Tuore autoverouudistus herättää ristiriitaisia ajatuksia. Toisaalta tämähän on juuri sitä mitä vihreät ovat pitkään ajaneet ja itsekin toivonut tapahtuvaksi. Tuntuu itsestäänselvältä, että kaikkein haitallisimpien (ja kulutukseltaan turhimpien) autojen ostovero ja vuotuinen käyttömaksu olisivat korkeammat kuin ”vähemmän haitallisten” ajoneuvojen.

Verojen ohjausvaikutuksen esimerkkitapaus!

Mutta. Se toteutus. Voidaanko vakavalla naamalla puhua ympäristön kannalta positiivisesta muutoksesta jos 80% autoista hinta halpenee? Takuulla eivät kaikki 80% ole ”vähäpäästöisiä” tai ”pieniä kulutukseltaan”. Uudet autot ovat keskimäärin vähäisempiä päästöiltään kuin vanhat ja jos autokanta uusiutuisi tämän päätöksen ansiosta, niin ensisilmäyksellä vaikuttaisi siltä, että päästötkin vähenevät. Miksi siis nillittää?

Tärkein oman auton käyttöön liittyvä seikka on liikkumisen marginaalikustannus. Esimerkki: Pentin pitää päästä töihin 5 km päähän keskustaan. Hänellä on kaksi vaihtoehtoa: julkinen liikenne tai oma auto. Bussilippuihin Penalla kuluisi 4€ päivässä. (Tai n. 50€ kuussa jos, hän ostaisi kuukausikortin), bensaan Penalla menee vain 1€ päivässä. Penan siis ”kannattaa” ajaa autolla joka päivä töihin, vaikka auton omistamisen kokonaiskustannukset huomioon ottaen näin ei tietenkään ole asian laita. Kun auto on hankittu sitä ”kannattaa” käyttää mahdollisimman paljon.

Hallituksen verouudistus laskee auton hankintakynnystä ja siirtää näin ollen väkeä julkisista liikennevälineistä oman auton käyttäjiksi.

Jos autokanta ei pysy aisoissa ja hiilidioksidipäästöt eivät pienene, hallitus tekee Vanhasen mukaan uusia kiristyksiä polttoaineverotukseen.

Vanhasen lapsenomainen usko markkinalogiikan vastaiseen lopputulokseen on hämmentävä. Mieleen tulee muutaman vuoden takainen alkoholiverotuksen uudistus; lasketaan väkevien veroja ja Kappas! Kansa tajusi vaihtaa keskikaljan Koskenkorvaan ja hallitus oli kummissaan. Autokanta uusiutuu joka tapauksessa hitaasti. Hallituksen esityksen mukaisen mallin buustaama autokauppa vaikka vuodenkin ajan saa aikaiseksi rakenteita, joiden poistumiseen kuluu vuosia. (Autojen keski-ikä Suomessa on n. 10 vuotta.)

Autojen määrän ja käytön lisäys tulee erittäin todennäköisesti peittämään pienentyvän kulutuksen tuomat hyödyt. Lisäksi täytyy muistaa että jo ennen uudistusta vähäpäästöisimmät autot olivat mallistojen halvimpia – pieni kone kun syö vähemmän. Kuluttajan ostovoima sen sijaan ei verouudistuksella muuttunut. On täysin mahdollista että moneen talouteen ostetaan enemmän kuluttava, tehokkaampi menopeli kun siihen on nyt paremmin varaa!

Ilmastonmuutoksen torjuminen autoverotusta alentamalla on ajatuksena nurinkurinen. Populismia, autokaupan etujen ajamista, surullisen lyhytnäköistä politiikkaa.