Helsingin pyrkii siihen että uudisrakentamisesta 30% on täydennysrakentamista. Tämä olikin yksi harvoista viime vuonna toteutuneista tavoitteista – 2013 lukema oli peräti 45,9 % valmistuneesta asuntotuotannosta. Aihetta juhlaan ei tosin ole. Korkea prosenttiosuus kertoo lähinnä muun asuntorakentamisen aivan liian hitaasta tahdista.

Miksi tällainen tavoite? Miksi ylipäätään täydennysrakentaa? Onhan Uusimaa täynnä peltoa, jonne sopii tönöjä pystyttää.

Hyviä perusteluja on monia. Tiivimpi kaupunkirakenne on sekä ekologisempi että taloudellisempi – Tampereen teknisen yliopiston tutkimuksen mukaan täydennysrakentaminen on jopa 70% edullisempaa kuin lisärakentaminen uusilla alueilla. Kaupungin ei tarvitse rakentaa teitä ja terveyskeskuksia tai täyttää merenlahtia. Suosimalla täydennysrakentamista voidaan myös suojella yhtenäisiä viheralueitamme. Mieluummin Hertsigaan kuin Kivinokkaan. Mieluummin metroasemalle kuin metsään.

Asukkaidenkin näkökulmasta vaikutukset voivat olla positiivisia – hyvä keino puolustaa omaa lähikirjastoa, terveysasemaa tai ala-astetta onkin varmistaa täydennysrakentamisella riittävä asukaspohja palveluille.

Mutta on myös myönnettävä että monilla tyylillisesti yhtenäisillä asuinalueilla on täydennysrakennettu törpösti. Lätkäisty moderni kuutio keskelle vanhaa rakennuskantaa ja toivottu että kukaan ei huomaa. Parempaan suuntaan ollaan menossa. Olen seuraillut muutamaa tuoretta kohdetta erittäin ilahtuneena.

Mäkelänkatu 95

Löydättekö uudisrakennuksen havainnekuvasta?
kapyla_makelankatu_taydennysrakentaminen
Uudisrakennus istuu vanhan rakennuskannan sekaan erinomaisesti. Pintamateriaali, väritys ja muotokieli ovat samoja kuin naapureilla. Talon voi oikeastaan ajatella ”täydentävän” kesken jääneen kaavan.
Untitled__lXMclc-Liite_copy___page_41_of_57_
Bonuksena pienempi poikittainen siipi estää Mäkelänkadun meteliä leviämästä ja luo kaikille asukkaille suojaisamman piha-alueen.

Kangasalantie 13

Toinen hyvännäköinen kohde löytyy Vallilasta, jossa Heka rakentaa 56 vuokra-asuntoa Kangasalantielle.
https___www_stadinasunnot_fi_documents_149756_0_kangasalantie_20lisätietoa_20fi_20pdf_20120314_pdf
Talo alkaa jo saada muotoaan ja istuu räystäslinjaa myöten kadun varteen ja keskustelee hienosti viereisen korttelin vuonna 1929 valmistuneiden rakennusten kanssa. Lisäkerros vanhaan verrattuna ei haittaa yhtään.
vallila_taydennysrakentaminen 1
Juuri tällaisia esimerkkejä kaivataan lisää. Eivät ihmiset tyhmiä ole. Jos täydennysrakentaminen vaikuttaa arkkitehtien historiatajuttomalta egotrippailulta, on sen vastustus varmasti voimakasta – ihan perustellusti. Alueille hyvin istuvien esimerkkien avulla epäilyjä voidaan toivottavasti hälventää ja rakentaa lisää Helsinkiä Helsinkiin.