Vihreä liitto valitsee viikonloppuna itselleen uuden puheenjohtajiston, puoluehallituksen, puoluevaltuuskunnan ja puoluesihteerin. Puheenjohtajana jatkaa Ville Niinistö – muista paikoista skabataan oikeasti. Kannatan puoluesihteeriksi Sallamaari Muhosta. Miksi?

http://www.youtube.com/watch?v=bXDlMd2ipUE

1. Puoluejohto on kokonaisuus

Emme valitse puoluesihteeriä tyhjiössä. Puolueen johto on kokonaisuus, jonka valinnassa pitää huomioida puolueen sisäisen pelailun lisäksi myös se miltä me näytämme ulospäin.

Vaikka kuinka toivoisimme olevamme koko kansan puolue, on äänestäjiemme todellisuus kuitenkin toinen: meidän kohderyhmäämme ovat naiset, erityisesti koulutetut kaupunkilaiset naiset. Tämä on tosiasia, eikä sitä voi nopeasti muuksi toivomalla muuttaa. Vaikuttaa kohtuullisen todennäköiseltä että myös tulevista varapuheenjohtajista suurin osa on miehiä. Kokonaisuuden kannalta tämä ei ole toivottavaa.

Sallamaari on uskomattoman esiintymistaitoinen ja pätevä monissa liemissä keitetty osaava nainen, joka täydentäisi Villen profiilia puolueemme äänestäjille.

http://www.youtube.com/watch?v=VOefdhRDlYs

2. Puoluesihteerin tehtävät

Puoluesihteerin tehtävänä ei ole olla suuri poliittinen linjanvetäjä – sitä varten meillä on puolueessa muita toimijoita : puoluevaltuuskunta, puoluehallitus ja arkipäivän poliittiset raatajat. Puoluesihteerin tehtävä on mahdollistaa heidän työnsä ja toisaalta ohjata puolueen vaalikampanjointia siten että saamme veret seisauttavan vaalivoiton, koska vain vaaliuurnien kautta vaikutusvaltamme poliittisena liikkeenä voi kasvaa.

Viestintää Sallamaari tekee työkseen. Sallamaari ymmärtää miten kuivat poliittiset ohjelmat muutetaan sellaiselle kielelle että ne ymmärretään puoluekokouksen ulkopuolellakin ja miten huippuhyvät ehdokkaamme nostetaan eduskuntaan, europarlamenttiin ja valtuustoihin.

Puoluesihteeri on myös puoluetoimiston pomo. Sallamaarin esimieskokemus on tässä kisassa aivan omaa luokkaansa, sekä yksityiseltä että julkiselta puolelta.

http://www.youtube.com/watch?v=Z6sGpjWFwVg

3. Vihreä kupla pitää puhkaista

Meitä Vihreitä on usein moitittu sisäänpäin lämpiäväksi porukaksi. Syystäkin. ”Siellä ne istuu Rytmissä lattemukin äärellä ja naureskelee muille.” Ja niinhän me istutaan. Ja välillä naureskellaan. Tunnustan olevani itse osasyyllinen.

Vaikka Sallamaari onkin vihreä konkari jo muinaiselta 90-luvulta, tulee hän mielestäni hyvällä tavalla ”ulkopuolelta” puoluetoimistolle. Sallamaarin monipuolinen kokemus sekä järjestökentältä että yksityiseltä sektorilta antaa uutta perspektiiviä puoluetoimiston rutiineihin ja tehtävänjakoon. Kilpakumppani Lasse Miettisen lähes koko työura on puoluetoimistolta – tämä ei ole vahvuus puoluesihteeriehdokkaalle. Vuoden 2015 eduskuntavaaleja varten tarvitsemme puolueen toimintaan nimenomaan uutta verta, uudet silmät, uuden tavan ajatella ja toimia.

Tutustuin Sallamaariin viime syksynä kuntavaalien aikaan ja hän on mielestäni persoonana innostava, huumorintajuinen ja skarppi – hyvä tyyppi siis. Samalla kuitenkin Sallamaarista huokuu osaaminen ja tarpeen vaatiessa juuri sellainen tiukkuus, jota vaaditaan neuvottelutilanteissa ja esimiestehtävissä. Joskus kun pitää pystyä lyömään äänekkäästi nyrkkiä pöytään, puoluetoimistollakin.

Rakas puoluekokousväki, ystävät, toverit ja kylänhenkilöt. Sallamaarin ja Villen johdolla vaalivoitto 2015 muuttuu unelmasta todellisuudeksi.