Hesarin nettisivuilla oli eilen kaksi uutista, jotka toisiinsa yhdistettynä mielestäni kuvastavat hyvin koko suomalaisen ilmastopoliittisen keskustelun ongelmia.

HS:n mukaan Espanjan hallitus on laittanut pystyyn energian säästötalkoot. Pakoilun ja lisäselvitysten teettämisen sijaan on ryhdytty toimeen. Osana liikenteen päästöjen ja kulutuksen vähentämistä Espanja on alentanut nopeusrajoituksia.

Kolmivuotisen ohjelman päämääränä on, että vuonna 2011 Espanjan tarvitsisi ostaa kymmenen prosenttia nykyistä vähemmän öljyä. Se tarkoittaisi 44 miljoonaa barrelia vähemmän vuodessa.

Ohjelma vaatii 245 miljoonan euron sijoituksen, mutta Sebastiánin mukaan se säästää yli neljä miljardia öljykustannuksista.

Espanjalaisia on huolestuttanut ja suututtanut eniten aikeet nopeusrajoitusten pudottamisesta.

Barcelonalaiset autoilijat ovat ajaneet matalampien rajoitusten mukaan tammikuusta lähtien. Päästöt ovat viranomaisten mukaan vähentyneet 17 prosenttia ja onnettomuudet puolella. Rajoitukset pudotettiin sadan tai 120 kilometrin tuntivauhdista 80:een Barcelonan ja lähikuntien välisillä maanteillä ja moottoriteillä.

Onnettomuudet ovat vähentyneet puolella. Ja tavallisesti tuhoisimmat ja eniten ”uhreja” vaativat turmat tapahtuvat kovimmilla nopeuksilla. Nopeudenrajoittimet henkilöautoihin koko Euroopassa! Ei ole mitään syytä sallia yli 130 km/h nopeuksia missään. Jo nykyisin toimiva rekkojen 90 km/h rajoite olisi ehkä paras ja helpoin toteuttaa – näin myös ohittamisen ”tarve” vähenisi. Bonuksena tietenkin vielä päästöjen väheneminen ilman mitään uusia ”moottoriteknisiä” innovaatioita, joita pääministerimme joku aika sitten peräänkuulutti.

Samaan aikaan Suomessa: ABC-ketjun johtaja haluaa 60 asemaa lisää

Liikenneasemaketju ABC aikoo rakentaa lähivuosina kymmeniä asemia lisää. Ketjun johtaja Heikki Strandén sanoo Kauppalehdessä, että muutamassa vuodessa aiotaan rakentaa 60 uutta asemaa. Tällä hetkellä asemia on 91.

”Asemia on liian vähän ja niiden pitää keskimäärin olla vieläkin isompia. Parhaimmillaan ABC-asemalle on saapunut 70 bussilastillista väkeä syömään noutopöydästämme”, Strandén sanoi lehdelle.

Kaipa siellä ABC:n johtoportaassa on laskettu että investointi on järkevä, mutta kyllä muidenkin kuin Vapaavuoren kannattaa kysyä onko tällainen rakentaminen asuinkeskusten ulkopuolelle kestävällä pohjalla.

Muualla Euroopassa on jo ryhdytty konkreettisiin toimiin päästöjen hillitsemiseksi. Suomessa rakennetaan lisää huoltoasemia ja kauppakeskuksia taajamien ulkopuolella. Nolottaa, ahdistaa. Mikä ihme meitä suomalaisia oikein vaivaa? Onko kansallisen identiteettimme osana vaalittu ”läheinen suhde luontoon” syypää? Kuvittelemmeko olevamme jollain mystisellä tavalla joka tapauksessa enemmän yhtä luonnon kanssa kuin kaikki muut Länsi-Euroopan maat?