Kunnallisen demokratian rattaiden pyöriminen vaatii järkyttäviä määriä paperia. Vain kerran kuussa kokoontuvan kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kokouspapereista muodostuu vuodessa n. 30-40 cm korkea kasa. Pelottaa ajatellakin esim. joka viikko kokoontuvan yleisten töiden lautakunnan jäsenten paperipinkkoja. Ja useille luottamushenkilöille tuohon päälle sitten tietysti vielä valtuutettujen nivaskat.

Valtuustokauden aikana valtuutetuille kuskataan kotiin (tai työpaikalle) polkupyörälähettien toimesta yhteensä useiden metrien korkuinen vuori A4-saastetta. Määrä ei ole ihan pieni kun muistaa että Helsingissä on 85 varsinaista valtuutettua ja koko joukko varavaltuutettuja – lautakuntalaisista ja lautakuntalaisten varajäsenistä puhumattakaan. Erilaisia luottamustehtäviä on satoja.

Haloo anno domini 2009? Tämänhän piti olla ”digitaalinen aikakausi”?

Plastic Logic -firman eReader& voisi olla hyvä vaihtoehto tälle sirkukselle.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wJ44Z-g1WUU]

Tärkeitä pointteja:
– dokumentteihin voi tehdä merkintöjä ja muistiinpanoja
– yksi A4-sivu mahtuu näytölle kerralla
– paperit voidaan toimittaa käyttäjille netin kautta

Jos kaupunki hankkisi lukijoita suuren määrän kerralla, hintakaan olisi tuskin kovin paha. Erittäin todennäköisesti vertailukelpoinen valtuustokauden aikana tapahtuvan painamis- ja kuljetusrumban kustannuksiin, täysin ilmaista ei sekään liene.

Paperin käytön vähentäminen olisi joka tapauksessa hyvä vihreä tavoite. Ensi askel voisi olla vaikkapa lautakuntien jäsenten esityslistojen lähettäminen sähköpostilla, jos tähän vaihtoehtoon suostuu. Itselleni ainakin näyttöpäätteltä lukeminen on sen verran luontevaa, että ottaisin paperittomat versiot mieluusti. Pysyisivät paremmin järjestyksessäkin…

Paperin paras ominaisuus läppäriin verrattuna on mielestäni merkintöjen tekemisen helppous – siihen Plastic Logicin lukulaite (lukija, readeri, iKirja?) tarjoaisi näppärän näköisen ratkaisun.

Jos digitaalinen lukija ei lyö itseään läpi vielä tällä vaalikaudella, niin ehkäpä jo 2012-kunnallisvaaleihin tästä saataisiin pieni vihreä teema?