Tiedättehän mitä tuuli- ja aurinkovoimakeskustelussa on ensimmäinen vasta-argumentti? No tietenkin suorastaan säkenöivän omaperäinen vastakysymys että:

”Mitäs sitten tehdään kun ei paista tai tuule? Hähä! Vastaappa siihen.”

Ja röhönaurua päälle. Nyt saatiin fillarikommunisti nalkkiin!

No tämä toki on tuuli- ja aurinkovoiman perusominaisuus. Ei sitä kieltää voi. Yöllä ei aurinko paista. Paitsi Utsjoella kesäisin.

Vastaus osoittaa kuitenkin kysyjänsä heikkoa uskoa ihmisen kekseliäisyyteen ja markkinoihin.
Yksi perussyy siihen että ratkaisua ongelmaan ei ole keksitty on ollut se että tätä ongelmaa ei ole aiemmin ollut olemassa. Jos ei ole ongelmaa, ei ole myöskään kysyntää ratkaisulle. Nyt, kun sähkömarkkinoilla on tuoreita ”häirikköjä”, alkaa uusi ideoita syntyä.

Helen on juuri hankkinut hyvän esimerkin – kontin kokoisen ”jättipariston”, jonka kapasiteetti vastaa noin 100 000 kännykän akkua. Helenin mukaan ”sähkövarastoon voi varastoida hetkellisesti Helenin Suvilahden (340 kWp) ja Kivikon (850 kWp) aurinkovoimaloiden sähköt” ja ”sen teho on 1,2 megawattia ja energiakapasiteetti 600 kilowattituntia.”.
Cursor_and_Paino__sahkovarasto-19_jpgTämä ei tietenkään riitä vielä juuri mihinkään, mutta se on alku. Se on osoitus siitä että teknologiaa alkaa syntyä. Eikä litium-ioni -akusto ole ainoa mahdollisuus, vaan erilaisia, toivon mukaan edullisempia vaihtoehtoja kehitellään kiivasti.

Tekniikan yleistyessä hinta laskee ja toteuttamiskynnys sen myötä. On täysin mahdollista että lähitulevaisuudessa sähkön tuotanto- ja kulutushuippuja voidaan tasata akustoilla melkein joka korttelissa ja uusiutuvan energian ”ongelmasta” iso osa katoaa kuin itsestään. Myös sähköautot avaavat ihan uusia mahdollisuuksia – autothan ovat tavallisesti parkissa 23 tuntia vuorokaudesta. Entä jos jokainen auto parkkihallissa olisikin pieni osa sähköntasausjärjestelmää? Henkilöautoja Suomessa on rapiat 2,5 miljoonaa.

”Mitäs sitten tehdään kun ei paista tai tuule? Hähä! Vastaappa siihen.”

”No katotaan vaikka telkkaria. Kellarissa on nääs pari kuutiota akkuja ja Tesloissakin näyttää olevan virtaa. Käyppä hakemasa jääkaapista juotavaa ja laitetaan EM-fudis pyörimään.”