Kulttuuri- ja kirjastolautakunta teki eilen 1.3. tutustumiskierroksen suurimpaan osaan ns. Pajusen listan kirjastoista ja muutamaan muuhun kohteeseen. Tavoitteena oli saada omaa tuntumaa tiloihin pelkän numerotiedon lisäksi.

Linja-autossa on tunnelmaa. Kuvassa Alina Mänttäri-Butler (vas.), Tiina Hiltunen (sd.) ja Reiska Laine (vas.)

Aloitimme bussiretken tutustumalla Pukinmäen taidetaloon ja sen tulevaisuuden suunnitelmiin. Monitaiteellinen lähestymiskohta taideopetukseen vaikuttaa mielestäni hyvältä vaihtoehdolta. Sellaistakin pitää olla. Ja lisäksi toiminta vaikuttaa todella kustannustehokkaalta.

Pukinmäen taidetalo

Aleksi Päiväläinen (kok) kuuntelee tarkasti kun Veijo Muroke kertoo Pukinmäen taidetalon tilasuunnitelmista.

Sitten vierailimme Pukinmäen kirjastossa, Hiidenkiven peruskoulussa, Tapanilan, Tapulikaupungin ja Puistolan kirjastoissa sekä Maatullin ala-asteella.

Kirjastonjohtaja Maija Berndtson ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Johanna Sumuvuori (vihr.) kuuntelevat keskittyneesti

Hiidenkiven peruskoulussa oli hienoa arkkitehtuuria.

Tapanilan kirjasto

Tapanilan kirjaston tila on menossa remonttiin muutaman vuoden sisällä, jonka jälkeen vuokrakustannukset nousevat. Kannattaako tilasta pitää kiinni vai etsiä jokin uusi vaihtoehto?

Kuvassa oikealla lautakunnan jäsen Risto Kolanen (sd.) tarkastelee Tapanilan kirjastoa

Maatullin ala-asteeseen tutustuimme mahdollisten tilojen yhteiskäyttökuvioiden vuoksi. Ainakaan äkkiseltään tilat eivät edes remontoituna toimisi kirjastolle:
– sijainti on väärä: koulut sijoitetaan taajamien laidoille, kirjaston pitäisi olla keskellä
– esteellisyys: koko rakennuksessa oli vain yksi hissi toiseen kerrokseen ja aivan toisella puolen taloa
– arkkitehtuuri: koulu on koulu ja kirjastolla on eri tarpeita.

Maatullin ”tehokkuusongelma” johtuu osittain verrattain kookkaista luokkahuone- ja aulatiloista, jotka saavat tilat näyttämään tehottomilta.

Olisiko Maatullin ala-asteen yksi siipi remontoitavissa tanssin harjoitustiloiksi? Tilat ovat ehkä hiukan liian kapeita, mutta vastaavia yhteiskäyttömahdollisuuksia voisi löytyä muualtakin. Tutkitaan.

Maatullin ala-asteen aula. Hukkaneliöitä, jotka näyttävät tehokkuuslaskelmissa pahalta.

Kuvassa Alina Mänttäri-Butler, Maija Berndtson, Johanna Sumuvuori, Reiska Laine, Risto Kolanen, Tiina Hiltunen ja Aleksi Päiväläinen kuuntelevat silmä kovana kun Puistolan ja Tapulikaupungin kirjastonjohtaja Virpi Jero kertoo kirjastostaan.

Puistolan kirjasto oli viehättävä korttelikirjasto

Kirjastokierros oli todella hyödyllinen.

Pelkkien numeroiden ja luetun tiedon pohjalta esim. Tapulikaupungin kirjasto, joka sijaitsee kauppakeskuksen toisessa kerroksessa kuulosti todella ankealta. Paikan päällä se oli kaikkea muuta. Kirjastonjohtajan mukaan toinen kerros itse asiassa jopa parantaa toimivuutta; sijainti vähentää järjestyshäiriöitä.

Samaten kierroksen ainoa ulkopuolisilta vuokratuissa tiloissa toimiva kirjasto (Tapanila) osoittautui ennakko-oletusta toimivammaksi nimenomaan sijaintinsa vuoksi: sen vieressä on Tapanilan Erän omistama liikuntakeskus, joten samalla käynnillä lapsiperheet hankkivat sekä ruumiin että mielen ravintoa. Juuri vastaavaa synergiaahan ollaan eri puolilla haettu esim. sijoittamalla kirjastoja kauppakeskuksiin.

Kaikissa kirjastoissa oli käyttäjiä ja erityisesti maahanmuuttajalapsia, jotka eivät varmaankaan näy lainaustilaistoissa, mutta joille kirjaston kaltainen tila on varmasti tärkeä.

Yleisesti ottaen kierros vahvisti perustunnetta siitä, että kaikkia kirjastoja pitää puolustaa. Jos niitä lakkautetaan, niin sitä ei voi kyllä itselleen perustella mitenkään ”palvelujen kehittämisellä” tai muulla liirumlaarumilla. Kyllä nyt on kyse nimenomaan olemassaolevan laadukkaan ja toimivan palveluverkon alasajamisesta. It ain’t broken, don’t fix it.

Päätös on ideologinen eikä käytännöllinen. Arvostetaan enemmän alempia veroja kuin mm. toimivaa lähikirjastoverkkoa. Seuraavissa eduskunta- ja kunnallisvaaleissa toivon paljon keskustelua veroasteesta ja eri keinoista laajentaa veropohjaa. (En pidä kunnallisveron nostoa ainoana mahdollisuutena, mutta kiinteistöveron lisäksi kaupungilla ei ole paljon muita mahdollisuuksia. Katseet täytyy kääntää Arkadianmäelle. Miten käy jos ideologisista syistä alhaista tuloveroa ajavasta Kokoomuksesta tulee pääministeripuolue?)