Purnasin aiemmin täällä internetin puutteesta VR:n Pendolinoissa ja Intercityissä. Nyt VR lupailee parannuksia jo ensi kevääksi! Loistavaa! Uudistusten tuulet puhaltavat Valtion rautateillä!

Samaan syssyyn VR voisi korjata pienen mutta ärsyttävän puutteen palveluissaan.

Jokunen aika sitten ajattelin viedä soittimeni Kuopion rautatieaseman matkatavaransäilytykseen yön yli vartomaan, jotta säästyisin yhdeltä ylimääräiseltä roudaukselta.

No, eipä kun keikan jälkeen rautatieasemalle. Taskussa kaksi euron kolikkoa säilytysboksia varten.

Hanuri ja viulu kaappiin. Ja ohjeiden ”Syötä 2€” mukaisesti euron kolikot sisään.

Mitään ei tapahdu.

Olisi pitänyt tietenkin syöttää kahden euron kolikko eikä kahta euroa. Tietenkin. Mutta tässä neuvostoaikaisessa kaapissa ei ollut edes mekaanista kolikoiden poistonappulaa. Siellä olivat eurot ja pysyivät. Aseman palvelut jo kiinni. Tuo 2×1€ ainoa käteiseni, tietty. Lähin pankkiautomaatti torilla lähes kilometrin päässä.

Roinat lukitsemattomaan kaappiin ja juoksujalkaa torille ja takaisin noutama. Hiki tuli ravatessa.

Tarinan opetus: aina pitäisi olla hervoton kolikkopino mukana. Miksi ihmeessä? Mihin muuhun kuin pysäköintimittareihin ja matkatavarasäilytykseen enää tarvitaan metallirahoja? Eikö anno domini 2009 voisi jo kehittää järjestelmää joka toimisi joko pankkikortilla tai kännykkämaksulla? Entisessä opinahjossani on voinut jo vuosikausia maksaa limonadin kännykällä, miksei VR:llä matkatavaran säilytystä?

Digitaalisten pienmaksujärjestelmien kehittämisessä valtion tulisi ottaa nykyistä suurempi rooli. Vaikuttaa siltä että Visaa ja muita maksupalveluita tarjoavia yhtiöitä eivät kiinnosta pienet asiakkaat ja mikromaksut. Ymmärrettävästi, eihän niissä nimensäkään mukaisesti liiku paljon rahaa.

Ihmisten välisen suoran rahansiirtomahdollisuuden lisäksi luotettavaa mikrorahaa tarvittaisiin myös nettipuolelle. Valitettavaa on että Paypal ei koskaan rantautunut kunnolla Suomeen. Helpon, halvan ja luotettavan pienmaksujärjestelmän kehittäminen ja ylläpito voisi olla valtiolle jopa kannattavaa mm. pienimuotoisen nettikaupan mahdollistumisen myötä.