Viime viikolla uutisoitiin että Senaatintorilla järjestetään Arcade Fire -yhtyeen maksullinen konsertti.

Olin todella yllättynyt uutisesta. Missä ihmeessä asiaa oli valmisteltu? Pääsylipullinen konsertti kaupungin keskeisellä torialueella on merkittävä uusi avaus, joka mielestäni kuuluu ehdottomasti poliittisen päätöksenteon eikä virkamiesvalmisteluun piiriin. Valitettavasti tässä vaiheessa konsertin valmistelua poliittiset päättäjät (YTLK) on pakkoraossa: lupa on käytännössä annettava näin lähellä konsertin päivämäärää, on ajatus kannatettava tai ei. On tärkeää, että tämänkertaista lupaa ei pidetä ennakkotapauksena, vaan aiheesta käydään lähitulevaisuudessa kunnollinen julkinen keskustelu.

No onko ajatus sitten hyvä? Soveltuuko maksullinen tapahtuma Senaatintorille? Ilmaistapahtumien areenanahan paikka on tullut tutuksi.

Ensimmäinen ajatukseni oli kielteinen. Miksi noin keskeinen paikka pitäisi voida sulkea yksityistilaisuutta varten. Ja vielä noin halvalla! 7000€ tuntuu todella vähäiseltä summalta. Kyllähän Helsingissä paikkoja riittää.

Vähän aikaa pohdittuani aloin kuitenkin lämmetä ajatukselle. Kysymys on häiriön laajuudesta. Suljetaanko tori tyystin vai vain osa? Tällä kertaa toria ei suljeta kokonaan, vaan lava sijoittuu portaiden ääreen, jolloin kulkuyhteys säilyy. Ja lavan takana voi varmaankin nauttia konsertin äänistä vaikka näkyvyyttä ei tietenkään ole. Itseasiassa Senaatintorihan on vähemmän ”elävä” paikka kuin esimerkiksi Kaisaniemen puisto, jossa konsertteja järjestetään jatkuvasti. Ja juhannuspäivän jälkeisenä päivänä Helsingin keskustassa on kyllä tavallisesti hiljaisempaa kuin huopatossutehtaalla.

Itseasiassa tuomikirkon portailla istuva yleisö toi mieleeni Dionysoksen teatterin – klassisen amfiteatterin. Toki indierokkikin Senaatintorille sopii, mutta eikö tuollaiselle paikalle sopisi myös esimerkiksi ulkoilmaoopperaa? Punainen viiva Senaatintorilla Valtioneuvoston linnan edustalla? Perverssin ristiinnaulitsemiskulkueen sijaan Matteus-passio? Teatteria? Sirkusta? Paikka olisi ”tavallista festarilavaa” selvästi mielenkiintoisempi.

Dionysoksen teatteri Akropoliilla, kuva: Fauxaddress - Edward (cc)

Tärkeää on kuitenkin se, että tapahtumien kestot ovat rajallisia. (Yksittäinen konsertti vie rakentamisineen ja purkuineen noin kolme päivää.) Koko kesäksi ei toria saa missään nimessä sulkea.

Toinen kysymys on se, millä perusteilla julkisen tilanteiden hinnat määräytyvät. Ehkäpä nykyistä, lähes mielivaltaiselta tuntuvaa, hinnoittelua järkevämpää olisikin määritellä toimivat (korkeammat) listahinnat ja hoitaa elinkeino- tai kulttuuripoliittisesti perusteltu subventio sitten avustusten kautta. Kustannusvaikutus olisi sama, mutta päätökset ja perustelut olisivat läpinäkyvämpiä.