Huomenna keskiviikkona on taas luvassa valtuuston kokous. Koko esityslista liitteineen löytyy täältä

Hakaniemeä

3 Kyselytunti

Illan avaa kyselytunti. Popcornit esiin kotikatsoimoissa. Luvassa vastauksia ja keskustelua viiteen kysymykseen:

1. Ville Jalovaara (sdp): Kouluruoka

Ville pohtii tietääkö kaupunki kuinka suuri osuus kouluruokailijoista syö kouluruokaa. Ja jos ei syö niin miksi ei? Ja mihin toimiin tämän tiedon pohjalta aiotaan ryhtyä?

2. Veronika Honkasalo (vas): Case Forenom ja tilapäismajoitus

Erinomainen kysymys Veronikalta! Kyse on siis siitä että Sosiaali- ja terveysvirasto ostaa varsin kalliita hätämajoituspalveluita yksityiseltä tuottajalta. Ja hintalappu on noussut muutamassa vuodessa noin miljoonasta neljän miljoonan hujakoille. Jotain varmaan tartteis tehrä. Veronika kysyy:

”Miten sosiaali- ja terveysvirasto on päätynyt näin kalliiseen yhteistyösopimukseen Forenomin kanssa? Mihin toimiin sosiaali- ja terveysvirasto aikoo ryhtyä, jotta kriisiasuminen voidaan hoitaa kustannustehokkaammin ja eettisesti kestävämmin kaupungin omana toimintana?”

Aiheesta on ollut keskustelua myös julkisuudessa, syystäkin. Luulen Penttilän vastaavan samaan tapaan kuin Hesarissakin viime viikolla: asuntoloiden lakkauttaminen oli virhe ja nyt varmaan ryhdytään korjausliikkeisiin. Toivottavasti.

3. Johanna Sandberg (rkp): Laakson sairaalan joukkoliikenneyhteydet

Laakson sairaalaan ei enää kulje palvelulinjaa. Mannerheimintien bussi- ja ratikkapysäkeiltä on sairaalalle noin 300-400 metriä, joten aivan totaalisen kehnot julkiset yhteydet eivät ole, mutta toki tuokin on paljon jos liikkuminen on vaikeaa. Jouko-palvelulinjojen tilalle ollaan tänä vuonna kehittämässä jokin uusi järjestely, joten ehkä kuulemme siitä.

4. Nina Huru (PS): kaupunki mainostaa tapahtumiaan kehnosti!

Nina on pettynyt kaupungin ”LUX: valo on irti” -tapahtuman mainostamiseen. Erityisesti huolta kannetaan kansalaisista, joilla ei ole nettiyhteyttä.

5. Yrjö Hakanen (skp): Viron korkeimman oikeuden päätös ja halpatyövoima

Yrjö näyttää kysymyksellään, miksi häntä kannattaa arvostaa, vaikka olenkin useimmiten ihan eri mieltä. Erinomainen kysymys.

Viron korkein oikeus on antanut tuomion, jonka mukaan virolaisille työntekijöille on maksettava Suomessa suomalaisten työehtosopimusten mukaista palkkaa. Tällä on potentiaalisesti huikeita vaikutuksia rakennusalalle Suomessa – säännöt olisivat reilummat ja varmasti suomalaisia työllistyisi raksoille nykyistä enemmän. Siksi Yrjö kysyykin:

Kysynkin mihin toimenpiteisiin Helsingin kaupunki on ryhtynyt tai ryhtyy edellyttääkseen urakkakilpailuissa ja muissa hankinnoissa niin Suomesta ja Virosta kuin muistakin EU-maista olevilta yrityksiltä, että ne sitoutuvat tarjouksessaan maksamaan Suomessa voimassaolevien työehtosopimusten mukaista palkkaa?

Tähän odotan mielenkiinnolla vastausta. Enkä vain Helsingin virkamiehiltä, vaan tähän asiaan tulisi puuttua kyllä myös valtakunnallisella tasolla. Juuri tällaiseen kyselytuntia on hyvä käyttää.

KAUPUNGINJOHTAJA

4 Sosiaali- ja terveyslautakunnan ensimmäisen jaoston jäsenen valinta

ok.

5 Osallistuminen Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoshankkeen lisärahoitusjärjestelyyn

ok. Tästä hävisimme äänestyksen kaupunginhallituksessa pari viikkoa sitten.

Helsinki omistaa tästä 10% (Kuva: BBC World Service, CC-lisenssi)

Tulemme todennäköisesti tekemään vastaavanlaisen esityksen myös valtuustossa: mielestämme olisi järkevää että Helsinki alkaisi valmistella OL3:n omistuksista luopumista. Hyvä ensiaskel voisi olla se, että emme osallistuisi nyt esitettävään noin viiden miljoonan euron osakeantiin. Paljon suurempaan noin 24,5 miljoonan euron osakaslainaan meidän on käytännössä pakko osallistua.

Tämä on hyvä hetki varmaan muistutella valtuustotovereita siitä että Helsinki on mukana osaomistajana myös Fennovoiman ydinvoimahankkessa, josta Kuopio juuri irrottautui – Kokoomuksen johdolla. Kun ei nuo ydinmiilut vaan enää nykyisin ole samanlaisia sampoja kuin 70-luvulla.

Tulemme tälläkin kertaa takuulla häviämään äänestyksen, mutta mikäpä siinä! Kaadutaan saappaat jalassa! Ilon kautta, sanos!

KAUPUNKISUUNNITTELU- JA KIINTEISTÖTOIMI

6 Vuosaaren ala-asteen perusparannuksen hankesuunnitelma

ok. Asia oli kaupunginhallituksessa 18.3..

7 Haagan korttelien 29101 ja 29102 sekä katu-, puisto-, liikenne- ja erityisalueiden asemakaavan muuttaminen (nro 11966; Haagan ammattikoulu)

ok. Asia oli kaupunginhallituksessa 11.3. ja 18.3..

8 Pitäjänmäen tontin 46053/10 asemakaavan muuttaminen (nro 12109; Karvaamokuja 1)

ok. Asia oli kaupunginhallituksessa 18.3.. Silloin mietin että:

Vihdintien varteen Pitäjänmäen teollisuusalueelle sallitaan enemmän rakentamista. Tonttitehokkuus nousee 1,58:sta 2,52:een. Hyvältä vaikuttaa.

Vähän jaksan noita autopaikkanormeja ihmetellä. Onko yksityiselle yritykselle tarpeen sanella että paikkoja pitää olla “vähintään 1 ap/100 k-m2 ja enintään 1 ap/75 k-m2” – eikö yrittäjä tiedä itse montako paikkaa haluaa rakentaa? Varmasti tietäisi. Voisi olla joko enemmän tai vähemmän kuin tuo. Turhaan me tuota säännellään.

SIVISTYS- JA HENKILÖSTÖTOIMI

9 Käräjäoikeuden lautamiesten valinta

ok.