Alkaa tulla jo oppositio-väsymys. Ei vaan jaksaisi hiiltyä. Eikä mikään oikeastaan enää yllätä. Mutta sitten taas. Pakko on kommentoida.
sipila
Pääministeri Juha Sipilä oli Helsingin sanomien mukaan tänään lausunut seuraavasti:

”Keskusta haluaa pitää koko Suomen asuttuna. Keskittämisen sijaan lähtisin hakemaan Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta.”

Kilpailuetua. Hajauttamisesta. Miten. Ihmeessä.

Kaikki kansainvälinen tutkimus ja kehitys näyttää täysin päinvastaista. Talouskasvu syntyy keskittymissä. Asukastiheyden kasvu nostaa taloudellista tuottavuutta. Ja nykyaikainen talous ja ne – vihaan tätä sanaa – innovaatiot syntyvät kaupungeissa, joissa ihmiset ja ajatukset kohtaavat. Eikä tämä ole vain suomalainen trendi, vaan maailmanlaajuinen. Vauraus ja hyvinvointi syntyy kaupungeissa.

Mutta annetaan toki Juhan jatkaa:

”Hyvien tietoliikenneyhteyksien ja digitalisaation avulla pitkät välimatkat katoavat.”

Eivät. Katoa. Yhtään. Mihinkään. Mitä se Paasikivi sanoi maantieteestä?

Ja tämä se on se keskustalaisen hulluuden ydin. Että vaikka kuinka digitalisoitaisiin, vietäisiin järjettömän kalliilla laajakaista joka tupaan ja kuviteltaisiin että jollain virtuaalihärpättimellä kivasti puoli Suomea tekee etätöitä, niin silti työpäivän päätteeksi olisit siellä jäminkävaarassa, jossa asuu lisäksesi kourallinen ihmisiä ja kylältä löytyy S-market ja pitseria. Ei sinne mitään uutta taloutta synny. Jos olisi syntyäkseen, olisi jo. Ei ole. Eikä tule.

Siellä voi olla ihan kiva asua. Siellä voi olla alkutuotantoa, bioteollisuutta ja ehkä luontomatkailua. Siellä voi olla kaunista, terveellistä ja mukavaa. Ja varmasti hyviä ihmisiä, jotka rakastavat kotiseutuaan. Heitä olen aina kohdannut Suomea kiertäessäni.

Mutta jos haluamme että Suomi on korkean jalostusasteen ja korkean osaamisen globaalisti kilpailukykyinen yhteiskunta, niin silloin meidän ei missään nimessä pidä hajauttaa enää lisää – itseasiassa olemme yhä kaupungistumisasteessa selvästi muuta Eurooppaa jäljessä. Myös Ruotsin talouden voimasta osa on selitettävissä Suomea paremmalla kaupungistumisasteella.

Tavallaan huojentavaa on se että kyse on toisaalta painovoiman kaltaisesta luonnonvoimasta. Ei Juha voi kaupungistumista pysäyttää vaikka kuinka haluaisi. Ei vaan voi. Kaupungeissa on koulutus, työpaikat, talouskasvu ja tulevaisuus. Kainuussa on kylmää, metsää ja eläkeläisiä. Keskustapuolue voi yrittää padota kehitystä, mutta stoppia se ei sille saa.

Mutta valitettavasti me saatamme nyt tehdä Keskusta-puolueen johdolla järkyttävän kalliita virheitä, joiden velkaa maksetaan kaupungeissa tienatuilla euroilla vielä pitkään.

Suomi ei menesty 2020-luvulla jarruttamalla, vaan nojaamalla eteenpäin, kohti korkeampaa koulutus- ja jalostusastetta – eli tiiviimpää yhteiskuntarakennetta. Pelkään pahoin että omavaraisuuteen, alkutuotantoon ja hajauttamiseen perustuva alkiolais-juchelainen ajattelu käy maallemme vielä kalliiksi.