Tuli käytyä turistireissulla eteläisessä naapurissa muutama viikko sitten.

Kun muutaman vuoden välein vierailee, niin näkee selkeästi sen valtavan muutoksen, joka siellä on tapahtunut. Ensimmäisellä reissulla 90-luvun lopussa kaikki suomalaiset olivat kännissä ja Viro selvästi ”köyhä serkku”. Nyt Tallinnan keskiaikainen keskusta on jotain, mitä meillä köyhillä suomalaisilla ei koskaan tule olemaan ja turistienkin käytös oli aiempaa asiallisempaa.

Aloin Tallinnan horisontin nähtyäni myös miettimään uudestaan Helsingin ”tornitalo-kammoa”. Ehkäpä Pasilaan ja Kalasatamaan todella pitäisikin rakentaa jotain todella ylvästä, rohkeaa ja korkeaa! Pari huutomerkkiä voisivat piristää kaupungin koko yleisilmettä kummasti.

Muutamia muitakin huomioita tuli tehtyä.

Tallinna Opas -ilmaisjakeluläpyskässä, joka löytyi Virun hotellihuoneesta, oli karttojen ja mainoksien lisäksi takakannen sisäpuolella Risto E.J. Penttilän kirjoitus ”Viron vai Suomen malli”. Suorasukainen nuorsuomalaisen talousliberalismin ylistys! Mitä ihmettä tuollainen mielipidekirjoitus tekee turisteille suunnatun ”lehden” sivuilla? Liekö asialla joku Viroon muuttanut suomalainen liikemies? Lukekaa itse.

tallinna_opas_penttila.jpg

Hilpeää.

Käytiin myös Viron uudessa taidemuseossa, Kumussa. Upea paikka, arkkitehtonisesti sisätiloista tulee vahvasti Kiasma mieleen. Virolaista ja muutakin taidetta hienosti näytillä. Museossa tuli valitettavan selvästi esille sekin, mitä ei näytetä. Kaikki museon opastetekstit ja kyltit olivat vain viroksi ja englanniksi. En nähnyt kyrilisiä kirjaimia lainkaan koko museossa. Virolaisen nykytaiteen näyttelyn taiteilijoiden etnisen edustavuuden kattavuudesta on vaikea sanoa, mutta harvassa olivat venäläisen näköiset nimet.

Syy on toki ymmärrettävä. Lähimenneisyys on vain vielä liian lähellä. Merkki ei ole kuitenkaan hyvä. Yli 25% venäläisvähemmistön sivuuttaminen, tarkoituksellinen osattomaksi tekeminen, ei voi olla hyväksi Virolle tai ”syntyperäisille” virolaisillekaan pidemmän päälle – viime kevään patsasmellakat olivat selvästikin oire jostain muusta kuin vain yhden patsaan siirtämisestä. Jotain tarttis tehrä.