Helsingin Sanomat on tehnyt aivan loistavan kuvavertailun Tuusulanväylän nykytilasta ja kaupunkisuunnitteluviraston visioimasta Tuusulan ”kaupunkibulevardista”. Katsotaanpa yhdessä!

Kuvaa klikkaamalla pääsee Hesarin sivuille "interaktiiviseen" härpättimeen.

Kuvaa klikkaamalla pääsee Hesarin sivuille ”interaktiiviseen” härpättimeen.


Nykyisin Tuusulanväylällä kulkee kaksi kaistaa autoja suuntaansa.

Kaupunkibulevardi-visiossa Tuusulanväylällä kulkee molempiin suuntiin kolme kaistaa autoja, yksi polkupyöriä ja yksi ratikoita. Sille siis mahtuu enemmän autoja kuin nykyiselle väylälle.

Suurimmat erot ovat uudet talot ja ratikkakaistat. Talot tuovat lisää ihmisiä, palveluita ja asumista Helsinkiin. Ratikkakaistat puolestaan jopa viisinkertaistavat Tuusulanväylän liikennekuljetuskapasiteetin – autokaista kuljettaa maksimissaan noin 2000 henkeä, ratikka puolestaan teoreettisesti jopa 22 000 henkeä.

(Lähde: Liikenne yhdyskunnan suunnittelussa, Kari Ojala 2003, Ympäristöopas 104)

(Lähde: Liikenne yhdyskunnan suunnittelussa, Kari Ojala 2003, Ympäristöopas 104)


Nämä kaupunkibulevardivision tosiasiat huomioiden Helsingin Sanomien pääkirjoituksen otsikko ”On aika ajaa autot pois Helsingin keskustasta” on todella huonosti valittu. Ei kaupunkibulevardien idea ole ”ajaa autoja pois Helsingistä”. Autot kuuluvat kaupunkiin siinä kuin kävelijät ja pyöräilijätkin. Ja kuten kuvastakin näkee, kaaroja tulee olemaan kantakaupungin liikenteessä suurin piirtein saman verran kuin nykyisinkin.

Tärkein ero nykytilan ja vision välillä on se, että jos Helsingissä asuu 260 000 asukasta enemmän, nykyistä useamman täytyy valita kulkuneuvokseen se ratikka tai muu julkinen peli. Ja sehän on ihan ok, jos meillä on tulevaisuudessa modernit pikaratikat pääväylillä, poikittaisliikenne raidejokerien myötä aivan uudella tasolla ja uusi asutus keskitetty hyvien liikenneyhteyksien äärelle. Pyritään siis nykyisen kantakaupungin liikennemuotojakaumaan – ei Espoon.
kantakaupungin_matkamuodot
Eihän se muutos loppujen lopuksi niin kovin hurjalta tunnukaan. Kaupunkibulevardit ovat raikas ja radikaali idea 1800-luvulta. Nyt vaan on aika taas rakentaa vanhaa ja tuttua eurooppalaista kantakaupunkia taloudellisesti ja ekologisesti kestämättömän 1950-lukulaisen autokaupungin sijaan.

Lisää sellaista ihan tavallista Stadia, jonka kaduilla liikkuu ihmisiä – myös autoilla, myös tulevaisuudessa.