On puhuttu vaalien siirtämisestä koronan vuoksi. Tämä ei ole perusteltua. Epidemia ei ole niin pahassa vaiheessa, ei nyt eikä edes huhtikuussa, että peruminen olisi tarpeen. Korona-aikaan on järjestetty vaaleja lukuisissa eri maissa. Viime ajoilta esim.:

11 & 25.10. Liettua, parlamentti 4.11. USA, mm. presidentti 6.12. Romania, parlamentti 24.1.2021 Portugal, presidentti

Myös rokotukset etenevät. Esim. jo nyt Helsingissä tilanne on kaikkein suurimmassa kuolemanvaarassa olevien yli 80-vuotiaiden osalta melko hyvä – ja tilanne paranee päivittäin. Huhtikuussa tämä ryhmä on kokonaan rokotettu – 67% kuolemantapauksista on Suomessa ollut yli 80-vuotaita.

Helsingin rokotustilanne 26.2.2011

Lisäksi tiedämme nyt tänä keväänä paljon viime kevättä enemmän siitä miten virus leviää ja miten sen leviämistä voidaan torjua.

Hyvä. Vaalit tulee siis järjestää. Mutta tietenkin koronaturvallisesti. Eli miten?

Meillä on yksinkertaistettuna neljä eri äänestystilannetta:

 1. Tavallinen äänestys (ennakko ja vaalipäivä)
 2. Laitosäänestys
 3. Karanteeniäänestys – karanteeniin määrätyt ja altistuneet
 4. Eristysäänestys – akuuttia koronaa sairastavat

1 Tavallinen äänestys

Suomalainen äänestysjärjestelmä on toimiva ja luotettava. Toimituksena se vastaa hyvin pitkälti kaupan kassaa ja riski on tutkitusti kohtuullinen – jos ruokakaupat voivat olla auki, niin silloin voimme myös äänestää. Äänestyspaikkoja on noin 1900 ja niiden muuttaminen koronaturvalliseksi onkin varsin yksinkertaista:

 • maskit
 • kopeissa käsidesit
 • virkailijoilla hengityssuojat ja pöydillä sermit
 • jonotuksessa turvavälit
 • Lisäkustannuksena äänestyspaikkojen ulkopuolella tulisi olla henkilö, joka varmistaa että sisätilaan ei synny ruuhkaa, vaan mahdollinen suurempi jono syntyy ulos

Kustannukset:

 • 1900*vartija, ennakkoäänestyshuomioiden ~ n. 2-3 miljoonaa euroa.
 • sermit, suojat ~ 500 000€

2 Laitosäänestys

Laitosäänestyksen turvallisuutta parantaa se että riskiryhmät, eli hoivassa asuvat vanhukset, on jo nyt suurelta osin rokotettu. Muutoin tämä ei suuresti eroa normaalista. Hengityssuojia jne. tarvitaan.

Kustannukset:

 • 100 000€

3 Karanteeniäänestys

Myös karanteenissa on saatava äänestää. Tämä voidaan yksinkertaisesti järjestää hoitamalla jokaisen äänestyspaikan ulkopuolelle teltta ja äänestyskoppi sekä tarvittavat muut välineet. Kopissa saa äänestää kutsumalla paikalle sisältä vaalitoimitsijat. Äänestystarpeesta kerrotaan jonon syntymistä valvovalle henkilölle.

Kustannus:

 • teltat, suojat, lisäpöydät ~ 2 miljoonaa euroa (500€/kpl)

4 Eristysäänestys

Eristysäänestys akuuteille koronapotilaille ja heidän perheenjäsenilleen on haastavin osa kokonaisuutta, mutta ei mahdoton sekään. Suomessa on tällä hetkellä n. 6000 aktiivista todettua tapausta. Ennakoidaan että meillä olisi pahimmassa tapauksessa vaikkapa noin nelinkertainen määrä aktiivisia tapauksia, 25000 eristyspaikkaa.

Osa eristyksessä äänestävistä voi käyttää normaalia kotiäänestystä – eli ilmoittautua kotiäänestykseen viimeistään päivää ennen ennakkoäänestysajanjakson alkamista. Ongelman muodostavatkin ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän aikana positiivisen testituloksen saavat koronapotilaat ja heidän äänioikeutetut perheenjäsenensä.

Tarvitaan järjestelmä, jonka kautta voi ilmoittautua eristyspotilaaksi. Tämän voisi ehkä järjestää yhdessä terveydenhuollon kanssa?

Sitten tarvitaan yksinkertaisesti joko:

 • laitosäänestämistä vastaava liikkuva vaalitoimitsijoiden tiimi, joka kiertää hakemassa äänet ihmisten kotoa tai
 • kotiäänestämistä vastaava liikkuva vaalitoimitsijoiden tiimi, joka kiertää hakemassa äänet ihmisten kotoa

Tätä varten saatetaan tarvita uutta lainsäädäntöä – toisaalta voitaisiin tässä tapauksessa ehkä tulkita eristyspaikan (kodin) olevan hoitolaitos?

Lisäkustannus:

 • Maksimissaan 25000 kertaa matkakustannukset
 • Tarvittavien lisävaalitoimitsijoiden palkkiot
 • Yhteensä ~ ehkä noin miljoona euroa?

Yhteenveto

Vaalit voidaan järjestää koronaturvallisesti järjestelyillä jotka eivät ole rakettitiedettä. Tähän pystytään. Nyt tulisikin mahdollisimman nopeasti selvittää tarvittavien järjestelyjen, erityisesti eristysäänestyksen, mahdolliset lainsäädännölliset kysymykset.

Kustannukset eivät ole ongelma. Kevyellä hiha-arviolla lisäkustannuksia syntyy maksimissaan viitisen miljoonaa euroa. Ollaan höveleitä ja arvioidaan lisäkustannukseksi vaikkapa 10 miljoonaa euroa. Eikö se silti ole aika pieni hinta toimivasta demokratiasta?