Viime kuukausien kuvat ja raportit Välimereltä ovat olleet sydäntäsärkeviä. Euroopan etelärajalla on käynnissä suurin humanitaarinen katastrofi sitten toisen maailmansodan. Käsien heiluttelu ei auta, nyt pitää toimia. Talvi on tulossa. Saksassa on jo kääritty hihat, heitetty Dublinin sopimus romukoppaan ja varaudutaan satoihin tuhansiin tulijoihin. Näin tulisi tehdä Suomessakin. Ei siksi että maahanmuutto olisi jotenkin sikafantsua, vaan siksi että vaihtoehtoa ei ole. Deal with it.

Globalisaation myötä pääoma ja tavarat liikkuvat esteettä yli rajojen. Me suomalaiset olemme hyötyneet valtavasti näistä molemmista vapauksista ja suomalaisella passilla myös ihminen liikkuu viisumitta 174 maahan. Koko planeetan kaikki kolkat ovat Helsinki-Vantaalta 12 tunnin päässä. On harhaa kuvitella että ihmisten liikkumista pystyttäisiin estämään. Se ei onnistu. Deal with it.
europe_deal_with_it
Ajankohtainen keskustelu liittyy Euroopan etelärajan pakolaiskriisiin, jonka laineet loiskivat meidänkin rajoillemme. Muutamat poliittiset toimijat ovat jo ehtineet vaatia rajoja kiinni. Se ei ole mahdollista. Sellaista valvontaa ja muuria, joka ihmisiä pitelisi ei vaan ole mahdollista rakentaa. Ei siksi että pakolaisuus olisi sikafantsua ja kukkahattuni heiluu korkealla, vaan siksi että se ei vaan kertakaikkiaan onnistu. Muuttoliike Eurooppaan on fakta, lähtökohta. Deal with it.

Myös Perussuomalaiset ovat kantaneet huolta pakolaistulvan hirvittävimmistä piirteistä – Välimeren yli kyytejä tarjoavat ihmissalakuljettajat, jotka sulkevat ihmisiä purtiloidensa alakansille vain kiristääkseen lisärahaa hapen loppuessa. Ihmisten kärsimyksellä bisnestä tekevien sieluttomien ihmisperseiden toiminta pitää saada loppumaan. Mutta sekään ei onnistu hinaamalla veneet vastarannalle kansainvälisen lain vastaisesti. Jotain muuta pitää keksiä.

Ihmissalakuljetusta on olemassa juuri niin pitkään kuin kysyntää riittää. Kysynnän perussyy on Euroopan ja lähialueiden elintasokuilu, joka ei poistu pitkälläkään aikavälillä. Akuutti kriisi puolestaan johtuu Syyrian sodasta, jonka seurauksena yli 10 miljoonaa ihmistä on ajettu pakolaisiksi. Tätä painetta me emme kykene edes keskipitkällä aikavälillä poistamaan. Joten jälleen, paine täytyy hyväksyä faktaksi. Ja siten, niin: Deal with it.

Ainoa tapa saada ihmissalakuljettajien bisnes tuhottua nopeasti ja lopullisesti, on luoda turvalliset ja lailliset mekanismit tulla Eurooppaan. Keinoja tähän on useita. Eräs yksinkertaisimmista olisi poistaa lentoyhtiöiden palautusvastuu turvapaikanhakijoista – näin ihmiset voisivat lentää suoraan Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa ja kentille on taatusti Kreikan saarten rantoja helpompaa luoda fasiliteetit käsitellä isojakin ihmisjoukkoja.

Deal with it. Tämä on todellisuus. Todellisuuden voi kieltää, mutta minnekkään se ei poistu. Realismin lisäksi tämä on moraalisesti oikea ratkaisu. On aivan selvää, miten historia on meidät tästä tuomitseva.