Kuten useimmat ovat varmaankin huomanneet, Helsingissä valmistellaan täyttä päätä uutta yleiskaavaa, jonka on tarkoituksena mahdollistaa paljon uutta asuntorakentamista. Eräs isoimmista ajatuksista on kaupunkibulevardit – eli sisäänajoväylien muuttaminen kaupunkimaisemmiksi kaduiksi motarien sijaan.

Tuusulanväylän ja Jokeri 2-radan varteen, Tuomarinkylän kohdalle on idealuonnoksessa suunniteltu paljon uutta asumista. Hyvä. Helsinki tarvitsee kipeästi lisää asuntoja ja vain mahdollistamalla paljon kaavoitusta yleiskaavatasolla ja kaavoittamalla nykyistä enemmän voidaan valtaisaan kysyntään vastata. Ehkä pidemmällä tähtäimellä asumisen hinnan nousukin alkaisi hallitusti tasaantua.

Aina muutokset eivät kuitenkaan ole kivuttomia. Usein alueilla on jo toimintoja, joilla on oma arvonsa ja käyttäjänsä. Näin myös Tuomarinkylässä. Erityisesti tilojensa puolesta pelkäävät koiraharrastajat, joiden vinttikoirarata ja koirakeskus tällä hetkellä Tuomarinkylästä löytyvät.

Googlehan on näpsäissyt kuvan hauskalla hetkellä.

Googlehan on näpsäissyt kuvan hauskalla hetkellä.

Helsingin vinttikoirakerho on vuokrannut maata kaupungilta jo vuodesta 1979 saakka. Koiraharrastajat ovat itsenäisesti huolehtineet maa- ja rakennustöiden rahoituksesta ja alueen ylläpidosta. Ja talkootöitä on tehty valtaisia määriä.

Näen selvän yhteyden Elmun tilakysymykseen. Kyseessä on vuosikymmeniä jatkunut kansalaisaktiivisuuden pohjalle rakentuva toiminta. Nyt kaupungin kasvu vaatii muutoksia nykytilaan. Kaupungin koneiston suhtautuminen vaikuttaa kylmältä ja ihmisten kymmenten vuosien ja tuhansien talkootuntien panoksen arvoa vähättelevältä. Näin ei pitäisi olla. Uskon että asiassa on löydettävissä kompromissi – kuten Elmullekin tullaan löytämään. Tarvitaan vuoropuhelua, ei sanelua.

Jos ja kun Helsinki haluaa ottaa maan asuntorakentamisen käyttöön, on vähintäänkin kohtuullista että se osallistuu uuden, korvaavan radan ja rakennusten kustannuksiin. Tämän voisi sanoa ihan ääneenkin jo nyt. Olisi varmasti sekä meidän päättäjien että virkamiestenkin elämä helpompaa kun voisimme etsiä uutta ratkaisua paremmassa yhteishengessä aktiivisten kaupunkilaisten kanssa. Melko yksinkertainen rata ja kaksi rakennusta eivät voi mahdottomia maksaa.
11015884_10152826374692998_21209358_n_jpg
Yleiskaavaluonnoksessa on korvaavalle radalle esitetty paikkaa muutama sata metriä pohjoisempana. Tämä on vasta idea, jota voidaan kehitellä, eikä tämä välttämättä ole ainoa mahdollinen sijainti. Helsingissä on varmasti tilaa koirillekin temmeltää. Ehkä sijainti kannattaisikin etsiä jostain kauempaa, jossa olisi tilaa myös verrytellä rauhassa ja ehkä pitää maastokisojakin?

Toivottavasti myös monet Tuusulanbulevardin tulevista asukkaista omistavat vinttikoiran.