Aloitetaan lauseella, jota ei tällä blogilla kovin usein lue: Olen täsmälleen samaa mieltä Jussi Halla-ahon kanssa.

Jaa että mistä olen samoilla linjoilla? No YLE-TV2:n A2-ohjelman ”Islam-illasta”. Jussi kommentoi Ylelle tulevaa ohjelmaa seuraavasti:

A2-illan ohjelmamuoto ei mielestäni palvele asiaa. Pienemmällä kokoonpanolla voisin lähteä keskusteluun mukaan, Jussi Halla-aho toteaa.

A2 on julkaissut ohjelman vieraslistan sivuillaan etukäteen ja se pitää sisällään kaikki huonon keskustelun rakennuspilarit edellisten A2-iltojen malliin. Resepti on yksinkertainen: laitetaan samaan koppiin Simon Elo, Wille Rydman, Patmossäätiön edustaja, pari imaamia ja joukko maahanmuuttaja-taustaisia keskustelijoita. Annetaan kärjistävä otsikko. Odotellaan konfliktia.

Laskelmoitua somekiehuntaa ja otsikoita haussa siis.
A2_Teema_FacebookCover_Islam-ilta
Islamilaisten kulttuurien hankauspisteistä suomalaiseen kulttuuriin pitää ihan takuulla keskustella. A2-ilta ei vaan edesauta tätä dialogia pätkääkään. On suorastaan törkeää että näin kehnoa ja tarkoituksellisesti riitoja hakevaa keskusteluohjelmaa tuotetaan YLE:n toimesta – käsittääkseni mediamaksua aikanaan perusteltiin laadukkaan journalismin mahdollistamisella. Tämä ei sitä ole.

Yle ja A2:n toimitus, kysyn teiltä, käsi sydämellä: onko pakko? Onko teidän tehtävänne todellakin hakea maksimoida katsojalukuja, klikkauksia ja konflikteja? Vai pitäisikö laadukkaan julkisesti tuetun ohjelman tehtävänä olla rakentavan keskustelun ja osapuolten välisen yhteisymmärryksen edistäminen?

Onko pakko? Ohjelmaan on vielä pari viikkoa. Pyydän, muuttakaa konseptia. Nyt. Vielä ehtii. Olette lahjakkaita ja fiksuja ihmisiä. Pystyisitte parempaan.

Muutoksia odotellessa voi vaikka etukäteen erota kirkosta – se kun on tavannut olla normaali reaktio A2-iltoihin aiheesta riippumatta.