Oheinen mielipidekirjoitus on julkaistu Vihreässä Langassa 1.2.2013.

Pari vuotta sitten tekijänoikeuskeskustelu tuntui myrskyävän vähän joka puolella. Blogit, mielipidepalstat ja sosiaalinen media sauhusivat, pamfletteja kirjoitettiin ja joukko vakavailmeisiä nuoria miehiä perusti jopa Piraattipuolueen. Nyt, pari vuotta myöhemmin, vedet näyttävät tyyntyneen. Piraattipuolueen blogia ei ole päivitetty pariin kuukauteen ja vielä ärhäkämpi Piraattiliitto on ollut hiljaa jo huhtikuusta 2011. Mitä tapahtui? Heittikö Teosto-mafia merten kauhut betonisaappaissa Lauttasaaren sillalta? Mihin loppui tuuli piraattien purjeista?

Yksinkertaistettuna: markkinatalous ratkoi suuren osan piraattien valituksen aiheista. Tai ainakin ne ongelmat, jotka kuluttajien suurta enemmistöä risoivat. Isot medialaivat vaan kääntyivät hitaammin uuden aikakauden kurssille kuin piraattien ketterät purnukat.

Ja niin Mustapartakin otettiin kiinni. (Kuva: Jean Leon Gerome Ferris: Capture of Blackbeard, Wikimedia commons, public domain)

Vielä muutama vuosi sitten nopeimmat, helpoimmat ja laadukkaimmat keinot hankkia digitaalisia sisältöjä netistä olivat kaikki laittomia. Musiikki piti ladata kappaleittain ja mukana oli usein digitaalinen kopiosuojaus, joka aiheutti pahimmassa tapauksessa sen, että koko tuote oli käyttökelvoton. Dvd-laatuisia elokuvia, teräväpiirrosta puhumattakaan, ei ollut meille suomalaisille verkossa laillisesti edes tarjolla.

Nyt tilanne on tyystin toinen. Musiikkia voi kuunnella mainosrahoitteisesti tai pienellä kuukausimaksulla lähes rajattomasti. Elokuvia ja laadukkaita tv-sarjoja tarjoavia palveluita tuntuu syntyvän Suomen markkinoille kuin sieniä sateella. Myös ohjelmistopuolella kehitys on kehittynyt: Applen AppStoren kaltaiset palvelut tarjoavat laadukkaan, turvallisen, helppokäyttöisen ja muutaman vuoden takaiseen verrattuna erittäin kohtuuhintaisen ostospaikan.
Myös rajuin kokonaismyynnin lasku tuntuu taittuneen uusien palveluiden myötä. Musiikkituottajat ry:n tilastojen mukaan tulot tilauspalveluista kasvoivat vuonna 2012 vuoteen 2011 verrattuna yli puolella ja digitaalinen myynti kokonaisuudessaan kasvoi yli kolmanneksella.

Tämä tuntuu oikeastaan aika luonnolliselta kehitykseltä. Ei kansalaisten enemmistö aktiivisesti vihannut tekijänoikeuksia. Eivät ne radionkuulijaa koskaan rasittaneet ja harvemmin levykaupassa Teosto-mafiasta puhistiin.
Perinteisessä fyysisessä kaupankäynnissä tekijänoikeudet eivät vaan tulleet kuluttajalle esiin: ne olivat piilossa markkinoiden konepellin alla. Siellä ne ovat jälleen – ei Spotifyn käyttäjän tarvitse rasittaa päätään suoja-ajoilla, mekanisointikorvauksilla tai muilla tekijänoikeuden nippeleillä. Tärkeintä on että auto liikkuu ja musa soi.

Parempi tarjonta ei ole muutoksen ainoa osatekijä. Tarvittiin muutakin.

Viime vuonna saatiin vihdoin kaikkein tunnetuin tekijänoikeuksia netissä rikkonut sivusto, ruotsalainen Pirate Bay, blokattua noin 70 prosentista suomalaisia internetliittymistä. Tiedän kyllä että Pirate Bayn esto on varsin helppo kiertää. Mutta miksi ihmeessä viitsisin, jos voin saada haluamani sisällöt vähemmällä vaivalla täysin laillisesti?
Eston ehkä tärkein tavoite onkin tehdä Pirate Bay vain himpun verran hankalammaksi, jolloin laillisen palvelun markkina-asema paranee.

Kolmas vasta nupullaan oleva tekijä on koko internetkulttuurin hidas mutta välttämätön muutos: rajattoman ilmaisuuden aika on ohi. Mobiilikaupat mikromaksuineen sekä esimerkiksi New York Timesin ja Helsingin Sanomien maksumuurit opettavat meidät kuluttajat hiljalleen maksamaan laadukkaasta sisällöstä, netissäkin. Myös ihan uudet konstit, kuten joukkorahoitus, ovat lupaavasti alulla.

Tietenkään maailma ei ole vielä valmis, ja on useita muutoksia, jotka vaativat neuvotteluja niin tekijöiden, valvonnan, kaupan kuin kuluttajienkin osalta. Mutta sehän on ihan normaalia.

Kaikkein radikaaleimmilta poliittisilta vaatimuksilta tekijänoikeuksien heikentämiseksi on nyt kuitenkin selvästi pohja poissa – vahvat tekijänoikeudet tulevat olemaan osa eurooppalaista lainsäädäntöä myös tulevaisuudessa.
Toivottavasti rauha tekijänoikeusrintamalla ei ole vain tyyntä myrskyn edellä. Olisi mukavaa että me sisällöntuottajat voisimme keskittyä vaihteeksi ihan vaan tekemään sitä minkä parhaiten osaamme; mahdollisimman hyvää musaa, leffoja, kirjoja ja pelejä.