Kun lukee Paleo-futuren kaltaisia blogeja ei voi olla ihastelematta miten toiveikkaasti tulevaisuuteen aiemmin suhtauduttiin.

50-luvun visioissa ihmiskunta on ratkonnut maalliset ongelmansa ja siirtynyt asumaan erittäin hienosti muotoiltuihin avariin taloihin. Sairaudet on voitettu, jalkakäytävät motorisoituja, onnellisuus normi, avaruus valloitettu, pahat diktaattorit kaadettu ja äiti (tai robotti) leipoo maistuvaa omenapiirakkaa.

Oman rajallisen käsitykseni mukaan myös tavanomaisemmat ihmisten odotukset olivat optimistisia ja miksi eivät olisi olleet? Kansa vaurastui, elintaso nousi, sosiaaliturvaa parannettiin, vapaa-aika lisääntyi, koneet tekivät puuduttat ja raskaat työt, lääkkeet paransivat sairauksia yhä useammin, ihmiskunta (tai ainakin mies :) lensi kuuhun… Autot, radiot, televisiot, puhelimet ja muut kodinkoneet paranivat silminnähden ja arkipäiväistyivät. Mikä olisi voinut olla mahdotonta homo sapiensille?

Tulevaisuudelta sopi odottaa kaikkea hyvää ja vielä enemmän.

Oma kristallipalloni ei lupaa mitään mukavaa.

Jollei ilmastonmuutos tee elämisestä myös täällä Pohjoisessa Hyvinvointionnelassa™ paljon nykyistä tukalampaa niin sitten varallisuuden ja hyvinvoinnin uusjakoa vaativat voimakkaat oikeistolaiset, ”yksilökeskeiset”, neo-liberaalit piirit tuhonnevat ihanteet tasa- ja ihmisarvosta ”taloudellisten totuuksien” alttarilla kantilaisen ikuisen rauhan puristuessa uusmilitarismin tai ”terrorismin vastaisen sodan” alle ja lääketieteen saavutusten hävitessä pöpöjen uusille, resistanteille, sukupolville.

Ei ole hääviä ei.

(Vihreät lienevät ainoa poliittinen liike, jonka yhtenä päämotivaattorina toimii maailmanlopun uhka. (Tai no, ydinaseita vastustava pasifismi ja kristillisen liiton ”melleriläinen” siipi ehkä myös.))

2000-luvun zeitgeist ei ole optimistinen. Olemmeko me ensimmäinen sukupolvi, jonka aikana materiaalinen ja henkinen hyvinvointi kääntyy laskuun?

edit: tämä FT:n artikkeli johdatteli ajatuksia näin lohduttomille poluille. Onko demokratia enää edes mahdollista jos palaamme takaisin ”nolla-summa-maailmaan”?