Antero Vartia ja Mikko Kiesiläinen avasivat keväällä keskustelun apteekkimonopolin haitoista. Pähkinänkuoressa nykytilan voi tiivistää siten että me suomalaiset maksamme apteekkimonopolin vuoksi lääkkeistämme noin 100 miljoonaa euroa vuodessa liikaa.

Eräs apteekkarien perusteluista monopolille erityisesti itsehoitolääkkeiden osalta on lääkitysturvallisuus. Annetaan Apteekkariliiton varapuheenjohtaja Sirpa Peuran kertoa:

Peura pelkää apteekkien laadun heikkenemistä. Hän korostaa, että lääkkeiden käytön neuvonta on tärkeä turvallisuustekijä.

– Apteekki ei ole kuin vaatekauppa, jonne voi laittaa pari riepua roikkumaan. Apteekki on täyden palvelun organisaatio.

– Itsehoitolääkkeilläkin saa itseltään hengen pois. Apteekissa on tarkoitus varmistaa, että ihminen ei vahingossa vahingoita itseään.

Argumentti kuulostaa järkevältä, vaikka sen paikkansa pitävyydestä voi olla montaa mieltä – särkylääkkeitä kun saa päivittäistavarakaupoista suuressa osassa Eurooppaa.

Mutta toteuttaako edes nykyinen apteekkijärjestelmä lääkitysturvallisuutta tältä osin? Apteekitkin kun ovat siirtyneet internet-aikaan ja niistä on mahdollista tilata tuotteita kätevästi kotisohvalta näpytellen.

Bulvaanini päätti kokeeksi tilata viisi pakettia (10 tablettia per paketti) särkylääkettä Tampereelta Lielahden apteekista. Ja Lielahden apteekki toimi aivan oikein. He varmistivat että kai tiedämme itsehoitolääkkeiden vaarat.
Cursor_and_All_Mailboxes__Found_196_matches_for_search_
Hiukan huvittavasti selitykseksi kelpaa esim. tällainen:
Cursor_and_All_Mailboxes__Found_196_matches_for_search_
Ja paketti lähti liikkeelle!
Cursor_and_All_Mailboxes__Found_196_matches_for_search_
Lielahden apteekin toimilupa on muuten alueellinen. Ilmeisesti toimiluvan alueen rajat ovat internetissä joustavammat, eli koko maa.

Kokemuksesta innostuneina päätimme tilata vähän isomman satsin Itäkeskuksen apteekista. Sieltä 100 tablettia särkylääkettä tuli postin kuskaamana ilman lisäkysymyksiä.
Cursor_and_VL__Tilauksesi_vastaanottoilmoitus_24536_—_hannu_oskala
Ei turhia uteluja ja yli kolme kertaa sallittu määrä tabletteja kätevästi postin pakettiautomaattiin! Näin se käy!

Onko lääkitysturvallisuus hyvä argumentti apteekkimonopolin puolustamiseksi tai vasta-argumentti itsehoitolääkkeiden tuomiselle lähikauppoihin, jos järjestelmässä on jo nyt mm. internetin kokoinen reikä?