Lähden huomenna lomalle Timon ja Artun kanssa Iraniin pariksi viikoksi. Useimmat ovat retkikohteen kuulleessaan olleet yllättyneitä, jopa järkyttyneitä – äitini ainakin. Miksi sinne siis?

Vaikkakaan ihan silkkaa kikkailua ja erikoisuuden tavoittelua ei voi matkan syynä kokonaan kieltää, on tärkeämpi peruste kuitenkin Persian kulttuuri ja historia, joista olen ollut kiinnostunut jo vuosia. Iranissa on sijainnut pisimpään yhtäjaksoinen korkeakulttuuri – kirjoitettua historiaa on noin 5000 vuotta. Persiassa ollaan tekemisissä koko ihmiskunnan historian perusteiden kanssa.

Viime helmikuun DocPointin teemana oli Iran ja siellä esitetyt dokumentit lisäsivät myös kiinnostusta Iranin nykytilaa kohtaan. Pahan akselin maskin takana on kuitenkin ihmisiä. Saapa nähdä, ainakin siellä on vähemmän amerikkalaisia turisteja kuin Egyptissä… Myös loistava suomalaisen ”Grangangan” viime vuonna Teheranissa kirjoittama Iranoia-blogi oli innoittajana kun lentolippuja ruvettiin varailemaan.

Yksi hyvä syy riittävän kauas matkustamiselle on sekin, että Iranissa en voi lukea sähköposteja tai vastata puhelimeen – suomalaiset liittymät kun eivät kuulemma siellä toimi. Työt on pakko jättää kotiin. Mukava ajatus.

Yritän laittaa ”tien päältä” jotain raporttia tännekin. Hyvää sateista elokuun jatkoa vaan!