Tiistain Hesarissa oli Helsingin taiteilijaseuran puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan mielipidekirjoitus (vaatii kirjautumisen), joka kirvoitti minut lähettämään vastineen heti samana päivänä. Ilmeisesti eivät kuitenkaan aio kirjoitustani julkaista, joten julkaisen sen nyt sitten täällä blogilla.

Guggenheim ei uhkaa helsinkiläisiä kuvataiteilijoita 

Helsingin taiteilijaseuran puheenjohtaja Mika Vesalahti ja toiminnanjohtaja Timo Parkkonen kantoivat huolta (HS 21.2.) Guggenheim Helsingin vaikutuksista helsinkiläisten kuvataiteilijoiden toimeentuloon ja julkiseen tukeen.

Huoli on ymmärrettävää, mutta tällä kertaa onneksi ylimitoitettua: suunnitelman mukaan Helsinki jatkaa alueellisesti tärkeää kokoelmatoimintaansa Guggenheim-hankkeesta riippumatta. Lisäksi erityisesti nuorille taiteilijoille tärkeä Kluuvin galleria jatkaa toimintaansa.

Taidemuseohanketta valmisteltaessa kannattaa muistaa että taidemuseota ei rakenneta taiteilijoita varten. Ei musiikkitaloakaan rakennettu muusikoille vaan konserttiyleisölle. Guggenheimin ensisijainen kohderyhmä ovat taiteen ystävät; näyttelyissä käyvät vieraat, niin helsinkiläiset kuin koti- ja ulkomaiset turistitkin.

Helsinki ei kuitenkaan jätä taiteilijoitaan vain oman onnensa nojaan; valtuuston joulukuussa hyväksymässä kulttuuristrategiassa vuosille 2012-2017 Helsinki sitoutuu kehittämään taiteen kenttää pitkäjänteisesti ja monipuolisesti.

Taiteilijoille tarkoitettuja tukimuotoja ovat mm. työskentelyapurahat, taiteilijoille suunnatut asunnot (esim. Vuosaaren taiteilijatalo), kohdeapurahat hankkeille ja festivaaleille, apurahat kansainväliseen toimintaan, prosenttitaiteen hankinnat, taitelijaresidenssit ja edulliset työskentelytilat (Harakka, Kaapeli).

Helsinki tuntee vastuunsa Suomen johtavana taidekaupunkina.

Hannu Oskala
Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jäsen (Vihreät)