Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on nostanut jälleen esiin ns. ”Australian mallin” ratkaisuna Euroopan pakolaistilanteeseen. Ja suomalainen lehdistö jättää kertomatta että ratkaisulla on hintansa.

Australian malli tarkoittaa pähkinänkuoressa kahta toimintatapaa:

1. veneiden hinaamista merivoimien toimesta takaisin lähtökuoppiinsa (Boat turn-backs) ja
2. pakolaisten sijoittamista leireille, jotka eivät sijaitse Australiassa (offshore detention)

uluru

(Kuva: Peter Edgeler, Flickr, CC-lisenssi, linkki)

Ensimmäisen kohdan humanitäärinen ongelmallisuus on täysin selvää – veneestä kun ei voi päältä päin nähdä ovatko turvapaikanhakijat oikeutettuja paikkaan vai eivät. Tälle on termikin: non-refoulement – kansainvälisten pakolaissopimusten mukaan tällainen palauttaminen onkin laitonta. Välimerellä vastaava operaatio olisi paitsi epäinhimillinen ja laiton, myös täysin mahdoton – Välimerta ei kyetä valvomaan aukottomasti. Euroopan etelärajan pakolaistulvaa ei voi ratkaista rajavalvonnalla.
Entäs sitten toinen kohta?

Australia on sijoittanut yhteensä noin 1600 venepakolaista keskuksiin Naurulle ja Manus-saarelle. Näiden pakolaiskeskusten kustannus vuonna 2014 oli yhteensä 912 miljoonaa Australian dollaria (592 miljoonaa euroa), eli 400 000 AUD (noin 260 000€) per henki! Tällä rahalla kaikki pakolaiset olisi voitu sijoittaa vaikka luksushotelliin telttaleirin sijaan. Kustannukset syntyvät mm. siitä että Papua-Uusi-Guinea vaatii joka kuukausi 1000 dollarin ”viisumimaksun” per pakolainen.

Yhteensä vuonna 2014 Australia käytti noin 2,9 miljardia AUD (1,9mrd€) veneillä saapuneiden pakolaisten valvontaan ja leireihin. Manner-Australian leireille on sijoitettu noin 33 000 henkeä.
Perspektiiviä voi hakea siitä että Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisista vastaavan UNHCR budjetoi vuodelle 2014 noin 3,8 miljardia euroa 40 miljoonan ihmisen suojaan.

Australian valitsema tapa hoitaa pakolaiskysymystään onkin paitsi moraalisesti kyseenalainen, myös erittäin kallis. Se on tyhmien populististen poliittisten päätösten lopputulos.

Timo Soinilta jää kokonaan mallia pyöritellessään kertomatta mihin hän pakolaiset siirtäisi. Libanoniinko, jossa neljän miljoonan ihmisen valtiossa on jo miljoona pakolaista? Vai Libyaan jossa soditaan? Tunisiaan? Marokkoon? Egyptiin? Turkkiin? Ja kuvitteleeko joku että jos jokin näistä maista ottaisi kamaralleen EU:n oman keskitysleirin, se olisi ilmaista? Että ihan silkasta Euroopan auttamisen riemusta ottaisivat?
Helppoja ja etenkään ilmaisia ratkaisuja ei nyt vaan kertakaikkiaan ole olemassa. Se pitäisi vähitellen käsittää vaikka kuinka nuivistelisi.

(Pääasiallinen lähde: The Economic Cost of Australia’s Asylum Policies)