Tatu Vanhasen ja Richard Lynnin tutkimus älykkyyden ja elintason yhteyksistä on herättänyt keskustelua mm. Osmo Soininvaaran blogilla. Oma huomiokynnykseni ylittyi kuitenkin vasta Artun kommentista.

Omaa maailmankuvaa vastaan olevaa tietoa on hankala arvioida rationaalisella prosessilla. Tiede on kivaa niin kauan kun tulokset ovat linjassa henkilökohtaisen ideologian kanssa.

Tästä olen Artun kanssa täysin samaa mieltä ja siksipä ”älykkyystutkimuksen” tuloksista vedetyt johtopäätökset ovatkin niin hilpeän erilaisia. Soininvaaran blogillekin eksyi välittömästi ”Halla-aholaisia”, ”fiksuja” rasisteja, jotka koettavat perustella kovin epämuodikkaan muukalaisvihansa tilastoilla ja ”tieteellisyydellä”. ”Tummat ovat tyhmiä ja siksi köyhiä.”

Toisella laidalla taas sitten älykkyysosamäärän ja maantieteen yhteys yritetään tyystin kieltää. Vaikeaa ja typerää, jos se voidaan tieteellisesti todistaa kuten tällä kertaa on ilmeisen selvästi onnistuttu tekemään.

Maailmankuvaani tutkimus sopii mainiosti. Tulos mielestäni todistaa hyvin sen, että ÄO on erikoistunut mittari, joka ei kerro juuri mitään väestön biologisesta potentiaalista. Väestön elin- ja koulutustason noustessa myös ÄO nousee. Suomi hyvänä esimerkkinä. Vanhasen tutkimuksen mukaan Afrikassa on alueita, joissa keskimääräinen älykkyysosamäärä olisi alle 65. Eli suomalaisen kehitysvammaisen tasolla. Kyllä sen ymmärtää maalaisjärjelläkin että tulos kertoo enimmäkseen jostain muusta kuin ”biologisesta älykkyydestä”.

Mutta sen todistaminen onkin sitten toisen tutkimuksen paikka. Ja jos tiede saisi siitä ”väärän” tuloksen, niin silloin kyllä voisi olla nieleksemistä itse kullakin… Mutta, kuten koti-jumalani Soininvaara toteaa: ”Väärinkäsitysten välttämiseksi haluan ehdottamasti sanoutua irti siitä, että kaikki, mikä on luonnollista, olisi hyväksyttävää. Rasismista ei tee hyväksyttävää se, että sille löydetään biologinen perusta.”.