeimpa samaa mieltä. ei viranomaiset eikä päättäjät. vapaaksi alkoholi kaikkiin kauppoihin ja liikkeet 24/h auki ja kannabis vapaaksi. Hyvä kirjoitus!!

  • mimma sanoo

   Varmaa jo huomasit että tässä ei puhuttu pelkästään festarien anniskelualueista vaan ylipäätänsä koko alkoholikulttuurista. Minä edustan nuoremman sukupolven festarin kävijöitä ja samaa mieltä nuoremmatkin on tästä asiasta. Ja salakuljetus on aika yleistä nuortenkin keskuudessa kun festareille mennään ja nuoretkin puhuu siitä kuinka idioottimaista tämmöinen jatkuva holhous ylipäätänsä kaikessa on. Joten eivät he ihan vikisemättä hekään sinne anniskelualueelle marssi ostamaan ylihintaista ja lämmintä kaljaa.

 2. Ritva sanoo

  Ja sama asia kannabiksen kans. vapaaksi kasvatus ja laillisia shoppeja niin loppuu se rikollisuus ja turha vääntö mitättömästä asiasta. Kaiken ainiainen kieltäminen ei rupia kuin kaikkia kansalaisia vituttamaan pitemmän päälle ja muutto saksaan/ruotsiin. täällä pajulassa ollaan about 20vuott jäljessä muualla euroopassa tapahtuvaan menoon.

 3. sanoo

  On tarkoishakuista ottaa omaa agendaa puoltavia esimerkkejä esiin niin, että muodostuu mielikuva siitä, että ajamallaan tavalla olisi jotakuinkin kaikkialla muualla.

  Otetaanpa vaikka toinen vähän erillaisen kuvan antava esimerkki sieltä Saksasta. Kun männä syksynä kävimme Hertha Berlinin ja FC Schalke 04:n jalkapallo-ottelussa Berliinin olympiastadionilla, niin yli 2,8 %:sten juomien myyminen loppui jo hyvissä ajoin ennen stadionia. Eli stadionilla ja sen lähialueilla myytiin vain ja ainoastaan alkoholipitoisuudeltaan max. 2,8 % juomia.

  Samaten omia juomia ei passannut sisään stadionin ympärille aidatulle alueelle viedä. Porukat toki ryystivät vähintään suomailaiskansalliseen malliin ellei enemmänkin pohjia aleelle johtavissa jonoissa. Että näin Saksassa.

  Suomessa taas jalkapalloliigan peleissä myyntipisteistä olutta irtoaa. Mutta mutta Euroopassapa onkin tiukempi linja, joka tulee voimaan Suomessakin pelattavissa europeleissä: ”UEFA:n säännösten mukaisesti ottelussa alkoholitarjoilu vain VIP-tiloissa.” Lainaus on HJK:n 1. europeliin houkuttelevasta mainosmailista.

  • Jaska sanoo

   Jouni M, en tiedä onko tuo Hertha-S04 jostain syystä katsottu korkean riskin otteluksi jossa ottelutapahtuman alkoholinmyyntiä on rajoitettu? Itse olen aika paljon Saksassa futista käynyt katselemassa enkä yhdessäkään ottelussa ole tuommoiseen rajoitukseen törmännyt. Tiedän kyllä, että niihin erikoistapauksissa (räjähdysherkät derbyt jne) turvaudutaan. Omia juomia ei luonnollisestikaan stadion/anniskelualueille viedä.

   • sanoo

    En osaa sanoa ottelun luokittelusta, mutta missään stadionia ympäröivän aitauksen sisällä olevissa myyntipisteissä niiden hinnastoissakaan ei näkynyt oluissa kuin tuo 2,8 % vahvuinen (saatoi olla myös 2,5 %, en muista varmaksi – joka tapauksessa suomalaisen I-oluen vahvuisen) hinta, eikä mitään vahvempaa niin että peittäminen olisi ainakaan näkynyt. Suomeksi sanottuna siis etsimme vahvempaa juomaa.

    Sinällään tuo ykkösolutta vastaava näytti olevan aika runsaasti ostettu ja kiertelevät selkäreppusäiliökaupiskelijat myivät sitä myös katsomossa.

   • JH sanoo

    Tuo on varmaan tosiaan luokiteltu joksiksin korkean riskin peliksi tms.

    Herthan pelatessa 2. Liigassa kaudella 2012-2013 kävin katsomassa kauden viimeisen pelin (voitto varmistaisi nousun Bundesligaan). Mitään erikoisrajoituksia ei ollut. Matkalla juna-asemalta stadionille oli useampi kaljaa myyvä kioski, ja stadionilla olutta nautittiin myös katsomossa.

    Sama juttu jääkiekon pudotuspeleissä 02 Areenalla.

    Mutta onhan noita rajoituksia. Venäjällä alkoholin myymistä rajoitetaan siten, että pelipäivinä on stadionin läheisyydessä totaalikielto.

   • sanoo

    http://www.tagesspiegel.de/berlin/ausschankverbot-ovg-nur-light-bier-am-olympiastadion/160040.html

    Jos oikein tulkitsen yllä olevan, niin stadionin porttien sisällä myytävä on aina alle 3 % juomaa. Metro-asemalta porteille välillä toki oli vahvaakin olutta myyviä putiikkeja, mutta niin niistä ostetut kuin kauempaa tuodut pullot ja tölkit kerättiin isoihin saaveihin (lähinnä kai siinä vaiheessa tyhjinä) alueen porteilla.

    Stadionilla monet siemailivat olutta, mutta se oli sitä alle 3 %:sta, jota myytiin sekä kioskeista, että selässä kannossa olleista säiliöistä.

    Näin Saksassa.

 4. Eve sanoo

  Luulisi muusikoillakin olevan sanansa sanottavana, jos esiintyy 150m tyhjälle tilalle niin millainen fiilis sekään lienee bändeille. Kai muusikot saataisi mukaan barrikadeille? Kansalaisaloitteen paikka. Suomi on ja pysyy takapajulana ja tippuu auttamattomasti tällä tavoin junasta kun kehitys kehittyy muualla maailmassa.

 5. Rellu sanoo

  Tuska-festarit ovat Stadissa aina sallineet niin paljon omia juomia/eväitä kun jaksaa paikalle kärrätä. Koko kolmen päivän aikana on yleensä korkeintaan yksi järjestyshäiriö jossa joku riehuva junantuoma saatetaan ulos. Korkeintaan.

  Kysehän on ”kauheasta metallimusiikki-tapahtumasta jossa on kauheita metalli-ihmisiä”, mutta vuosia mitattuna ja todistettuna, näin hyvin tapahtuma on kulkenut ihan toteutuneesti, aina.

  Tosin tänä vuonna voi olla että SDP/Valvira on saattanut saada rakastavaa kurstamsita kovemmalle, en tiedä saiko Tuska 2014 enää sallia näiden äärivaarallisten viinapullojen kanniskelua…

  • Peter sanoo

   Viimeinen Tuska mihin omia juomia sai viedä oli 2010, sen jälkeen ei ole erityislupaa festarille herunut.

 6. Matti Istanmäki sanoo

  Olen todella pitkänlinjan provinssikävijä. Pari vuotta sitten äänestin jaloillani – ihmisten juhla on muuuttunut aidattavien nautojen juhlaksi.
  En osallistu festivaaliin jossa et voi istua nurtsilla ja siemailla punkkua.

 7. Tuomas Venhola sanoo

  Jos olisi oikein foliopipo niin väittäisi, että tää on vaan hallituksen juoni. Meillä on nyt itsenäisyyden ajan vähiten alkoholia käyttävä nuoriso alkoholilain vapautusten seurauksena. Olemme siis siirtyneet kohti sitä kauan haikailtua keskieurooppalaista juomakulttuuria, jossa päihtymystilaa ei pidetä enää tavoiteltavana, eniten juova ei ole kovin jätkä ja viina ei ole sellaista jota saa harvoin ja siksi pitää kitata kerralla.

  Tämä tietenkin tarkoittaa, että valtion verotulot alkoholista tulevat tippumaan jatkossa, jos menoon ei puututa. Nyt pyritään rajoittamaan alkoholin tuontia muualta EU-alueelta ja varmistamaan että kulutus nousee jatkossa kun ihmiset eivät voi hetken mieliteosta poiketa ostamaan muutamaa kaljaa tai pulloa viiniä.

  (Disclaimer: en edes itse usko omaan väitteeseeni, mutta pysyn kannassani että tiukka ulkoinen kontrolli alkoholin käyttöön heikentää sisäistä ja sosiaalista kontrollia)

 8. sanoo

  It’s perfect time for it to develop blueprints for the future and it’s time for it to smile. We’ve find out this informative article and if I might simply I have to advocate a person few attention-grabbing things or even strategies. You could can certainly produce next content articles in regards to this content. I have to read more difficulties regarding this!

 9. nii sanoo

  Niin no ketä urpoja siellä valvirassa on näitä asioita ollut päättämässä? Virkamiesten nimet selville. Haluaisin kuulla heidän selvityksensä tästä. Vaadin tulosvastuuta. Näin surkeaa toimintaa ei voi katsella läpi sormien. Kai valtion viroistakin pitää pystyä irtisanomaan työntekijä?!

 10. Jere Nokkonen sanoo

  Hyvä kirjoitus !

  Itse nuore(hko)na ja muusikkona voin vahvistaa saman, minkä muut tässä jo aiemmin totesivat: Jurppii !

  Olen Porilainen ja monta kertaa Jazzien konserteissa viihtynyt, enkä ole ikinä todistanut minkäänlaista järjestyshäiriötä, mutta nähtäväksi jää mikä on tilanne tulevana viikonloppuna.

  En ole (vielä) esiintynyt festareilla tms. mutta sen tiedän, että mikäli yleisöllä ei ole hauskaa, niin ei ole bändilläkään. Ja jos bändillä ei ole hauskaa, on keikka yleensä huono. Mikä usein vaikuttaa yleisön viihtymiseen? Alkoholi. Toki ”ilman viinaakin voi olla hauskaa”, mutta kuitenkin.

  Eniten ärsyttää Suomessa tapahtuva holhous jokaikisessä asiassa, alkoholilainsäädäntö mukaanlukien. Kohta eivät huonekaluvalmistajat saa valmistaa kulmikkaita pöytiä, koska joku pikku Jami on lyönyt päänsä terävään kulmaan. (=pöytä on vaarallinen). Tulikohan kenellekkään mieleen, että Jami saattaa OPPIA ja seuraavalla kerralla välttää ongelmat.

  Hohhoi.

 11. Andreas sanoo

  ”Anniskelualueeksi ei saa hyväksyä urheilu-, liikunta-, musiikki- tai muun niihin verrattavan tapahtuman yleistä katsomotilaa.”

  Jep-jep. Muutama vuosi sitten firma oli pikkujouluiksi vuokrannut erään pienehkön urheiluareenan johon meitä kaikki busseilla kuskattiin.

  Areenan lattialla oli videoscreenit ja esitykset sekä ruokailutila – eli ”anniskelualue” – pystypöytineen. Ja ympärillä oli tietenkin katsomo.

  Katsomoon ei saanut mennä tuopin tahi viinilasin kanssa, koska ”katsomoon ei saa lain mukaan viedä alkoholijuomia”. Ei edes näköjään suljetussa yksityistilaisuudessa.

  Siinä areenan järjestyksenvartijat sitten kiersivät häätämässä seisomiseen kyllästynyttä jengiä alas katsomoista…

 12. JH sanoo

  Käännetään tuo anniskelualueajatelu päälaelleen.

  Muutetaan koko esiintymisalue anniskelualueeksi, mutta eristetään alkoholista vapaa karsina 150 metrin (tai muun sopivaksi katsotun etäisyyden) päähän lavasta. Tilaan ei olisi alkoholia nauttineilla asiaa ja tupakatkin voisi käydä polttamassa vapaa-alueen ulkopuolella.

 13. Jumppa Pumppa sanoo

  ”Välillä kävi mielessä tykkäänkö minä todellakin näin paljon hevistä. Tai kaljasta.”

  Kyllä tykkäät. Ja ihmistä tuntematta väitän silti, että turhaan. Tässä varttivuosisadan elämääni seuranneena olen huomannut, että ihminen toimii kuten saalistettava eläinlaji mahdollisessa saalistustilanteessa: Jos yksi lähtee juoksemaan, niin lähtee muutkin (kaljalle).

  Itsehän arvostan ihmisiä, jotka ostavat lipun esim sinne Sonisphereen, aloittavat aamulla kymmeneltä juomisen ”ku siellä alueella on kuites liian kallista kaljaa”, pääsevät juuri ja juuri portista sisälle kuntoinensa, kävelevät suoraan kaljalle ”no Mattiki tahto tänne”, valittavat kun eivät näe ”miksh tää alue on näin kaukana?”. Aamulla heräilevät ja ensimmäisenä valitetaan lippujen hinnasta, kaljan hinnasta (kaljaa on silti aina varaa juoda, vaikka liput meinaa viedä vararikkoon) ja sen jälkeen aletaan kasaamaan muistikuvia ”Muistaks Matti mitään ku minä en?”

  Vitun hienoa keikkamatkaa teille, jos itsesi tästä tunnistit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *