Odotamme kaikki korona-rokotteiden tuloa kuin kuuta nousevaa: ne tarjoavat vihdoin polun takaisin normaaliin.

Paljon on puhuttu siitä miten paljon kustannuksia pandemia aiheuttaa: pelkkä testaamisrumba maksaa toista miljardia Suomessa, Euroopan laajuinen taantuma ja tuotannon lasku satoja, jopa tuhansia miljardeja. Toivottavasti pääsemme mahdollisimman nopeasti rakentamaan uutta.

Mutta kaikki kustannukset eivät ole suoria eivätkä ne myöskään pääty samalla hetkellä kun pandemia-rajoitukset poistuvat. Aikaa kuluu että moni ala palautuu ennalleen.

Huomisessa kaupunginvaltuustossa hyväksymme selvitykset ”talousarvion toteutumattomista sitovistat toiminnan tavoitteista”. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan osuudesta löytyy oheinen tieto:

”Ammatillisen koulutuksen mittarina oli negatiiviset keskeyttämiset ja tavoitetasona 7,4% (666 opiskelijaa), mikä olisi tarkoittanut negatiivisten keskeyttämisten vähenemistä prosenttiyksiköllä vuoteen 2019 verrattuna. Tavoite ei toteutunut. Negatiivisesti keskeyttäneiden opiskelijoiden osuus oli 12,7 % (1142 opiskelijaa).”

Sama suomeksi: viime vuonna lähes viisi sataa nuorta tavanomaista enemmän keskeytti opintonsa. Jo tuo 7.4% on liian korkea taso – ja sitä pyrittiin alentamaan. Mutta tuo 12,7% on punaisena loimottava hälytyskello.

Eikä sekään ole tietenkään koko kuva. Näiden keskeyttäneiden lisäksi on varmasti monia, joiden oppimistulokset jäivät heikommiksi etäopetuksen myötä. Ja opiskelu ja ehkä myös työllistyminen vaikeutuu jatkossa.

Tarvitsemme jo nyt keväällä, koronan yhä jyllätessä, yhteisen ymmärryksen siitä että tästä tilanteesta pitää ottaa koppi. Tämän vuoksi tarvitsemme kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle koronalisäbudjetin, jolla ei taklata koronan vuoksi syntyneitä kustannuksia, vaan pyritään varmistamaan että koronan vaikutukset eivät jää elämän mittaisiksi tuhansille lapsille ja nuorille. Tähän tarvitaan kohdennettu lisäresurssi (RAHAA) ja toimintamalli. Ja nämä molemmat pitää saada päätetyksi ennen syyslukukauden alkua.

Aion ajaa asiaa sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalautakunnassa että valtuustoryhmässämme.