Puolitoista viikkoa sitten valtuuston kokouksen esityslistalla oli Emma Karin (Vihreät) ja Laura Rissasen (Kokoomus) aloite Vaasankadun muuttamisesta kävelykaduksi. Ajatus on mielestäni todella hyvä, sainhan itsekin saman idean jo pari vuotta sitten! :)

Kävelykaduksi?

Valtuuston kokous kuitenkin venyi ja aloitetta käsitellään vasta ylihuomenna keskiviikkona.

Esittelijän pohjassa ideaan suhtaudutaan sinällään suopeahkosti:

”Kaupunginhallitus viittaa saatuun lausuntoon ja toteaa, että Vaasankatu soveltuu toimintojensa, sijaintinsa ja mittakaavansa puolesta keskimääräistä paremmin houkuttelevaksi ja viihtyisäksi kävely-ympäristöksi.”

, mutta sitten kuitenkin todetaan että hankkeeseen ei ole varaa:

”Liikennejärjestelyihin käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa ei ole kuitenkaan mahdollista toteuttaa uusia kävelykatuja ydinkeskustan ulkopuolelle ainakaan lähivuosina.”

Pitää ihan paikkansa että Vaasankadun uusiminen kokonaan kävelykaduksi maksaisi kohtuullisen paljon, eikä meillä ole välttämättä siihen varaa. ”Kävelykaduttamisen” ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa koko katuprofiilin uusimista ja kadun laatoittamista Roban malliin. Vähempikin riittää.

Kävelykadun saa halvimmillaan aikaan sillä, että laittaa kadun toiseen päähän pari betoniporsasta ja toiseen päähän kävelykadun (huoltoajo sallittu) -liikennemerkin. Rahaa operaatioon kuluu muutamia tonneja.

Eikä kävelykaduttamisen tarvitse olla ikuinen päätös – jokainen tietää että Suomen ilmastossa kävelykadusta on enemmän iloa kesäkuukausina kuin marraskuussa kun räntää sataa vaakasuoraan. Pop-up kaupunkisuunnittelua!

Siksipä kirjoitin seuraavan palautusehdotuksen:

”Ehdotan että valtuutettu Karin ja Rissasen aloite palautetaan valmisteltavaksi siten että kävelykatua kokeiltaisiin edullisella väliaikaisratkaisulla esim. kesäaikaan.”

Eli Vaasankatu voidaan varsin edullisesti rauhoittaa kesäkuukausiksi kävelijöiden valtakunnaksi ja kun taas syksy saa, niin asukaspysäköinti ja autoliikenne ovat tervetulleita.

Tää olis hyvä juttu. Keskiviikkona nähdään kuinka käy!