Olen viime aikoina verrannut politiikan harrastamista alppihiihtoon – molempiin menee ihan sutena rahaa ja voi sattua tosi pahasti. Tärkeä ero toki se että ehdokkaana ei näe Alppeja eikä pääse hiihtämään.

Muutaman vuoden takainen vaalirahakohu velloo yhä. Ja syystäkin, rahakkaiden kampanjoiden vaikutusta suomalaiseen politiikkaan ei voi vähätellä.

Oma naama metrin levyisenä…

Me Vihreät pyrimme rahoituksessamme mahdollisimman suureen läpinäkyvyyteen – koko rahoituksemme, niin puolueen, paikallisjärjestöjen kuin ehdokkaiden koko kampanjarahoitus tulee olemaan julkisesti nähtävillä ennen vaalipäivää. Pyrimme myös siihen että ehdokkaidemme ja piirijärjestömme rahoitus olisi julkaistu jo ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

74 ehdokastamme on jo täyttänyt vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen. Kokoomuksen ehdokkaista ilmoituksen oli täyttänyt yksi, Perussuomalaisista kolme ja Demareista ei ainutkaan. Luulisin äänestäjiä kiinnostavan paljonko yritykset ovat lahjoittaneet Kokoomuksen ehdokkaille tai ay-liike demareille.

Oman vaalirahoitukseni avaan virallisen ilmoituksen lisäksi myös tällä blogilla ja Googledocsissa. Tästä linkistä pääsee tarkastelemaan koko kampanjabudjettiani. Se on ihan vaan yksinkertainen Excel, jossa on ensin menot (eli kampanjani sisältö) ja sitten tulot (lahjoitukset ja oma rahoitus).

Suurimmat menoni näissä kuntavaaleissa ovat:
– Mainoskampanja Radio Helsingissä: 1873,92€
– Mainoskampanja Bassoradiossa: 2706€
– 30 kpl ns. abribus-mainoksia yhdessä Sallamaari Muhosen kanssa 2676.55€
– Siltabanderolli Baanalla
– yhteismainoksia eri lehdissä
– oma mainos muutamassa paikassa

Yhteensä kuluja on (tällä hetkellä) 9272.34 euroa. Kampanja lienee Vihreiden kampanjoiden isoimmasta päästä. Olen satsannut tähän niin paljon kuin vain rahkeet antavat myöten.

Olen ajatellut kulungin myös siltä kantilta, että olen viimeisen neljän vuoden aikana tienannut kokouspalkkioita yhteensä noin 5000 euron edestä. Tässä ne nyt sitten käytetään. Ja loput on sitä alppihiihdon harrastamista.

Tuloni koostuvat yksinkertaistettuna omista rahoista ja lahjoituksista.
– Otin kampanjaa varten 6000€ lainan Osuuspankista.
– Omia säästöjä on jonkin verran
– Olen saanut isältäni 2000€ lahjoituksen
– Tämän lisäksi olen saanut lahjoituksia yhteensä 1250€ seitsemältä eri lahjoittajalta.

Olen täysin hämmentynyt ja yllättänyt saamistani lahjoituksista. En (puolueen lahjoitustyökalun toimintatavan vuoksi) edes vielä tiedä ketä lahjoittajat ovat! Selvästi joku muukin uskoo minuun ja ajamaani politiikkaan! Olen erittäin kiitollinen. Yhdellä sanalla: wau. Suurkiitos kaikille.

Suureen kiitollisuudenvelkaan olen jäänyt myös tukiryhmälleni, joka on lahjoittanut aivan valtavan määrän aikaa ja osaamista. Yksi koodasi minulle upeat vaalisivut, toinen loi niille ilmeen ja taittoi lisäksi sekä flyerin että abrin, kolmas kuvasi vaalivideot, neljäs äänitti radiomainokset, kuudes ja seitsemäs puhuivat niissä, kahdeksas oikoluki vaaliohjelmani, yhdeksäs suunnitteli sloganin, kymmenes jakoi kadulla flabaa… Uskomattoman upea fiilis että ystävät auttavat kun tarve on suurin!

Kaikki tuki kampanjalleni on tervetullutta. Lahjoittaminen onnistuu helposti tämän linkin kautta. Jos haluat tulla mukaan katukampanjaan, niin laita viestiä tai soita. Kiitos. Pössis on hyvä!