Vihreä liitto käsittelee puoluekokouksessaan myös koko liudan paikallisyhdistysten ja jäsenten aloitteita. Muutama niistä kaipaa mielestäni keskustelua. Tässä niistä ensimmäinen.

Tampereen vihreät, Kalevan vihreät ja Tampereen vihreät nuoret esittävät aloitteessaan alkoholin ulosmyyntioikeuksien laajentamista ravintoloille ja pienpanimoille. Ajatus on jyrkästi kannatettava!

Aloite jakautuu oikeastaan kahteen osaan:

1. Pienpanimoiden ulosmyynnin salliminen

Eräs Suomen alkoholilainsäädännön kauneimmista kukkasista on se, että viinitilat saavat myydä tuotteitaan suoraan tilalta, mutta pienpanimot eivät, vaan niiden täytyy myydä oluensa joko ravintolassa tai vähittäiskaupan kautta.

Ainoa peruste nykyiselle järjestelylle vaikuttaakin olevan holhousyhteiskunnan peruja: kansa ryyppää ja rellestää oluensa kanssa kun taas viinejä nauttii sivistyneistö sivistyneesti. Eihän se näin mene. Pienpanimoiden tuotteita nautitaan useimmiten laadun eikä määrän vuoksi.

Screenshot_5_23_13_1_26_PM

Vähittäiskaupan ketjuuntuminen ja Alkon monopoli väkevien oluiden osalta taas vaikeuttaa tuotteiden pääsyä markkinoille. Esim. Alko vaatii olutta myyntiin niin suuria määriä että pienpanimoilla ei ole monopolin hyllyille asiaa.

On vaikea keksiä yhtään mitään perustelua miksi esim. Teerenpeli tai Plevna ei voisi myydä oluttaan pullottain suoraan panimoravintolastaan.

2. Ravintoloiden ulosmyynnin salliminen

Hiukan enemmän kysymyksiä herättää aloiteen ajatus miedon alkoholin ulosmyynnin sallimisesta myös muille ravintoloille ja kapakeille. Tämäkään ei kuitenkaan ole niin radikaali ajatus kuin ensi lukemalta vaikuttaa: alkoholin myynti olisi sallittua vain yhdeksään saakka kuten kaupoissa ja kioskeissakin.

Eikä pienten ravintoloiden kannattaisi ryhtyä kisaamaan bulkkituotteiden myynnistä isojen vähittäiskaupan ketjujen kanssa – niiden ostovoima takaa halvemmat hinnat. Jaakko Stenhäll perustelee blogillaan hyvin:

Määrää merkittävämmäksi tekijäksi nousisikin laatu. Vaikka Alko kuinka yrittäisi, on paikallisten tuotteiden hankkiminen tai tinkimättömien harrastajien toiveiden täyttäminen hankalaa: myymälän seinillä tulevat rajat vastaan eikä rajatun asiakaskunnan arvostamien tuotteita voi ikuisesti varastoidakaan. Esimerkiksi real cidereita ei ole järkeä myydä kaiken kansan Alkosta, mutta asiaan perehtyneestä ravintolasta tämä voisikin kannattaa. Samoin on laita vaikkapa paikallisten oluiden suhteen: erilaisten asiakasryhmien vaatimuksiin on mahdollista vastata oikeastaan vain erilaisilla myyntipaikoilla.

Kuva: "hugovk", Flickr, cc-lisenssi

Kuva: ”hugovk”, Flickr, cc-lisenssi

Erinomaista onkin että puoluehallituksemme kehoittaa eduskuntaryhmää aloitteellisuuteen aloitteen tiimoilta. Tukea lakimuutokselle voisi varmasti löytyä myös muista puolueista – vaikutukset yrittäjyyteen, työllisyyteen ja matkailuun olisivat varmastikin positiivisia.

Alkoholin kokonaiskysyntää ja haittoja myynnin laajentaminen tuskin lisäisi merkittävästi, onhan kaljaa saatavilla lähes joka nurkalta kioskeista jo nytkin. Enemmän muutos vaikuttaisi suomalaisen vähittäiskaupan dynamiikkaan – ja sitä sopiikin vähän sohia.